Avrupa'ya on bin yeni elektrikli otomobil şarj istasyonu geliyor

E.ON
E.ON

Giderek yaygınlaşan elektrikli otomobiller için şarj istasyonu hizmeti veren E.ON, önümüzdeki üç yıl içerisinde Avrupa'da 10 bin yeni şarj noktası oluşturacağını açıkladı. Yeni istasyonlar üç kata kadar daha hızlı şarj imkanına sahip olacak.

Elektrikli otomobillerin hızla yaygınlaşması, dünyada şarj istasyonlarına ihtiyacı da aynı ölçüde artırıyor. 2030'a gelindiğinde sadece Batı Avrupa'da 1-3 milyon arası istasyona gerek duyulacağını öngören analistler, bugün 120 bin noktadan oluşan kurulu sistemin ne kadar yetersiz olduğunu gözler önüne seriyor. Ancak birbiri ardına açıklanan şarj istasyonu projeleri sektöre umut veriyor.

Şarj istasyonu kurulumunda en büyük yatırımcıların başında gelen Alman enerji firması E.ON, 10 bin istasyonluk yeni projesiyle Avrupa'yı 2020 sonrası otombil dünyasına hazırlayacak. Ford ve bir grup Alman otomotiv devinin desteğiyle kurulacak 400 istasyonla kıyaslandığında çok daha büyük bir plana sahip olan şirket, ilk etapta istasyonların 150 kW şarj desteği sunacağını, daha sonra 350 kW hızlı şarj standardına uyum sağlayacağını belirtiyor.

Avrupa'da bugün 6000 noktada elektrikli ve hibrit otomobiller için şarj hizmeti sunan E.ON'un istasyon ağı 2020'de neredeyse üçe katlanacak. Şirket sadece Danimarka'da iki bin istasyon işletiyor. Mevcut istasyon dağılımı göz önünde bulundurulduğunda gelecek 10 bin şarj noktasının da İngiltere, Almanya, Norveç ve elektrikli otomobillerin popüler olduğu diğer Batı Avrupa ülkeleri odağında konumlandırılması bekleniyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >