Beklenen oldu: TikTok'un ABD'deki operasyonları Oracle-Walmart'a devroluyor

TikTok
TikTok

Uzun süredir beklenen karar alındı ve TikTok'un ABD'deki operasyonlarının tamamı Oracle-Walmart işbirliğiyle kurulan TikTok Global tarafından yönetileceği netleşti.

Böylece Donald Trump'ın isteğiyle ABD'de yasaklanma ve kısıtlama konuları ortadan kalkmış oldu.

Oracle, ABD'deki kullanıcı verilerinin bulutta depolanmasını sağlarken Walmart ise reklam operasyonlarını yürütme görevini üstleniyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın 20 Eylül'de yürürlüğe girecek olan TikTok yasağı ABD Ticaret Bakanlığı tarafından 1 haftalığına uzatılmıştı. Sonunda beklenen an geldi ve Oracle - Walmartortaklığının TikTok satın alması tamamlandı.

Dünya genelinde 3 milyara yakın kullanıcının yer aldığı TikTok, bu aşamadan sonra global operasyonlarını TikTok Global şirketiyle devam edecek. Yani aslında Oracle ve Walmart işbirliğiyle tasarlanan yeni ortaklık Trump'a sunuldu ve onayı alındı.

Anlaşmayı fikren onayladım. Eğer satın alma gerçekleşirse bu harika olur.

TikTok'un ABD ve diğer bazı ülkelerdeki operasyonları bundan böyle TikTok Global tarafından yönetilecek.Donald Trump, geçtiğimiz dün konuyla alakalı açıklama yaparak anlaşmayı fikren onayladığından bahsetmişti. Az önce de bahsettiğimiz Oracle - Walmart işbirliğiyle artık bu şirketler %20'lik bir hisseye sahip.

Dolayısıyla bu rakamla birlikte hem ABD hem de diğer birkaç ülkede söz hakkı ve yönetim şansı elde edilmiş oldu.

TikTok'un ana şirketi ByteDance ile hâlâ elinde %80'lik pay bulunduruyor. Dolayısıyla yönetim anlamında çok daha güçlü ama ABD'de varlığın devam etmesi için bu şarttı.

Oracle bu işin neresinde?

Oracle aslında bu satın almanın güvenlik kısmında yer alıyor diyebiliriz. Bildiğiniz gibi Çinli şirketler güvenlik gerekçesiyle çok sık eleştiriliyor. Oracle'ın bu noktada ABD vatandaşlarının verilerinin tamamını bulutta tutacağı biliniyor.

Walmart'ın görevi ne?

Satın almadaki diğer bir şirket ise Walmart. TikTok Global'ın piyasaya açılma sürecinde Walmart'ın payı çok büyük. Zira bu şirket de hem reklam hem de ticaret konusunda ortaklığa destek verecek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >