Çalışma Bakanı Bilgin açıkladı: Asgari ücretli olmayanlar AGİ almaya devam edecek mi?

Arşiv
Arşiv

Asgari ücretin 2022'de 4 bin 253 lira olarak açıklanmasının ardından gözler memur ve emekli zammına çevrildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "En alt düzeydeki emekli maaşında daha yukarılara gidecek şekilde kademeli bir şekilde ele alacağız. Çalışan memurlarımıza enflasyonun üzerinde bir sosyal transfer gerçekleştireceğiz" dedi. Bilgin, asgari ücretli olmayanlar için AGİ uygulamasının devam edeceğini söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, milyonların beklediği memur ve emekli zammına ilişkin açıklama yaptı.

Bütün emekli grupları içine alan düzenleme yapacaklarını belirten Bilgin şunları kaydetti:

"Biz memur sendikalarımız ile görüşmeler yaptık. Sonra sözleşmeyi yaptık bir konfederasyonumuzla. Orada vardığımız bir mutabakat var. Birkaç husus var o da şudur: Eğer enflasyon bizim sözleşmemizde belirlediğimiz ücretin üzerine çıkarsa biz farkı vereceğiz. Bu farkı aynı zamanda bir sosyal transfer olacak düzeyde de gerçekleştireceğiz. Enflasyon diyelim ki yarım puan aştı sosyal refah olarak bunu değerlendireceğiz. Emeklilerimizin en alt düzeydeki emekli maaşında daha yukarılara gidecek şekilde kademeli bir şekilde ele alacağız. Çalışan memurlarımıza enflasyonun üzerinde bir sosyal transfer gerçekleştireceğiz"

Asgari ücretli olmayanlar için AGİ devam edecek mi?

Kanal 7'ye konuşan Bilgin, Asgari Geçim İndirimi (AGİ) ile ilgili de değerlendirme yaptı.

Bakan Bilgin, "2825 liralık bir asgari ücret vardı ve bu AGİ ile birlikteydi. 4250 liranın içerisinde de AGİ var. Verdiğimiz asgari ücret içerisinde bu AGİ desteği artık herkese var. Oransal olarak asgari ücrete yansıdı" dedi.

Bakan Bilgin, AGİ ile ilgili sözlerini şu şekilde sürdürdü: Açık bir şekilde açıklayayım. AGİ aslında bir tip vergi iadesidir. Bir çocukluya, 3 çocukluya bir vergi iadesidir. Biz vergiyi kaldırdığımız için vergi iade etmiyoruz diyelim.Asgari ücretli olmayanlar için AGİ uygulaması devam edecek. Daha yukarda maaş alanlar için pozitif bir destek olarak değerlendirebilir" dedi.

3600 ek gösterge ne durumda?

3600 ek gösterge konusuna da değinen Bakan Bilgin "Bakanlık bünyesinde çalışmalarımızı tamamladık. Önümüzdeki hafta pazartesiden itibaren bu meseleyi de gündemimize alacağız, takvimlendireceğiz. Bakanlık bünyesindeki çalışmalar bitti; komisyon çalışmasını sosyal ortaklarımızla ele alıp onu da inşallah yeni yılın başında gündeme sokacak hale getireceğiz" diye konuştu.

  • AGİ nedir?
  • 2007’den önce vergi iade zarfları vardı. Tüm çalışanlar yıl boyu alışverişlerinde topladıkları fiş ve faturaları zarfa yazıp işyerlerine verip vergi iadesi alıyorlardı. 2007’den itibaren vergi iadesi kaldırılarak yerine AGİ uygulaması geldi. İşverenler, çalışanların ücretleri üzerinden hesapladıkları vergiyi, AGİ kadar daha az ödüyorlar vergi dairesine. Hesaplanan AGİ’yi de çalışana net ücretlerine ilaveten ödüyorlar. AGİ’nin hesabı ise asgari ücret üzerinden yapılıyor. AGİ’den kaynaklı çalışana ödenecek yıllık tutar; yıllık asgari ücretin yarısına yüzde 15 oranı uygulanarak bulunuyor.
  • AGİ nasıl hesaplanır?
  • AGİ mevcut yılın asgari ücret ödemelerine göre belirlenir. Yılın ilk 6 ayı için asgari ücretin ne kadar olacağı belli olduktan sonra yıllık toplam da hesaplanır ve bu tutar AGİ indirim oranı ile çarpılır. Elde edilen tutar en düşük gelir vergisi oranı (%15) ile çarpılarak bulunan değer 12’ye bölünür ve böylece aylık AGİ miktarı hesaplanmış olur.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >