Temmuzda asgari ücrete zam olacak mı? Uzmanı yanıtladı: İşte 2025 asgari ücret ara zam açıklamaları

Milyonlarca memur ve emekli temmuz ara zammına geri sayıma başladı. Diğer yandan asgari ücretliler de 'asgari ücrete ara zam olur mu' sorusunu araştırıyor. Temmuz ara zammının belli olmasına 2 hafta kaldı. Haziran ayı enflasyon oranı açıklandıktan sonra 6 aylık fark netleşecek. Ardından da milyonlarca memur ve emeklinin beklediği temmuz ara zam oranı belli olacak. Peki asgari ücrete ara zam gelir mi? İşte detaylar...
Temmuz ara zammı için geri sayım sürüyor. Türkiye İstatistik Kurumu 3 Temmuz'da haziran enflasyon rakamlarını açıklayacak. Böylece 6 aylık enflasyon oranı netleşecek. Memur ve emekliler için 2025'in ilk yarıyılı zam farkları da netleşecek. Peki özel sektör çalışanlarını etkileyen asgari ücret için ara zam olur mu?
Asgari ücrette zam geçmişi: Ara zamlar hangi yıllarda yapıldı?
Temmuz ayına yaklaşırken maaş artış beklentisi yine gündemde. Asgari ücretliler, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da ek zam olup olmayacağını merak ediyor. Özellikle özel sektör çalışanları gözünü olası bir ara zamma çevirmiş durumda.
Asgari ücrette çift zam uygulaması ilk kez 2022 yılında gerçekleşmişti. Ocak ayında yüzde 50 artış yapılırken, Temmuz ayında ise ek olarak yüzde 30 zamla ücret güncellenmişti. Bu uygulama, bir yıl içinde iki kez yapılan zamlarla dikkat çekmişti.
2023 yılında da benzer bir uygulama sürdürüldü. Yılın başında yüzde 54,66 oranında artış yapılırken, Temmuz ayında bir kez daha ücretlere yüzde 34,04 oranında ara zam geldi.
Ancak 2024 yılında sadece Ocak ayında yüzde 49 oranında zam yapıldı ve yıl içinde ikinci bir artış yapılmadı.
2025 yılına gelindiğinde ise asgari ücrete tek seferlik zam kararı alındı. Bu kapsamda asgari ücret brüt 26.005 TL, net olarak ise 22.104 TL seviyesine çıkarıldı. Zam oranı yüzde 30 olarak açıklandı.
Geçmiş yıllardaki bu tablo, çalışanlar arasında 2025 yılı içinde yeni bir ara zam olur mu sorusunu yeniden gündeme getirdi.
Temmuzda asgari ücrete ara zam olur mu?
Peki temmuz ayında ara zam gündeme gelecek mi? Özellikle bu süreçte asgari ücrete ara zam olmasa bile özel sektörde şirketler kendi bütçeleri dahilinde bir ara zam ayarlaması yapıyor. Şirketler enflasyon rakamları da dikkate alındığında bir ara zam yaparlar mı? Konuyla ilgili Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş ve Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz milliyet.com.tr’ye değerlendirmelerde bulundu.
Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş’un açıklamaları şu şekilde: “Gönül ister ki asgari ücret gündeme gelsin ancak ekonomi yönetimi Orta Vadeli Program dahilinde hareket edecek ve asgari ücrete bir ara zammı gündeme almayacak gibi duruyor. Bunu yılın başında sayın Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yaptığı açıklamalara dayandırıyoruz.
Asgari ücret görüşmeleri yapılırken Bakan Şimşek, ‘Bugüne kadar asgari ücretliyi enflasyona ezdirmedik yine ezdirmeyeceğiz’ demişti. Bu açıklama asgari ücrete ciddi bir zam yapılacağı beklentisini oluştursa da yapılan zam %30 ile sınırlı kalmıştı.
Buradan anlıyoruz ki Bakan Şimşek tüm hesaplarını gerçekleşen enflasyon üzerinden değil de beklenen enflasyon üzerinden yapıyor.2025 yılı için beklenen enflasyon %24 ve Merkez Bankası bu beklentisinde ısrarcı kaldı. En kötümser tahminler bile 2025 yıl sonu enflasyonunu %30 olarak bekliyor. Dolayısıyla enflasyon beklentileri yılbaşında yapılan zam olan %30’un altında kaldığı için asgari ücretliye de bir ara zammın gündeme gelmeyeceğini düşünüyoruz. Son iki ayda açıklanan enflasyonun beklentilerin altında kalması bu fikrimizi güçlendiriyor.
Özel şirketler ara zam yapar mı?
Asgari ücret, işçilerin en az alması gereken ücrettir. Dolayısıyla bunun altında kalmamak kaydıyla ödenecek her ücret kabul görmektedir. Nitelikli elemanları kaybetmek istemeyen işverenler, şayet bu çalışanlarla asgari ücretli arasındaki makas kapanırsa zammı gündeme alacaktır.”
Ara zam yapılacağını düşünmüyorum
"Asgari ücreti Bakanlık bünyesinde işçi ve işveren sendikası belirlemektedir. Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan son demecinde ise ‘’Asgari ücretle ilgili ara zammı konuşmak için erken. Zamanı geldiğinde değerlendirmeyi yaparız. Enflasyonda düşüş bekliyoruz ancak bir aksilik olursa Temmuz ayında ara zam gündeme gelebilir’’ şeklinde bir yorum yapmıştı.
Şu an komşu ülkemiz olan İran ile İsrail arasında bir savaş durumu patlak verdi. Bunun da enerji fiyatlarını yukarı doğru hareketlendireceğini düşünüyorum. Tabi bu durum sadece bizim ülkemize münhasır bir durum değil, tüm dünyanın bundan etkileneceğini düşünüyorum.
Enerji fiyatlarının enflasyon sepeti içindeki payına bakıp öyle değerlendirmek gerekli. Sayın Bakanın aksilik derken bunu mu kastettiğini de ayrıca düşünmemiz lazım.
İlgili mevzuatımız şunu söylemektedir. Asgari ücret komisyon tarafından belirlenir ve iki yıllığına geçerlidir. Bu, ille de yılın ortası olan Temmuz ayı ve sonrası için belirlenecek diye yazılı bir kural mevcut değil. Komisyonun olağanüstü toplanıp buna karar vermesi mümkündür.
Ekonomi ekibinin maaş politikası üzerinden bakıldığı zaman ise geçen sene olduğu gibi bu yıl içinde ikinci bir zam yapılacağını düşünmüyorum.
Bunu tek taraflı düşünmemek gereklidir. Alın terini ve emeğini ortaya koyan işçi kesiminin hakkını veren bir el mevcut, o da işverenlerimiz. Özellikle daralan piyasalarda satış yapmakta zorlanan, likit varlıkları yeterince kazanamayan, nakit sıkıntısı için yüksek faiz döneminde krediye ulaşmakta zorlanan işverenlerimizin zor durumda olduğunu belirtmek isterim."



































