Başkan Trump'ın durumu ne kadar riskli?

ABD Başkanı Donald Trump (Arşiv)
ABD Başkanı Donald Trump (Arşiv)

ABD Başkanı Donald Trump ve eşinin koronavirüse yakalanması, beraberinde birçok soruyu getirdi. Trump'ın durumu nasıl, süreç nasıl ilerledi, Başkan risk altında mı ve hastalığı ilerlerse neler olur hepsini anlattık.

ABD Başkanı Donald Trump ve eşi Melania Trump yaptırdıkları COVID-19 testinin pozitif çıktığını duyurdu.

Trump'ın koronavirüse yakalanması küresel çapta yankı uyandırdı.

Süreç boyunca neler yaşandı?

Trump'a oldukça yakın olan danışmanı Hope Hicks'in koronavirüse yakalandığı ortaya çıkınca, Başkan Trump'ın son durumu hakkında spekülasyonlar başladı. Ardından Başkan ve eşi Beyaz Saray'da karantinaya alındılar.

Kısa bir süre sonra da Trump Twitter hesabından koronavirüs testinin pozitif çıktığını söyledi.

Beyaz Saray'dan yapılan resmi açıklamada ise, "Şu anda hem Başkan hem de First Lady iyi durumdalar ve iyileşme sürecinde her ikisi de Beyaz Saray'ın içinde evde kalacaklar" ifadeleri kullanıldı.

  • Beyaz Saray doktoru Sean Conley, Trump ailesinin semptom göstermediğini belirtti.

Öte yandan, Trump'ın 30 Eylül'de canlı yayın tartışmasına katıldığı Demokrat aday Joe Biden'ın 'test yaptırması' gerektiği tartışmaları başladı.

Trump'ın durumu riskli mi?

74 yaşında ve 110 kilo olan ABD Başkanı koronavirüs risk grubunda bulunuyor. Beyaz Saray doktoru Conley daha önce yaptığı bir açıklamada, Trump'ın 'obez ama sağlık durumunun iyi olduğunu' söylemişti. Hafif yüksek tansiyonu olan Trump'ın bilinen başka bir sağlık sorunu yok.

Piyasalar da nasibini aldı

Trump'ın COVID-19'a yakalanması, piyasalarda tedirginliğe neden oldu, ABD endeksleri, vadeli işlemler piyasasında yüzde 2'ye yakın değer kaybetti.

Durumu kötüleşirse ne olur?

ABD seçimlerine tam 32 gün kaldı. Başkan Trump hastalık veya başka sebepler nedeniyle görevini yerine getirmezse, yerine Başkan Yardımcısı Mike Pence'in geçmesi gerekiyor.

Pence görevini yerine getiremez ise, Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Başkanı Nancy Pelosi'nin koltuğu devralması gerekiyor. Ancak senaryo ihtimal dışı görülüyor.

  • Pence'in basın sözcüsünün yaptığı açıklamaya göre, Başkan Yardımcısı'nın koronavirüs testi negatif çıktı.

Şimdi ne olacak?

  • Başkan Trump ve First Lady gelecek bütün etkinliklerini iptal etti. Trump'ın basın toplantılarına video konferans yoluyla katılması bekleniyor. Trump'ın 15 Ekim'deki seçim öncesi ikinci canlı yayına katılıp katılamayacağı ise merak konusu.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >