Avrupa Birliği sosyal ağlardan yalan haber raporu talep ediyor

Sosyal medya
Sosyal medya

Avrupa Birliği artık Facebook, Google ve Twitter'dan aylık olarak düzenli şekilde yalan haberlere ilişkin rapor istiyor.

Son yıllarda artan ve sosyal medyada hızlı şekilde yayılan yalan haberlerin bu konuda çok belirgin önemi olduğu biliniyor.

AB, bilhassa pandemi sürecinde ortaya çıkan '5G baz istasyonları koronavirüsü yayıyor' yönündeki haberlerin durumunu görmek istiyor.

Facebook, Twitter ve Instagram, 'yalan haberlerle mücadele' konusundaki çalışmalarına devam ediyor. Yani aslında sosyal ağlar belirli aralıklarla gizlilik kurallarını güncelliyor. Avrupa Birliği ise, teknoloji şirketlerinin yalan haberleriyle alakalı çeşitli önlemler alıyor. Yeni netleşen bilgiler neticesinde artık Facebook, Google ve Twitter, dezenformasyon kampanyalarıyla ilgili yapılanların aylık raporunu istiyor.

  • Ne olmuştu? Twitter, koronavirüs nedeniyle denetimlerini sıkılaştırıyor ve virüsün yayılmasına yardımcı olabilecek hemen her tweet'i yasaklıyor. Böylece, 'nefesinizi 10 saniye tutup Coronavirüs ölçümü yapın' ya da 'sosyal mesafe önemli değil, temiz havaya çıkın' gibi yanlış bilgileri içeren tüm tweet'ler kaldırılıyor. Özel bir ekibin titizlikle yürüttüğü bu süreçte, kullanıcıların da yanlış bilgi içeren tweet'leri şikayet etmesinde yarar var

Avrupa Birliği, her ay yalan haberler konusunda hazırlanan raporu görmek istiyor.
Avrupa Birliği, her ay yalan haberler konusunda hazırlanan raporu görmek istiyor.

Yani aslına bakılırsa bu kararların alınması ve uygulamasında pandemi süreci fazlasıyla etkili oldu. Çünkü sosyal ağların dezenformasyonlara karşı çok daha fazla hassas olması gerektiği net bir biçimde ortaya çıktı.

Hatta Twitter geçtiğimiz dönemlerde yayınladığı blog yazısında kullanıcılardan da yardım istedi. Az önce de bahsettiğimiz gibi bu tür içerikleri şikayet etmek ve bildirmek elzem.

Benzer durum diğer platformlar için de geçerli elbette. Yani aslında diğer sosyal ağlarda da gerekli şikayetleri yapmak şart.

Yanlış bilgi yalnızca demokrasiye zarar vermekle kalmıyor. Öte yandan yurttaşların sağlığına da zarar veriyor.

Konuyla alakalı olarak Avrupa Birliği'nin önemli isimlerinden Vera Jourova'nın da önemli bir açıklaması var. Bu konuda Jourova'nın görüşü sabit. Yanlış bilginin aslında insanların sağlığına zarar verdiğini de bildiriyor. 5G ağlarının koronavirüs yayılımını hızlandırdığı yönündeki yanlış bilgiler aslında bunun en somut örneklerinden biri.

Avrupa Birliği zamanla sosyal medyadaki bu tür yalan içeriklerle alakalı düzenlemeleri büyük oranda artıracak gibi görünüyor.
Avrupa Birliği zamanla sosyal medyadaki bu tür yalan içeriklerle alakalı düzenlemeleri büyük oranda artıracak gibi görünüyor.

Avrupa Birliği bu konuda başka neler yapıyor?

Avrupa Birliği, daha önce de aslında yanlış ya da hatalı bilgilerle mücadele konusunda birtakım adımlar atmıştı. Hatta gönüllü kurulan yanlış bilgiyle mücadele birliğine Google, Facebook ve Twitter başta olmak üzere birçok şirket katılmıştı. Önümüzdeki süreçte kapsam daha da genişleyecek gibi görünüyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >