Barış Pınarı'nda PKK'nın 'fotoğraf yalanı' ortaya çıktı

Barış Pınarı Harekatı.

● Türkiye'nin Fırat'ın doğusu için başlattığı, terör örgütlerini hedef alan operasyonu son sürat devam ederken PKK ve YPG/PYD'ye yakın hesapların kasıtlı 'yanlış yönlendirmeleri' dikkati çekti.

● Birçok farklı sosyal medya hesabı üzerinden planlı biçimde yayılan yalan haberlerin gerçek görüntüleri, kamuoyunu yönlendirmek için görünür kılınmaya devam ediyor.

● Terör unsurlarının 'siber saldırılar' sonrası ikinci kritik hamlesi olarak nitelendirilebilecek fotoğraf yalanları için doğru haber paylaşımlarının artırılması ve daha fazla kişiye duyurulması şart.

Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yönelik, 9 Ekim 2019 günü saat 16.00'da başlattığı Barış Pınarı Harekatı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin tüm unsurlarıyla devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Twitter üzerinden yaptığı açıklamanın ardından sosyal medyada paylaşım rekorları kıran ve dünya gündeminin ilk sırasına yerleşmeyi başaran Barış Pınarı Harekatı, terör odaklarının farklı 'saha dışı' çalışmalarına da sahne oluyor.

Harekatın başlamasıyla birlikte önce Türkiye'nin dört bir yanında beliren siber saldırılar, tüm cihazları tehdit etmeye başladı. Planlı ve programlı biçimde başlatılan saldırılar, yalnızca bir gün içerisinde Türkiye'nin 'siber saldırı' sıralamasını 21'den 16'ya taşırken GZT, siber saldırılara yönelik 'önlem planını' oluşturmuş, içerik çok sayıda cihaz kullanıcısı tarafından rehber kabul edilmişti.

Dün ve bugün, siber saldırılara ek olarak, kasıtlı kamuoyu yönlendirmesini amaçlayan terör örgütü destekçisi hesaplar, farklı ülkelerde farklı zamanlarda kaydedilen görüntüleri Barış Pınarı Harekatı'ndaymış gibi göstererek 'kirli bir planı' yürürlüğe koymuş durumda.

Barış Pınarı Harekatı hız kesmeden devam ediyor.
Barış Pınarı Harekatı hız kesmeden devam ediyor.

Sosyal medyada ciddi sayıda kullanıcıya ulaşan 'yalan haber fotoğrafları' dünya kamuoyunun Barış Pınarı Harekatı'na dair bakış açısını değiştirmeyi hedefliyor. Bu doğrultuda farklı hesaplardan farklı şekillerde paylaşılan fotoğraflar ciddi bir 'bilgi kirliliği' oluşturmuş durumda.

Barış Pınarı Harekatı'ndan olduğu iddia edilen 'yalan habere' konu fotoğraf 2014 yılında Halep'te çekildi.
Barış Pınarı Harekatı'ndan olduğu iddia edilen 'yalan habere' konu fotoğraf 2014 yılında Halep'te çekildi.

Fotoğraflardaki kasıtlı yönlendirme, doğru zaman ve detay bilgileriyle yan yana getirildiğinde gerçek ortaya çıkıyor.
Fotoğraflardaki kasıtlı yönlendirme, doğru zaman ve detay bilgileriyle yan yana getirildiğinde gerçek ortaya çıkıyor.

Yalan haberlerin yayılmasını önlemek için ne yapılabilir?

Haberlere ilişkin yalan ve kasıtlı yönlendirme içeren fotoğrafların yayılmaması ve doğru bilgilerin görünür olması için atılabilecek çeşitli adımlar mevcut:

  • 1. Yalan haberlere iliştirilen fotoğrafların gerçek anlamları ve kullanıldıkları yerler 'doğru' biçimde ortaya konmalı.
  • 2. Haberlere ilişkin fotoğraflarda tarih kullanımına özen gösterilmeli.
  • 3.Teyit edilmemiş operasyon görüntüsü hiçbir şart altında paylaşılmamalı.
  • 4. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerin gerçekliği araştırılmadan yeni bir paylaşıma girişilmemeli.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >