Havalar ısınıyor: Klima veya vantilatör kullanımı KOVİD-19 bulaşma riskini artırır mı?

Klima kullanımı salgın döneminde önemli soru işaretlerinden biri haline geldi.
Klima kullanımı salgın döneminde önemli soru işaretlerinden biri haline geldi.

Tüm dünyada olumsuz etkiler göstererek adeta adını 'tarihe yazdıran' KOVİD-19 ile ilgili alınan tedbirler dünya genelinde yumuşatılmaya başlandı. Kimi ülke okulları açtı kimisi ise restoran ve kafelerde sosyal mesafeyi koruyarak hizmet için kolları sıvadı.

Türkiye'de de Ramazan bayramının ardından evden çalışanların ofislere dönmesi beklenirken sıcak havaların da yaklaşması akıllara 'klima ve vantilatör' kullanımını getirdi.

GZT'nin ulaştığı Prof. Dr. Melih Bulut, evde koronavirüslü kişi olmaması durumunda klima veya vantilatör kullanımında bir problem olmayacağını söylerken en büyük problemin ofislerde yaşanacağına dikkati çekti.

Türkiye genelinde vaka ve ölüm sayısında azalma yaşanması salgının insanlarda rehavete kapılmasına yol açtı. Bu ayrıntıya dikkati çeken uzmanlar yaz aylarında sıcaklara karşı serinlemek amacıyla kullanılan klima ve vantilatörlerin virüsün yayılmasını hızlandırabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.

GZT'nin ulaştığı Prof. Dr. Melih Bulut klima ve vantilatör kullanımına ilişkin konuştu.

Evlerde klima kullanılmalı mı?

Bulut, evlerde klimanın kullandığı hava dahilinde bir koronavirüs taşıyan hasta varsa klimanın salgını bulaştırma ihtimalinin olduğuna dikkati çekerken, evde bulunanlar arasında Kovid-19 testi pozitif çıkmış birinin olmaması halinde klima ya da vantilatör kullanmada herhangi bir problemin olmadığına işaret etti.

Yurt genelinde sıcak havanın etkisi arttı.
Yurt genelinde sıcak havanın etkisi arttı.

"Ortak alan klimaları sorun olabilir"

Prof. Dr. Melih Bulut
Prof. Dr. Melih Bulut

Bu yönüyle bakıldığında ev klimaları ve otellerdeki 'oda klimalarında' bir sorunun olmadığını söyleyen Bulut, "Fakat otelin restoran klimasında veya ortak alanda kullanılan klimalarda sorun olabilir. Havalandırmalarla ilgili tartışmalar hala sürüyor. AVM, hastane ya da otel havalandırmaları hakkında soru işaretleri var ve bunlar henüz giderilmiş değil. Burada büyük mekanların havalandırılmasında da yukarıdan havalandırma yerine yukarıdan havalandırma tercih edilmesi ya da onun daha sağlıklı olabileceği söyleniyor" şeklinde konuştu.

"En büyük sorun ofis klimaları"

"Ofis havalandırmaları bana göre en büyük sorunun olduğu mekanlar" diyen Melih Bulut, ofislerde çalışanlar arasında taşıyıcı bulunması halinde klima yardımıyla birçok insanın enfekte olma ihtimalinin altını çizdi.

  • Bulut, özellikle Ramazan bayramının ardından ofislere dönüşlerin başlamasıyla vaka sayısında bir artış yaşanmaması için çalışanların özellikle dikkat etmesi gerektiğine vurgu yaptı. "Burada en kritik konu koronavirüs semptomlarının herhangi birinin görüldüğü kişilerin derhal evde izolasyonlarını sürdürmesinin önemidir" diyen Bulut, işi ve iş yeri müsait olan kişilerin bu semptomlardan herhangi birinin görülmesi halinde evden çalışmaya devam etmesine ve bu bilincin insanlara aşılanması gerektiğine değindi.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >