Koronavirüste bugün: İtalyanlar yasağı deldi, Filistin'de OHAL ilan edildi

Güney Kore'de bir askere karantina kıyafeti giydiriliyor, 5 Mart 2020
Güney Kore'de bir askere karantina kıyafeti giydiriliyor, 5 Mart 2020

Koronavirüs aralık ayından beri bütün dünyayı etkisi altına almış durumda. Her gün istatistiklerin değiştiği büyük salgına dair bugün yaşanan gelişmeleri derledik.

Koronavirüsün yayılma hızının düştüğüne dikkat çekilirken Çin'de bazı geçici hastanelerin kapatılmaya başlandığı duyurulmuştu. Dünya genelinde bugün 429 yeni vaka tespit edildi, 33 kişi daha hayatını kaybetti.

Böylece toplamda 3 bin 287 kişi koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi, 95 bin 606 kişi virüsten etkilendi. Bu vakalardan 53 bin 700'ü iyileşti, 38 bin 619 kişi hala hastalık belirtilerini gösteriyor.

Filistin'de OHAL

Filistin'de Kovid-19 nedeniyle kapalı ve açık alanlarda toplanacaklara sayı sınırlaması getirirken, bir otelin çalışanlarında korovirüs şüphesi bulunması nedeniyle Batı Şeria'da olağanüstü hal ilan edildi.

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde de koronavirüs nedeniyle "acil durum" ilan edildi.

Virüs AB'yi sarıyor

AB'ye bağlı Avrupa Savunma Ajansı'nın bir çalışanında virüse rastlandığı duyurulmuştu. Bugün Avrupa Konseyi'nde bir kişide daha hastalığa rastlandı. Böylece Belçika'daki vaka sayısı 50'ye yükselmiş oldu.

İtalyan turistler koronavirüs yasağını deldi

Moritanya'da ise ilginç ve ürkütücü bir olay yaşandı. Moritanyalı yetkililer, başkent Nuakşot'a gelen İtalyan turistlere, şubat ayından bu yana yürürlükte olan ihtiyati tedbirler kapsamında iki hafta karantinaya alınacaklarını aktardı.

İlk etapta bulundukları otelde karantinada kalmayı kabul eden İtalyan turistler, ertesi gün otelden ayrılarak rehberleriyle gezmeye çıktı.

Başkent Nuakşot'tan 90 kilometre uzakta bulunan 15 İtalyan turist, otellerine geri getirildi.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Abdulkadir Ould Ahmed, Moritanya'nın dünyadaki diğer ülkelerle aynı protokolleri uyguladığını, bu tedbirlere uyulması gerektiğini kaydetti.

Ahmed, "Otellerine götürülen İtalyan turistler, karantinada beklemek yerine ülkelerine dönmeyi tercih ettiler." dedi.

Öte yandan koronavirüs nedeniyle eğitime ara verilen İtalya'da hayatını kaybedenlerin sayısı 107'ye yükseldi.

İran'dan koronavirüse dair komplo teorisi

Ülkede bütün spor faaliyetlerini durduran İran ise 300 bin kişilik ekiple koronavirüse karşı ulusal seferberlik başlattı. Devrim Muhafızları Genel Komutanı Hüseyin Selami de ilginç bir açıklamaya imza attı. Selami, "Koronavirüs ABD'nin ürettiği biyolojik bir silah olabilir." dedi. Öte yandan ülkede koronavirüs nedeniyle okullar ve üniversiteler 20 Mart'a kadar tatil edildi.

  • Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık 2019'da tespit edilen virüs 86 ülkeyi ve bir kruvaziyeri (Diamond Princess) etkisi altına aldı. Salgın dünya ekonomisine zarar verirken, Dünya Bankası da konuyla ilgili 12 milyar dolarlık bir yardım paketi hazırladı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >