Bulgaristan’da koronavirüs alarmı: Kabine olağanüstü toplandı

Arşiv
Arşiv

Koronavirüs görülen Türkiye'nin komşu ülkelerine bir yenisi eklendi. Bulgaristan’da yeni tip koronavirüs şüphesiyle incelenen 70 vakanın 4'ünde virüse rastlandı.Bulgaristan'da koronavirüs sebebiyle kabine olağanüstü toplandı.

Bulgaristan’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) şüphesiyle incelenen 70 vakanın 4'ünde virüse rastlandığı bildirildi.

Bakanlar Kurulunun ardından düzenlenen basın toplantısında, Gabrovo kentinde Akciğer Hastalıkları Hastanesinde tedavi gören 27 yaşındaki bir kişi ve kendisiyle temas ettiği belirlenen 61 yaşındaki diğer hastada virüs tespit edildiği açıklandı.

Plevne kentinde de solunum yolları rahatsızlığıyla tedavi gören 75 yaşındaki bir kadın ile şehir hastanesinde görevli kadın sağlık personelinde de yeni tip koronavirüs tespit edildi. Yaşlı kadının yalnız yaşadığı ve yurt dışına çıkmadığı bilgisi de paylaşıldı.

Kabine olağanüstü toplandı

Öte yandan Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, ülkede ilk Kovid-19 vakalarının kayda geçmesi üzerine kabineyi olağanüstü topladı.

Tedbirlerin kapsamı genişletilecek

Korona virüsü testlerinin pozitif çıkmasının ardından geçtiğimiz hafta B tipi grip salgını nedeniyle toplu etkinliklerin yasaklandığı, ülkede tedbirlerin kapsamının daha da genişletileceği ifade edildi.

Kırcaali’de bir kişi aranıyor

Bulgaristan’da Türklerin en yoğun yaşadığı Kırcaali’de İtalya’dan dönen bir kişinin sağlık taramasından geçirilmek için arandığı bildirildi. Şahsın, adresi tespit edilemediği için 14 günlük ev karantinasında kalıp kalmadığının bilinmediği belirtildi. Yetkililer, aranan şahsa ulaşıldıktan sonra teste tabi tutulacağını duyurdu.

Türkiye’den bağış

Öte yandan, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov’un son Ankara ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan talep ettiği koronavirüsünün yayılmasına karşı kullanılacak tıbbı malzemenin en kısa sürede ülkeye gönderileceği açıklandı.

Türkiye’nin Bulgaristan’a bağışladığı malzemeler arasında 20 bin maske, 500 bin ameliyat maskesi, 100 bin koruyucu gözlük, 150 bin ameliyat eldiveni, 30 bin galoş, 30 bin yüksek derecede korumaya sahip solunum maskesi ve çok sayıda Covid-19 testleri bulunuyor.

Ne olmuştu?

  • Virüs ilk olarak 12 Aralık 2019'da Vuhan'da tespit edilmişti. Çin'de ölü sayısının her gün arttığı ciddi bir salgına dönüşen virüse karşı henüz aşı ya da ilaç bulunmuyor. Salgının, Vuhan'da kapatılan Huanan Deniz Ürünleri Pazarı'ndan çıktığı ihtimali üzerinde duruluyor.
  • Ülkede yeni tip koronavirüse yönelik bilimsel çalışmalarda, virüsün genetik dizininin Çin'e özgü yarasa ve yılan türlerinden kaynaklandığına dair ilk sonuçlar elde edilmiş, daha sonra salgın sona erinceye kadar ülkede yabani hayvan ticareti yasaklanmıştı. Dünyada 80 ülkede koronavirüs görüldü.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >