Berberler özel kıyafetlerle evde hizmete başlayabilir mi?

Evde tıraş yapan berbere 3 bin 150 lira ceza kesileceği açıklanmıştı.
Evde tıraş yapan berbere 3 bin 150 lira ceza kesileceği açıklanmıştı.

Küresel salgın yeni tip koronavirüsle mücadele kapsamında İçişleri Bakanlığı genelgesiyle dükkanları kapatılan berberler, günlük çalıştıklarından dolayı ekonomik mağduriyet yaşıyor.

GZT'nin ulaştığı Türkiye Berberler, Kuaförler, Güzellik Uzmanları Federasyonu Genel Başkanı Bayram Karakaş, devlet kurumlarının müsaade etmediği takdirde özel kıyafetlerle evlere hizmetin şu an için gündemlerinde olmadığını açıkladı.

Bağ-Kur'lu esnafların devletten destek beklediğinin altını çizen Karakaş, bu kapsamda hazırlanan raporun gerekli mercilere teslim edildiğini belirtti.

Türkiye Berberler, Kuaförler, Güzellik Uzmanları Federasyonu Genel Başkanı Bayram Karakaş, "Berber ve kuaförlerin sağlığı bizim için her şeyden önemlidir. Özel ekipmanlarla evlere gitmek şu an için mümkün değildir" dedi.

Yeni tip koronavirüsle mücadele kapsamında İçişleri Bakanlığı genelgesiyle dükkanları kapatılan berberler ve kuaförler devletten destek talep ediyor.

GZT'nin ulaştığı Türkiye Berberler, Kuaförler, Güzellik Uzmanları Federasyonu Genel Başkanı Bayram Karakaş (TBKGU) konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Berberler özel kıyafetlerle evlere hizmete başlayabilir mi?

Türkiye Berberler, Kuaförler, Güzellik Uzmanları Federasyonu Genel Başkanı Bayram Karakaş
Türkiye Berberler, Kuaförler, Güzellik Uzmanları Federasyonu Genel Başkanı Bayram Karakaş
Tüm dünyayı etkileyen Kovid-19 salgını nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti'nde de salgının neden olduğu bir kriz yaşandığını söyleyen Karakaş, "Berberlerin kapatılma kararı sadece Türkiye'de değil dünyanın birçok ülkesinde de devam ediyor. Berber ve kuaförler kıymetli sanatkarlardır. Onların sağlığı bizim için her şeyden önemlidir. Özel ekipmanlarla evlere gitmek şu an için mümkün değildir." ifadesini kullandı.

Ekipmanların sağlıklı olup olmadığını ve koruyucu özelliklerinin kontrol edilemeyeceğini belirten Bayram Karakaş, böyle bir uygulamanın ancak devletin kanun koyucularının müsaade ettiği ölçüde hayata geçirilebileceğini açıkladı.

"Böyle bir çalışmaya sıcak bakmıyoruz"

"Hiçbir şekliyle böyle bir çalışmaya sıcak bakmıyoruz" diyen Karakaş şöyle konuştu:

  • "Yetkili kurumların açıklamaları doğrultusunda alınan önlemler belirlenirse, sürecin yönetimiyle ilgili soru işaretleri giderilirse ve virüsün yayılma oranı düşürülürse esnaf ve sanatkarımızın steril ortamda çalışmaları zaten başlayacak biz de bunu ilan edeceğiz."

Dükkanların kapatılmasından önce bir berber dükkanı böyle görüntülenmişti.
Dükkanların kapatılmasından önce bir berber dükkanı böyle görüntülenmişti.

Devletten yardım istiyorlar

Esnafın zor bir süreçten geçtiğini ve devletin bu mağduriyeti gidereceğine olan inançlarının tam olduğuna dikkati çeken Bayram Karakaş, "İşletmelerimizin salgın nedeniyle kapatıldığı günden bu yana yaşanan sıkıntıların giderilmesi adına Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına, Hazine ve Maliye Bakanlığına ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonluğuna biz 108 bin kuaför, berber ve güzellik salonlarının sorunları ve çözümleriyle ilgili çalışmayı yaparak rapor halinde teslim ettik. Devletimiz ben inanıyorum ki bu zor süreçte esnaf ve sanatkarı koruyucu ve kollayıcı tedbir alacaktır." diye konuştu.

Türkiye genelindeki 122 odayla birlikte 108 bin kuaför ve berberin geleceği için çalıştıklarını vurgulayan Karakaş, "Esnaflarımız şu an ekonomik bir kriz yaşıyor olabilir fakat bu kriz aşılacak. Sonuç itibariyle Fransa, Almanya gibi ülkelerde de yasaklar devam ederken bizim ülkemizde de bu süreç devam ediyor." açıklamasında bulundu.

Berber dükkanları İçişleri Bakanlığı'nın genelgesinin ardından kapatılmıştı.
Berber dükkanları İçişleri Bakanlığı'nın genelgesinin ardından kapatılmıştı.

Ne talep ediyorlar?

İşletme sahiplerine bir asgari ücret oranında devlet desteği talep ettiklerini bildiren Türkiye Berberler, Kuaförler, Güzellik Uzmanları Federasyonu Genel Başkanı Bayram Karakaş sözlerini şöyle tamamladı:

  • "Şu an dükkanlarını açamayan meslektaşlarımıza evlerinde kaldıkları süre boyunca bir asgari ücret oranında mağduriyetlerinin giderilmesiyle ilgili bir talebimiz var. Bu olmuyorsa biz devletimizden hibe istemiyoruz. Faizi oranı sıfır ve aralık ayından sonra ödenmek şartıyla karşılıklı kredi verilmesini istiyoruz."

“Günlük çalıştığımızdan dolayı mağdur çok olan esnafımız var”

İstanbul Berberler Odası Başkanı Şükrü Akyüz
İstanbul Berberler Odası Başkanı Şükrü Akyüz

GZT'nin ulaştığı bir diğer isim ise İstanbul Berberler Odası Başkanı Şükrü Akyüz oldu. Berberlerin destek alamadığını belirterek gizli şekilde çalışan kişilerin olduğuna dikkati çeken Akyüz, "Bu insanlar günlük kazanıp günlük harcayan insanlar olduğundan büyük sıkıntılar içine girdiler. Günlük çalıştığımızdan dolayı mağdur çok olan esnafımız var. Bize ulaşan şikayetler var takip ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Esnafların zor durumda ve faizle kredi kullanmak istemeyen meslektaşlarının da olduğunu bildiren Akyüz şöyle konuştu:

"Sigortalıların işsizlik ücreti var. Fakat bu Bağ-Kur'da yok. Biz yıllardır bunu istiyoruz. Esnafın dükkanı yanabilir, hasta olabilir veya günümüzde olduğu gibi bir salgın nedeniyle dükkanı kapanabilir. Bu tür durumlarda bu insanlar ne yapacağını bilemiyor. Özel kıyafetle eve gitmek değil fakat hijyeni sağlanmış dükkanlarda belirli saat aralığında tek tek müşteri kabulü değerlendirilebilir. Tabii burada kontrol mekanizmasının da kurulması gerekiyor. Şu an Bağ-Kur'u ve vergi mükellefi olan esnafa işsizlik sigortası kapsamında bir asgari ücret kadar para yardımı yapılırsa hiçbir sorun kalmayacaktır. Dükkanları açılana kadar o parayla yaşamını idame ettirebilirler".

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >