Çeçenler Ukrayna'da karşı karşıya: Öldürülen eşi için savaştı

Adam Osmayev ve eşi Amina Okuyeva
Adam Osmayev ve eşi Amina Okuyeva

Çeçen Kadirov'un birlikleri Rusya'ya destek vererek Ukrayna'ya karşı savaşırken Rus karşıtı iki Çeçen birliği ise Ukrayna'nın yanında yer alarak Rusya'ya karşı savaşıyor. Ukrayna için savaşan Çeçenlerin Lideri Adam Osmayev eşinin Rus ordusu tarafından öldürüldüğünü hatırlatarak "Ukrayna için savaştık ve sonuna kadar savaşmaya devam edeceğiz" dedi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde 19. güne girilirken iki taraf arasında yaşanan şiddetli çatışmalar devam ediyor. Ukrayna ordusu ve halkı Rus işgaline karşı kadın, erkek, genç, yaşlı demeden mücadele veriyor. Öte yandan direnişe katılan yabancı gruplar da son günlerde önem kazanmaya başladı. Bu gruplar arasında en dikkat çekenleri ise Ukrayna'da savaşan Çeçenler.

İki gönüllü Çeçen taburu Rus güçlerine karşı savaşıyor

Şu an da Ukrayna'da Dudayev destekçisi ve Kadirov karşıtı iki gönüllü Çeçen taburu var. Sözcü'nün haberine göre, 2014'ten beri Donbas'ta Rus destekli ayrılıkçılara ve Rus güçlerine karşı savaşan bu taburlar Şeyh Mansur ve Dzhokhar Dudayev taburları.

"Ukrayna için savaştık"

İşgalin başından bu yana Ukraynalılara destek veren Dzhokhar Dudayev Taburu dün de sosyal medya hesaplarından bir mesaj yayınladı. Tabur komutanı Adam Osmayev,"Ukraynalılara, bugün gerçek Çeçenlerin Ukrayna'yı savunduğunu söylemek istiyorum. Ukrayna için savaştık ve sonuna kadar savaşmaya devam edeceğiz. Allah'ın izniyle zafer bizimle olacak. Zaferi Moskova'da, Çeçenya'da, Kırım'da ve Sivastopol'da kutlayacağız." ifadelerine yer verdi.

Eşi Rus ordusu tarafından öldürülmüştü

Donbas'ta sekiz yıllık bir savaş gazisi olan Osmayev'in bu savaşta kişisel nedenleri de olduğu biliniyor. Eşi Amina Okuyeva, 2017'de Kiev'in dışında gerçekleşen bir bombalı saldırıda Rus ordusu tarafından öldürülmüştü.

"Gerçek Çeçen Rusya için savaşmaz"

Bir başka kaynak da Kadirov'un güçlerini tanımlaması istendiğinde Al-Monitor'e yaptığı açıklamada, "Onlar hainler. Hiçbir gerçek Çeçen, 300 yıldır bizi katleden bir ülke için savaşamaz. Kadirov'un askerlerinin çoğunluğu dövülüyor, aileleri tehdit ediliyor, bu yüzden hizmet etmek zorundalar. Ama Rusya'ya hizmet etmek hainlik" dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >