Bugüne kadar Türkiye'de yapılmış yüz nakil ameliyatı örnekleri

Leyla Demirci
Leyla Demirci

Bir buçuk aylıkken yaşadığı kaza sonrası yüzü ve kafa derisi yanan Leyla Demirci için sosyal medyada başlatılan destek kampanyası giderek büyüyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yaptığı açıklamayla ise Demirci için yürütülen kampanya ilk olumlu sonucunu vermiş gözüküyor.

Yüz nakli olması beklenen Leyla Demirci'nin önünde daha öncesinde Türkiye'de başarıyla gerçekleşen yüz nakil ameliyatı örnekleri bulunuyor.

Yüz nakli için neler gerekiyor?

Ülkemizde birçok kez yapılan yüz nakli ameliyatlarına hazırlanma süreci diğer ameliyatlara göre oldukça uzun ve psikolojik bir süreç gerektiriyor. Buna göre ilk olarak hastanın bu değişim için sağlam bir psikolojide olması ve yüzünde yaşanacak değişimi kaldırabilme ön şartı doktorlar tarafından gözetiliyor.

Başarılı bir yüz nakli için; nakledilecek dokuların halenaktif kandolaşımıyla besleniyor olması, nakil işleminden önce donörün beyin ölümünün gerçekleşmiş ve yaşam ünitesine bağlı olması şart gözüküyor. Doktorlar donörle alıcının benzer yaş ve ten renginde olmasına dikkat ediyor. Ancak donörle verici arasında bir nakil işlemi gerçekleşecekse en önemli ve olmazsa olmaz şart: dokuuyumu.

Leyla'nın önünde başarıya ulaşmış yüz nakil örnekleri bulunuyor

Türkiye aslında yüz nakil ameliyatlarına yabancı değil. 2012 yılında ilk kez Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Estetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan tarafından hasta Uğur Acar'a yapılan başarılı ameliyat Türkiye de gündem olmakla beraber tüm dünya tarafından gıpta ile takip edilmişti.

İşte başarıyla sonuçlanmış yüz nakli ameliyatları

Uğur Acar

                                    
                                    Antalya'nın Manavgat ilçesi Gebece köyünde dünyaya gelen ve bir aylıkken evinde çıkan yangında yüzü yanan Uğur Acar, 21 Ocak 2012'de Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde gerçekleştirilen Türkiye'nin ilk yüz nakli ameliyatıyla yeni hayatına başladı. Tıp dünyasında büyük ses getiren ameliyatla yeni yüzüne kavuşan Acar, 7 yılda yüz fonksiyonlarını büyük oranda kullanma kabiliyeti kazandı.
Uğur Acar Antalya'nın Manavgat ilçesi Gebece köyünde dünyaya gelen ve bir aylıkken evinde çıkan yangında yüzü yanan Uğur Acar, 21 Ocak 2012'de Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde gerçekleştirilen Türkiye'nin ilk yüz nakli ameliyatıyla yeni hayatına başladı. Tıp dünyasında büyük ses getiren ameliyatla yeni yüzüne kavuşan Acar, 7 yılda yüz fonksiyonlarını büyük oranda kullanma kabiliyeti kazandı.
Cengiz Gül

                                    
                                    2 yaşındayken televizyonun patlaması sonucu yüzünün %70'ini kabeden Cengiz Gül, Türkiye'nin ikinci yüz nakil hastası olmuştu. Nakil 24 Şubat 2012'de Hacettepe Üniversitesi'nde Doç. Dr. Serdar Nasır tarafından gerçekleştirildi.
Cengiz Gül 2 yaşındayken televizyonun patlaması sonucu yüzünün %70'ini kabeden Cengiz Gül, Türkiye'nin ikinci yüz nakil hastası olmuştu. Nakil 24 Şubat 2012'de Hacettepe Üniversitesi'nde Doç. Dr. Serdar Nasır tarafından gerçekleştirildi.
Hatice Nergis

                                    
                                    Hatice Nergis 15 yaşındayken çiftçi babasına ait av tüfeğinin ateş alması sonucu damağını, çenesini ve sol gözünü kaybetmişti. 2012 yılında Moldava asıllı Türk vatandaşı Olga Aygün'ün yüzünün, Hatice Nergis'e nakli sonrası Türkiye'nin ilk yüz nakli olan kadını olarak literatüre geçti.
Hatice Nergis Hatice Nergis 15 yaşındayken çiftçi babasına ait av tüfeğinin ateş alması sonucu damağını, çenesini ve sol gözünü kaybetmişti. 2012 yılında Moldava asıllı Türk vatandaşı Olga Aygün'ün yüzünün, Hatice Nergis'e nakli sonrası Türkiye'nin ilk yüz nakli olan kadını olarak literatüre geçti.
Turan Çolak

                                    
                                    Türkiye'nin 4. yüz nakli Turan Çolak'a yapıldı. 15 Mayıs 2012'de yapılan nakil Akdeniz Üniversitesi Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından gerçekleştirildi.
Turan Çolak Türkiye'nin 4. yüz nakli Turan Çolak'a yapıldı. 15 Mayıs 2012'de yapılan nakil Akdeniz Üniversitesi Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından gerçekleştirildi.
Recep Sert

                                    
                                    Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından 18 Temmuz 2013'te yüz ve çene nakli yapılan Recep Sert
Bursa'nın İnegöl ilçesinde temizlediği tüfeğin ateş alması sonucu yüzünden yaralanan Recep Sert'e 18 Temmuz 2013'te Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından yüz ve çene nakli gerçekleştirilmişti.
Recep Sert Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından 18 Temmuz 2013'te yüz ve çene nakli yapılan Recep Sert Bursa'nın İnegöl ilçesinde temizlediği tüfeğin ateş alması sonucu yüzünden yaralanan Recep Sert'e 18 Temmuz 2013'te Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından yüz ve çene nakli gerçekleştirilmişti.
Recep Kaya

                                    
                                    Türkiye'nin 7. yüz nakli diğer hastalara nispeten daha genç bir isme, Recep Kaya'ya yapıldı.
Recep Kaya Türkiye'nin 7. yüz nakli diğer hastalara nispeten daha genç bir isme, Recep Kaya'ya yapıldı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >