Çin’de iki tip koronavirüs keşfedildi

Çin’de iki tip koronavirüs keşfedildi
Çin’de iki tip koronavirüs keşfedildi

Çin’de başlayan ve dünyayı etkisi altına alan koronavirüs hakkında yeni bilgiler ortaya çıktı. Çin’de yapılan bir araştırmaya göre koronavirüsün iki farklı virüse bölündüğü ortaya konuldu. ‘L’ ve ‘S ’ olarak adlandırılan virüslerden ‘L’ olanın agresif, ‘S’ olanın ise hafif ve az bulaşıcı olduğu açıklandı.

Pekin Üniversitesi Yaşam Bilimleri Fakültesi ile Pasteur Enstitüsü uzmanları, koronavirüsün iki farklı virüse bölündüğünü keşfetti. Bilim adamları koronavirüsleri ‘L’ ve ‘S’ olarak adlandırdı.

L tipi şu anki vakaların yüzde 70’ini oluşturuyor

İlk olarak ortaya çıkan ‘S tipi’ koronavirüs daha hafif ve daha az bulaşıcı olarak kabul ediliyor. Daha sonra ortaya çıkan ‘L tipi' koronavirüs ise daha hızlı yayılıyor ve şu anki vakaların yaklaşık yüzde 70'ini oluşturuyor.

L tipinin yaygınlaşma hızı azalıyor

Araştırmacılar, ‘L tipi’ nin yaygınlaşma hızının Ocak ayının başından itibaren azaldığını belirtti. Vuhan'da virüsün bulaşmasından itibaren diğer yerlerde L tipinin S tipine kıyasla neden azaldığına yanıt arayan araştırmacılar, bunun Ocak 2020'den beri Çin hükumetinin hızlı ve kapsamlı bir şekilde virüsü kontrol altına alma çabalarının bir sonucu olarak değerlendirdi.

Ne olmuştu?

  • Koronavirüs ilk olarak Çin’in Vuhan kentinde Aralık ayında görülmüştü. Dünya Sağlık Örgütü ‘nün Covid-19 adını verdiği virüse şimdiye kadar 60’ı aşkın ülkede rastlandı ve Antartika hariç tüm kıtalara yayıldı. Şu anda dünya çapında virüsten ölenlerin sayısı 3000’i , etkilenenlerin sayısı ise 90 bini geçmiş durumda.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >