COVİD-19 sonrası2021'de sıradan bir gün nasıl olacak?

Slovenya'da maske takan iki kadın böyle görüntülenmişti.
Slovenya'da maske takan iki kadın böyle görüntülenmişti.

Çin'in Vuhan kentinden tüm dünyaya yayılan ve binlerce insanın hayatını kaybettiği COVID-19 salgınına ilişkin 'yeni dünya düzeni' söylemleri artış gösteriyor. Bu bilgiler ışığında '2021'de sıradan bir gün nasıl olacak?' sorusunu Telegraph gazetesinden Harry de Quetteville kaleme aldı. GZT olarak 2021'de yaşanması 'tahmin edilebilen' 24 saatlik dilimi inceledik.

Küresel salgın COVID-19'un yıkıcı etkileri devam ederken dünya liderlerinin 'yeni normal' söylemleri 'gelecekte bizi nasıl bir hayat bekliyor?' sorularına neden oldu.

Uzmanlarla yapılan görüşmelere dayanarak, Birleşik Krallık'ta yayın yapan Telegraph'ın teknoloji muhabiri Mayıs 2021'de tipik bir günün nasıl olabileceğini hayal ettiği bir yazı kaleme aldı.

GZT olarak biz de 2021'de yaşanması muhtemel senaryoları kendimize uyarladık. Küresel salgın COVID-19'un ardından '2021 yılında bir günümüz nasıl geçecek?' sorusunun yanıtını aradık.

06.00

Alarmın sesiyle uyandım. Cep telefonumdan temas uygulamasına bir göz attım ve bu hafta ofiste çalışıyorum. Geçtiğimiz hafta evden çalışmak beni bir nebze rahatlatmıştı.

07.00

Şu an hayatımızın olmazsa olmazı bir termometre. Ateşimi ölçtüm. Ateşim varsa dışarı çıkamıyorum çünkü termal kameralardan ateşim olduğunu görürlerse uyarı alırım.

Artık birçok noktada nakit para kabul edilmiyor. Çocukların hesap kartlarına para göndermeliyim. Uzun süredir aklımı kurcalayan bir soru bu; onca yıl o kirli paraları nasıl kullanmışım?

Doğada bisiklet süren bir kişi böyle görüntülenmişti.
Doğada bisiklet süren bir kişi böyle görüntülenmişti.

08.00

Minibüs yoluna geldiğimde frene basıyorum. Evet işe gitmek için eskiden toplu taşımayı kullandığım yerde şu an bisikletimle duruyorum. Dakikalarca park yeri aradığım sokaklar şu an bisiklet ve motosikletlerle dolu. Elektrikli arabalar da epey ilgi görüyor.

09.00

Şehir merkezlerinin eski sesi ve kalabalığı artık yok. Gökdelenler ve devasa şirketlere ev sahipliği yapan binaların yarısı boş. Kapıda aylardır görüşmediğim iş arkadaşımla selamlaşıyorum. Sanırım sosyal mesafe sınırını aştık telefonumdaki uygulama uyarı veriyor.

10.00

Evden çıkarken eşim evde temas ettiğimiz tüm noktaları dezenfekte etmekle meşguldü. Öte yandan çevrimiçi ders vermek için hazırlanması gerekiyordu. Acaba ne yaptı?

11.00

Kahvelerin çayların havada uçuştuğu eski toplantıları özledim mi diye kendime soruyorum. Sanırım evet. 6 metrelik sosyal mesafeli toplantılar ya da çevrimiçi toplantıların bu özlemimi gideremediğini hatırlıyorum.

12.00

Öğlen yemeği için dışarıdayım. Yayalara ayrılan yolda sosyal mesafe kurallarına uyarak epeyce azalan restoranlardan birinin yolunu tutuyorum. Restoranların daha ucuz maliyet arayışları mutfakların depolara dönmesine neden oldu. Yemekler burada pişiriliyor eve ya da iş yerlerine servis ediliyor. Bir çeşit sosyal mesafeli restoran. Ama kendi evinizde.

Bir çalışan kahve hazırlarken görünüyor.
Bir çalışan kahve hazırlarken görünüyor.

13.00

İşe dönerken belediyenin yeni çalışmasını görüyorum. Yayaların yoğun olduğu bölgeler en az temas olacak şekilde yeniden şekillendiriliyor. Reklam afişleri dikkatimi çekti. Yeni konutlar da COVİD-19'dan nasiplenmiş görünüyor. Işıltılı mağazalar geliyor aklıma artık büyük camlı vitrinlere ihtiyaçları yok internet üzerinden satışa odaklandılar.

15.00

Bilgisayara bakmaktan sulanan gözlerimi kısıp saatime bakıyorum. Toplantıya 10 dakika var. Bu sürede gelecek yıl tatilim için düşünmeliyim diyorum. Karantina içeren tatil fikri artık sıcak gelmeye başladı. Ya da evde kalarak bu yıl da 'düşünceli seyahat' modasına uyabilirim. Bilmiyorum.

16.00

Yakın bir arkadaşımın hafta sonu düğünü var. E-postamdan davetiyeye bakıyorum, kişi sınırını kontrol ettim sorun gözükmüyor. Kırsala taşınma fikrine her gün biraz daha yaklaşıyorum. Birçok arkadaşım çoktan gitti. Belki toprakla uğraşmak bana da iyi gelir.

17.00

Sinemaya gitmeyi özledim. Tüm dertlerimi kapının önüne bıraktığım muhteşem iki saat ve patlamış mısır. Herkes tiyatro ve konserlerin her zamankinden daha iyi olduğunu iddia etse de tıklım tıklım konser alanlarının yerini sosyal mesafeli koltuklar aldı. Bunun için biraz daha düşünmeliyim.

Salgın döneminde arabalı sinemalar büyük ilgi gördü.
Salgın döneminde arabalı sinemalar büyük ilgi gördü.

18.00

Saatimi kontrol ediyorum bugünlük bu kadar. Bisikletime biniyorum ve bir süre temiz hava almamın iyi gelebileceğini düşünüyorum. Eve giden yolu yaklaşık 5 kilometre uzatma pahasına bu fikir hoşuma gitti. Evden çalışmak güzel olsa da ofisi özlemişim.

19.00

Market koridorları da eskisi gibi değil. Seçenekler kısıtlı ve her şey biraz daha pahalı. COVİD-19 gıda sektörünü de etkiledi.

20.00

Eşim yorgun görünüyor. Bu akşam Şampiyonlar Ligi yarı finali var. Aşı bulunana kadar taraftarların stadyumlara geri dönemeyeceği açıklanmıştı. Futbolun da eskisi gibi heyecanlı olmadığını söyleyebilirim. Olimpiyatlara gelince acıkça onların tekrar iptal edileceğini tahmin edebiliyorduk.

21.00

Taraftarların olması gereken yerde şimdi onların kartonları var suni bir atmosfer oluşturulmak isteniyor. Birden fazla kamera açısı ile adeta bir futbol oyunu oynuyor gibiyim. Üç boyutlu gözlüklerle stadyum da oturma imkanı olsa da aksiyon sanallaşıyor.

Kartondan yapılan taraftarlara futbolcular selam veriyor.
Kartondan yapılan taraftarlara futbolcular selam veriyor.

22.00

Son düdükten sonra eşimin yanına gidiyorum. O kitap okuyor. Bugün üstüne düşündüğüm tatil planını soruyorum. Sadece ailesini görmek istediğini söylüyor. Işığı kapatırken telefonuma bir bildirim geliyor. Bulunduğum bölgedeki COVİD-19 riskinin arttığını bildiriyor. Sanırım önümüzdeki birkaç ay daha ev ve ofis arasında mekik dokuyacağız.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >