Berberler açılış için hazır: Hangi tedbirler alındı?

Berberler dükkanlarını sterilize ederek açmaya hazırlanıyor.
Berberler dükkanlarını sterilize ederek açmaya hazırlanıyor.

11 Mayıs'ta hizmete başlayacak olan berberler 'hangi önlemleri aldı?' sorusunu İstanbul Berberler Odası Başkanı Şükrü Akyüz'e sorduk. Akyüz salgın dönemi bitene kadar usturayla tıraş yapılmayacağının altını çizerek sosyal mesafe, temizlik ve dezenfekte gibi konuların önemine değindi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında tedbir amaçlı kapatılan kuaför ve berberler Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın 4 Mayıs'ta yaptığı 'normal hayata kademeli dönüş süreci' konuşmasının ardından 11 Mayıs'ta açılıyor.

Hangi tedbirler alındı?

İstanbul Berberler Odası Başkanı Şükrü Akyüz
İstanbul Berberler Odası Başkanı Şükrü Akyüz

GZT'nin ulaştığı İstanbul Berberler Odası Başkanı Şükrü Akyüz, salgın süreci bitene kadar usturayla sakal tıraşı yapılmayacağını, alınan tedbirlere hem müşterilerin hem de iş yeri sahiplerinin özellikle dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Öncelikle randevu sisteminin devreye alındığını belirten Akyüz, "Randevu sistemiyle müşteri kabul edilecek. Artı dükkanlarda 3 koltuk varsa ortadaki koltuk sosyal mesafeyi koruma amaçlı boş bırakılacak. Çalışma koltuğu 2'ye düşürülecek. Dükkana gelen müşteri içeri girmeden önce ellerini dezenfekte ederek koltuğa oturacak. Burada usta maske takacak varsa mika siperlik kullanacak. Eski ustalarımızın giydiği iş önlüklerinden giyecekler ve bu önlükler her gün muhakkak değişecek" dedi.

Randevu defterine not alan bir esnaf böyle görüntülendi.
Randevu defterine not alan bir esnaf böyle görüntülendi.

"Usturayla sakal tıraşı yok"

Tek kullanımlık havlu veya dezenfekte edilmiş jelatinlenmiş beyaz havluların kullanılacağına dikkati çeken Şükrü Akyüz, "Kullanılan aletler ve koltuklar temizlendikten sonra dezenfekte edilerek tekrar kullanılacak. Sakal tıraşları da bu sürede yapılamayacak. Sakal tıraşından kastımız şu; salgın bitene kadar ustura kullanımı olmayacak. Makineyle şekil verme, kısaltma mümkün olacak" şeklinde bilgi verdi.

Randevu sistemi ve konulan kurallara gerek müşterilerin gerekse iş yeri sahiplerinin uymasının önemini vurgulayan Akyüz, "Bir de sokağa çıkma yasağı uygulanan 65 yaş üzeri ustalarımız ve 20 yaş altı çıraklarımız var. Onların da bu mağduriyetlerinin giderilmesini talep ediyoruz" diye konuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >