Covid-19'dan yeni hastalık doğdu: Dokunamama fobisi

Covid-19 salgını ile birlikte herkesin dokunduğu yerlere dokunma korkusu başladı
Covid-19 salgını ile birlikte herkesin dokunduğu yerlere dokunma korkusu başladı

Dokunma fobisi aile hekimlerine en sık gelen şikayetlerden biri. Covid-19 geçiren ya da entübe olup iyileşen hastalar kontrol amaçlı gittikleri aile hekimlerine herhangi bir şeye dokunurken büyük korku yaşadıklarını dile getiriyor.

Sadece Covid-19 hastalığını geçirenler değil uzmanlara göre toplumun yüksek çoğunluğu dokunma konusunda büyük problem yaşıyor.

NTV'ye açıklamalarda bulunan Dr.Özlem Esen, "Hiçbir yere dokunmama isteği,poliklinik kapısını açarken dokunmadan omzuyla dirseğiyle açmaya çalışanlar, bir yere dokunsam bir sorun olur mu? Dışarıya çıkarken eldiven takıyorum bu yeterli mi? gibi sorular geliyor.

"Dışarıya çıktıklarında bu problem daha çok artıyor. 'Markete gideceğim,paraya dokunacağım, gitmesem mi?' 'Dokunduktan sonra eldiveni değiştirsem mi?'

Şikayeti olanlara önerilerde bulunuluyor

Olması gereken dokunduktan sonra elimizi yüzümüze ağzımıza ve burnumuza sürmemek.Elimi değdim elime mikrop değdi.Bu aslında direk bir bulaş değil.Bilgilendirme ile kafasındaki soru işaretleri kalktığında bunu sağlıklı götüren kişiler oldukça fazla.Ancak bu durum fobiye ya da takıntıya dönüştüyse psikiyatri uzmanlarına sevk ediyoruz." diye ifade etti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >