Çekya Devlet Başkanı'ndan gazetecilere: Sizi Suudi konsolosluğunda ağırlayacağım

Milos Zeman Avrupa'da en çok tepki alan liderlerden biri olarak biliniyor.
Milos Zeman Avrupa'da en çok tepki alan liderlerden biri olarak biliniyor.

Cemal Kaşıkçı cinayetinin Çekya Devlet Başkanı Milos Zeman tarafından espri konusu yapılması gazeteciler tarafından büyük tepki ile karşılandı. Zeman gazetecilere 'Sizi Suudi konsolosluğunda ağırlayacağım' dedi.

Çekya Devlet Başkanı Milos Zeman'dan gazetecilere bir çirkin şaka daha geldi. Perşembe günü gazetecilere yaptığı konuşma sonrası Cemal Kaşıkçı suikastine atıf yaparak "Gazetecileri çok severim bu nedenle onları bu akşam Suudi konsolosluğunda ağırlayacağım" demesi üzerine tepki aldı.

Euronews’ün haberine göre Zeman'a ilk tepkiyi veren Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) oldu ve Zeman'dan bu çirkin şaka için özür dilemesi istendi.

  • 2 Ekim'de İstanbul'daki Suudi Konsolosluğunda planlı şekilde vahşice öldürüldüğü ortaya çıkan gazeteci Cemal Kaşıkçı olayı tüm dünyada yankı bularak sert tepki ve yaptırımlara neden olmuş ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın başını derde sokmuştu.

Zeman'ın gazetecilere yaptığı ilk tatsız şaka değil bu

Basın toplantısına oyuncak silah ile gelen Çek lider gazetecileri tehdit etmişti.
Basın toplantısına oyuncak silah ile gelen Çek lider gazetecileri tehdit etmişti.

Zeman Ekim 2017'deki bir basın toplantısında muhabirleri sahte bir Kalaşnikof ile karşılamış Mayıs 2017'de de gülerek "Gazeteciler yok edilmeli çünkü onlardan çok var" demişti.

İslamofobik çıkışları Müslümanları rahatsız etmişti

Cumhurbaşkanı Zeman, Zlin bölgesinde mezbaha işçileri ile yaptığı görüşme sırasında "İslamcı sığınmacılar Çek yasalarına ve adetlerine saygı duymayacak, onlar şeriat hukuku uygulayacaklar, böylece eşini aldatan kadınlar taşlanarak öldürülecek ve hırsızların parmakları kesilecek. Bizler, yüzlerini de kapatan burkalar giymelerinden dolayı kadınların güzelliğinden mahrum kalacağız" ifadelerini kullanmıştı.

  • Zeman’ın bu sözlerine siyasetçiler ve sivil toplum örgütlerinden tepki çekmişti.

"İğrenç ve sorumsuz"

İnsan Hakları Bakanı Jiri Dienstbier, Çek Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, Zeman'ın ifadelerini "iğrenç ve sorumsuz" olarak nitelendirdi. Dienstbier, "Bu ifadeler, temel ahlaki prensipleri ve hatta hukuk devleti kurallarını çiğnemekten çekinmeyen birisinin korku tellallığına yol açan iğrenç ve sorumsuz ifadeleridir" diyerek tepki göstermişti.

Çekya her geçen gün daha sorunlu bir ülke haline geliyor.

Çekya Avrupa Birliği içerisinde de giderek endişe kaynağı olmaya başlayan bir ülke ve Brüksel'de Macaristan'ın yolundan gittiği konuşuluyor.

Ülkede medya özgürlüğü giderek daralıyor

RSF'nin 2018 basın özgürlüğü listesine göre Çekya 180 ülke içerisinde 34. sırada yer alıyor. Ülke geçtiğimiz bir yıl içerisinde 11 basamak birden düşerek dikkatleri üzerine çekmişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >