Çin hükümetinden TikTok hamlesi: İhraç kısıtı çıkarıldı

Arşiv
Arşiv

Çin, ByteDance'in TikTok'u ABD'li bir firmaya satması durumunda söz sahibi olabilir. Çinli bir ticaret uzmanının Reuters'a yaptığı açıklamaya göre, Çin'in ihracat kanunları, ABD'nin TikTok'u 'sindirme teşebbüsüne' engel çıkarabilir.

ABD Başkanı Donald Trump, 'ulusal güvenlik tehdidi' oluşturduğu gerekçesiyle ByteDance'ten TikTok'u ABD'li bir firmaya satmasını istiyor. Trump yönetimi, sorunun kaynağı olarak TikTok'un elinde tuttuğu kişisel verilere işaret ediyor.


Şu an Microsoft ve Oracle TikTok'u satmak almak isteyen firmalar ve söz konusu satışa TikTok'un Kanada, Yeni Zelanda ve Avustralya operasyonları da dahil.

Çin kısıtlama getirdi

Ancak Çin 'ihracı yasaklanan ve kısıtlanan Çinli teknolojiler' için bir liste hazırlıyor ve söz konusu liste son 12 yıldan beri ilk kez güncellendi. Pekin'de Uluslararası İş ve Ekonomi Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü'nde hocalık yapan Cui Fan, bu değişikliğin TikTok'u etkileyebileceğini söyledi.

Cui, "Eğer ByteDance teknolojisini ihraç etmek istiyorsa bunun için önce lisans alması gerekecek" dedi.

  • Kanunda belirtilen teknolojilerin ihracı için alınması öngörülen lisansın 30 günde verildiği ifade ediliyor.

Çin Ticaret Bakanlığı listeye 23 madde ekledi. Bu maddeler arasında 'veri analizine ve yapay zeka arayüz teknolojilerine dayanan kişisel veri servisleri' var.

  • TikTok'un bu kadar popüler olmasını sağlayan özelliğin 'senin için' sayfasında kullanıcıların davranışına göre önerdiği videolar olduğu ifade ediliyor. Bu ise karmaşık bir kişisel veri algoritmasıyla elde ediliyor.

Cui'nin verdiği bilgilere göre, TikTok'un ABD'li bir firma tarafından satın alınması, uygulamanın kullandığı algoritma teknolojisinin kullanım hakkının verilmesi anlamına geliyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı da konuya ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, "Trump'ın TikTok hakkında verdiği kararlara karşı çıkıldığı ve Pekin yönetiminin Çin iş dünyasının meşru hak ve çıkarlarını sonuna dek savunacağı" ifadelerine yer verildi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >