Koronavirüsten korunmak için yüzünüze dokunmayı bırakın

Arşiv
Arşiv

Uzmanlar, koronavirüs ve diğer enfeksiyonlardan korunmanın en önemli yollarından birinin yüzümüze dokunmamak olduğunu söylüyor.

Eller, hastalıkları taşımaya en müsait organımız. Özellikle ellerimizle yüzümüze dokunduğumuzda hastalıklara davetiye çıkarıyoruz. Uzmanlar, koronavirüs ve diğer salgın hastalıklardan korunmanın en önemli yolunun, eller ile yüze direkt temas etmemek olduğunu ifade ediyor.

İnsanların günlük yaşam içerisinde çok sık elleriyle yüzüne dokunduğu ifade ediliyor. Bu eylem maalesef genelde farkına varılmadan yapılıyor. Burun, ağız ve gözler ise virüslerin vücudumuza rahatça girebileceği kanallar.

The New York Times'a konuşan uzmanlar, yüzümüze dokunmamak için 4 yol öneriyor.

Elinizin altında mendil bulundurun

Yüzünüzü kaşımak, burnunuza dokunmak veya gözlüklerinizi düzeltmek istiyorsanız bunu direkt elinizle yapmak yerine peçete vasıtasıyla yapın.

Hapşırmak istediğinizde elinizin altında peçete yoksa elinize değil dirseğinize doğru hapşırın. Ele hapşırmak, başkalarına mikrop bulaştırma riskini arttırıyor.

Tetikleyen şeylerin farkına varın

Gün içerisinde durun ve elinizi yüzünüze götürmenize neden olan durumları tanımlamaya çalışın. Mesela bilgisayar başında çalışırken gözleriniz kuruduğu için gözlerinizi kaşıyorsanız kuruluk için damla kullanmak kalıcı bir çözüm olabilir.

Ellerinizi meşgul edin

Doktorlar, tespih veya stres topu gibi objelerle eli meşgul etmenin yüze dokunma ihtimalini düşürdüğünü ifade ediyorlar. Burada önemli olan, elinizdeki objeyi hijyenik tutmak.

Ayrıca bazı uzmanlar, ellere krem gibi kokulu şeyler sürmenin elinizi yüzünüze yaklaştırdığınızda size hatırlatıcı olabileceğini söylüyor.

Rahatlayın

Uzmanlar, ellerle yüze dokunmanın en temel sebebinin stres olduğunu ifade ediyorlar. Ayrıca stres bağışıklık sistemini de zayıflatıyor.

Şunu da unutmamak lazım: Elleriniz temiz olduğu için sürece yüzünüze dokunmakta beis yok. Sık sık elleri yıkamak, hastalıklara karşı korunmakta oldukça önemli.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >