Koronavirüs sonrası Avrupa Birliği'ni bekleyen tehlike: Ayrılık olacak mı?

Avrupa Birliği'nin bayrakları yan yana görünüyor.
Avrupa Birliği'nin bayrakları yan yana görünüyor.

Avrupa Birliği'ne (AB) bağlı güney ve kuzey ülkeleri arasında uzun süredir devam eden siyasi çıkmaz tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla birlikte yeniden alevlendi.

AB ülkelerinin salgının ekonomik boyutlarına ilişkin ortak noktada buluşamaması olası ayrılıklara neden olacak mı? GZT'nin ulaştığı SETA Brüksel Direktörü Enes Bayraklı merak edilenleri cevapladı.

Salgın sonrası AB ülkelerinin sert tartışmalara sahne olacağını hatırlatan Bayraklı, birlikte ayrılıkların olmasının muhtemel olduğunu fakat ne zaman olacağı veya hangi ülkenin ayrılacağını söylemenin şu an için mümkün olmadığını belirtti.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez

Küresel salgın yeni tip koronavirüs Kovid-19 Avrupa Birliği'nin sarsılmasına neden oldu. Güney ve kuzey ülkeleri arasında restleşmeler devam ederken özellikle salgından en fazla etkilenen İtalya, İspanya ve Fransa'nın sürecin sonunda nasıl bir politika izleyeceği merak konusu.

Ekonomistler, 2008 finans kriziyle başlayan dönemin salgınla beraber bittiğini, yeni bir dönemin başladığını ifade ediyor. Yeni dönemde ülkelerin daha içe dönük politikalar izleyecekleri en kuvvetli senaryolar arasında yer alıyor.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, koronavirüs salgının ülkesinde ve Avrupa’da hızla ilerlemesinden dolayı Avrupa’ya çağrı niteliğinde bir makale kaleme alarak Avrupa’nın geleceğinin tehlikede olduğunu vurgulamıştı.

AB'de salgın sonrası süreç nasıl şekillenir?

Şu ana kadar salgın nedeniyle birçok vatandaşını kaybeden güney ülkelerinin kuzey ülkeleri tarafından maddi veya manevi destek görememesi pandemi sonrasındaki sürecin nasıl olacağı yönündeki soru işaretlerinin artmasına neden oldu

  • GZT'nin ulaştığı SETA Brüksel Direktörü Enes Bayraklı konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

SETA Brüksel Direktörü Enes Bayraklı
SETA Brüksel Direktörü Enes Bayraklı

Kovid-19'un Avrupa Birliği'nde halihazırda bir krize yol açtığının altını çizen Bayraklı, "Özellikle güney ve kuzey ülkeleri arasında bir gerilim oldu. Öncelikle insani kayıplar veren güney ülkeleri yalnız bırakıldılar. İkinci olarak da ekonomik boyutu; virüs sonrası gelmesi muhtemel yıkıma karşı alınması gereken tedbirler konusunda kuzey ülkeleri güney ülkelerine yardım etmek istemiyorlar. Dolayısıyla burada zaten büyük bir çatlak oluşmuş durumda." dedi.

Bayraklı, geçmişten gelen mülteci krizi ve 2009 ekonomik krizinin etkilerinin AB'de hala devam ettiğini ve salgının bu problemlerin üzerine eklenmesiyle tartışmaların çok daha derin bir şekilde devam edeceğini belirterek şöyle konuştu:

"Avrupa Birliği içerisinde yeni AB'den ayrılmak isteyen özellikle güneydeki ülkelerde hareketlerin güçleneceğini düşünüyorum."

Salgından korunmak isteyen bir kişi böyle görüntülenmişti.
Salgından korunmak isteyen bir kişi böyle görüntülenmişti.

AB'de ayrılık yaşanır mı?

Avrupa Birliği ülkeleri arasında muhtemel bir ayrılığın şu an için yaşanmasının zor olduğuna dikkati çeken Enes Bayraklı sözlerini şöyle tamamladı:

  • "Ülkeler arasındaki fikir ayrılığı yönündeki hareketler güçlenecektir. İtalya, İspanya hatta Fransa gibi ülkelerin siyasetine daha fazla etki edecektir. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron zaten zor durumda, salgın sonrası seçimlerde işinin zor olduğunu söyleyebiliriz. Fransa'daki sağcı partinin iktidara gelmesi büyük olasılık. Bu ülkelerde büyük tartışmalar olması şu an için öngörülüyor. Ayrılıklar olması muhtemel ama nerede olacak veya ne zaman olacak bunları tahmin etmek şu an için güç."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >