Bir buğday tanesinin binlerce yıl içerisinde makarnaya dönüştüğünü biliyor musunuz?

Özellikle öğrenci evlerinin göz bebeği 'makarna' tarihinin milattan öncesine uzandığını biliyor musunuz? Peki, sahiden makarna İtalyanların icadı mı? Çatalın bulunmasına dek makarna elle yeniliyordu bu yüzden 'aşağı' görülüyordu makarna sevmek.

Napoli'nin Lazzaronilerı (hırsız ve işe yaramayan birtakım insanlar) çoğunlukla makarna ile karınlarını doyururlardı. Show etkisi herhalde 16. yüzyıla kadar yani çatalın bulunuşuna kadar, uzun makarnaların ellerle yenmesinden kaynaklanmaktadır.

En kolay pişirilen yemeklerden biri olmasının yanında ucuz olması ve ziyan olma tehlikesinin olmaması makarnayı hepimizin mutfağında vazgeçilmez kılmaya yetiyor.
Peki, aziz dostumuz makarna bu biriciklik yolculuğuna nasıl başladı?

En başta söylememiz gerekiyor ki yemek tarihçileri makarnanın nereden çıktığı konusunda hem fikir değil. Bu konuda Eski Yunan, Roma ve hatta Çin'e kadar uzanan rivayetler var. İtalyan gezgin Marco Polo 1292 yılında gerçekleştirdiği Çin seyahati sonrası İtalya'ya Spagettiyi getirdiği kayıtlarda yer almaktadır. Ancak M.Ö 100'lerde Eski Yunan ve Roma kültüründe bugünkü ile benzer olmasa da yapıldığına dair bulgular var.



Daha sonraki tarihi kayıtlara bakıldığında Arapların hazırladıkları hamurları çubuklar üzerine sererek kurutup depoladıkları görülür. Aynı şekilde 10. yüzyılda Arap yarımadasında kurutulmuş hamurların şehriye ve makarna olduğu düşünülüyor. Hatta M.S 1100'lerde Arap coğrafyacı Muhammed El İdrisi çizdiği dünya haritasında Sicilya için "sert buğdaydan elde edilen uzun şeritlerden elde edilen uzun şeritlerin (spaghetti) üretildiği yer" olarak bahseder.



Günümüzde makarna neden bu kadar popüler?
Üretimin az maliyetli ve kolay olması ve farklı şekillerde hazırlanıp tatlandırılması onu popüler kılmaya yetiyor. Aslında makarnanın vatanı "İtalya" algısının sebebi 1600'lerde İtalya'da makarna üretiminin sanayi olabilecek seviyede olmasıydı. Bunun yanında 1900'lü yılların başlarında New York'a göç eden İtalyanların yanlarında makarna da vardı. Buradan yola çıkarak makaranın endüstrileşme sürecini anlayabiliriz.

Makarnaseverlerin asla yapmayacakları neler?

  1. Düşük ısıda makarnanın pişmesini beklemeyin
  2. Pişirdiğiniz makarnayı süzdükten sonra hemen yıkamayın, besin kaybına neden olur
  3. Makarnayı süzer süzmez sosunu karıştırın yoksa hamurlaşır
İstanbul'da makarna canavarlarını bekleyen 3 mekan sizlerle...







Fauna - Küçükbakkalköy

                                    Esnaf lokantası tadında uygun fiyata ev yapımı makarna yemeği kim istemez?
Fauna - Küçükbakkalköy Esnaf lokantası tadında uygun fiyata ev yapımı makarna yemeği kim istemez?
Mezzaluna - İstanbul

                                    Biz ona İtalyan mutfağının en iyi adreslerinden biri diyelim. Mutfaktaki şef de İtalyan. Menüsünde 25 çeşit makarna menüsü yer alıyor. Fiyatları ise 20- 30 tl arasında. Nerede mi? Acarkent, İstinye Park, Nişantaşı, Suada, Kanyon AVM
Mezzaluna - İstanbul Biz ona İtalyan mutfağının en iyi adreslerinden biri diyelim. Mutfaktaki şef de İtalyan. Menüsünde 25 çeşit makarna menüsü yer alıyor. Fiyatları ise 20- 30 tl arasında. Nerede mi? Acarkent, İstinye Park, Nişantaşı, Suada, Kanyon AVM
Da Mario

                                    İtalyan ruhunu koruyan restoranların en eskisi diyebiliriz İstanbul için. Kalamış ve Etiler'de Da Mario'de makarna yemeye ne dersiniz?
Da Mario İtalyan ruhunu koruyan restoranların en eskisi diyebiliriz İstanbul için. Kalamış ve Etiler'de Da Mario'de makarna yemeye ne dersiniz?
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >