Cumhubaşkanı Erdoğan'ın referandum sonrası yaptığı ziyaretlerin derin anlamları

Cumhubaşkanı Erdoğan'ın referandum sonrası yaptığı ziyaretlerin derin anlamları
Cumhubaşkanı Erdoğan'ın referandum sonrası yaptığı ziyaretlerin derin anlamları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarihi referandumun ertesi günü İstanbul’daki ziyaretleri birçok mesajı içeriyor. İşte Batı'ya ve İslam alemine yönelik sembolik mesajlar.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, tarihi referandumun ertesi günü, yaptığı ziyaretlerle, hem vesayete kapı aralayan eski sistemin değişmesi için emeği geçen siyasi liderlere vefasını gösterdi hem de İslam dünyasına ve Batı ülkelerine mesaj verdi. Ziyaretler, Erdoğan’ın geçmişe bakışına, durduğu yere, bundan sonra Türkiye’nin izleyeceği yola dair mesajlarla yüklüydü. Ziyaret yerleri ayrıca İslam dünyasına ve Batı’ya yönelen sembolik işaretlerle doluydu.

İlk ziyaret 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'a: Güçlü yürütme ve istikrar
Cumhurbaşkanı Erdoğan, güçlü yürütme ve kurumsallaşmış istikrarı savunan 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ölümünün 24. yılı nedeniyle düzenlenen törene katıldı. Topkapı’daki Anıtmezar’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılımıyla düzenlenen törende, Özal’ın eşi Semra Özal, çocukları Ahmet ve Efe ile gelinleri Elvan ve Sinem Özal, torunları Turgut, Serra ve Merve Özal ile TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile siyasiler ve sevenleri yer aldı. Erdoğan, Özal’ın, seksenli yıllarda Türkiye’de demokrasinin canlanmasında önemli rol oynadığını vurgulayarak, Özal’ın milletin gönlünde müstesna bir yere sahip olduğunu ifade etti.HEP BAŞKANLIĞI SAVUNDU
Siyaset hayatı boyunca pek çok kez çift başlılık kriziyle mücadele eden Turgut Özal, her fırsatta başkanlık sistemini savundu. Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı sisteminin toplum tarafından kabul edilmesinde büyük pay sahibi olan Özal’ın anma programına katılarak vefa örneği sergiledi.
İlk ziyaret 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'a: Güçlü yürütme ve istikrar Cumhurbaşkanı Erdoğan, güçlü yürütme ve kurumsallaşmış istikrarı savunan 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ölümünün 24. yılı nedeniyle düzenlenen törene katıldı. Topkapı’daki Anıtmezar’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılımıyla düzenlenen törende, Özal’ın eşi Semra Özal, çocukları Ahmet ve Efe ile gelinleri Elvan ve Sinem Özal, torunları Turgut, Serra ve Merve Özal ile TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile siyasiler ve sevenleri yer aldı. Erdoğan, Özal’ın, seksenli yıllarda Türkiye’de demokrasinin canlanmasında önemli rol oynadığını vurgulayarak, Özal’ın milletin gönlünde müstesna bir yere sahip olduğunu ifade etti.HEP BAŞKANLIĞI SAVUNDU Siyaset hayatı boyunca pek çok kez çift başlılık kriziyle mücadele eden Turgut Özal, her fırsatta başkanlık sistemini savundu. Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı sisteminin toplum tarafından kabul edilmesinde büyük pay sahibi olan Özal’ın anma programına katılarak vefa örneği sergiledi.
Adnan Menderes'in naaşının bulunduğu anıt mezarı ziyareti: Vesayete dayalı parlamenter sistem tarihe karıştı
Erdoğan, Yassıada’daki yargılamaların ardından idam edilen eski başbakanlardan Adnan Menderes ile bakanlar Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’ın naaşlarının bulunduğu anıt mezarı ziyaret etti. Mezarda, Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından dua edildi. 27 Mayıs 1960 darbesinin ardından milletin seçtiği başbakanı idam eden darbeciler nisbi temsil sistemi getirerek TBMM’de bir partinin tek başına iktidara gelmesinin önüne geçmeyi amaçlamışlardı. 16 Nisan’da yapılan referandumda merhum Menderes’i idam edenlerin temelini attığı vesayete dayalı parlamenter sistem tarihe karıştı. Erdoğan’ın 17 Nisan sabahı Menderes’in kabrine ziyareti de bu nedenle büyük anlam ifade ediyordu.
Adnan Menderes'in naaşının bulunduğu anıt mezarı ziyareti: Vesayete dayalı parlamenter sistem tarihe karıştı Erdoğan, Yassıada’daki yargılamaların ardından idam edilen eski başbakanlardan Adnan Menderes ile bakanlar Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’ın naaşlarının bulunduğu anıt mezarı ziyaret etti. Mezarda, Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından dua edildi. 27 Mayıs 1960 darbesinin ardından milletin seçtiği başbakanı idam eden darbeciler nisbi temsil sistemi getirerek TBMM’de bir partinin tek başına iktidara gelmesinin önüne geçmeyi amaçlamışlardı. 16 Nisan’da yapılan referandumda merhum Menderes’i idam edenlerin temelini attığı vesayete dayalı parlamenter sistem tarihe karıştı. Erdoğan’ın 17 Nisan sabahı Menderes’in kabrine ziyareti de bu nedenle büyük anlam ifade ediyordu.
Yavuz Sultan Selim'in kaftanını TBMM Başkanı İsmail Kahramanla birlikte kaldırdı: “Bir âlimin atının ayağından sıçrayan çamur benim için şereftir"
Erdoğan ziyareti sırasında Yavuz Sultan Selim Han'ın onarımdan geçirilen kaftanının açılışını gerçekleştirdi.Erdoğan ile TBMM Başkanı İsmail Kahraman, restorasyonu tamamlanan türbede kaftanın üzerindeki örtüyü kaldırdılar. Sultan Selim Han, Mısır'ın Osmanlı idaresine geçmesinden sonra Kahire'den geri dönüş yolunda yağmurlu bir havada yolda giderken sohbet etmek üzere Anadolu kazaskeri Kemalpaşazade'yi yanına davet etmiş Kemalpaşazade'nin atından padişahın kaftanına çamur sıçramıştı. Sultan Selim:“Bir âlimin atının ayağından sıçrayan çamur benim için şereftir. Öldüğüm zaman bu kaftanı böylece sandukamın üstüne koysunlar" diye vasiyete bulunmuştu. Padişah vefat ettiğinde de vasiyeti gereği bu kaftan sandukanın üstüne örtüldü.
Yavuz Sultan Selim'in kaftanını TBMM Başkanı İsmail Kahramanla birlikte kaldırdı: “Bir âlimin atının ayağından sıçrayan çamur benim için şereftir" Erdoğan ziyareti sırasında Yavuz Sultan Selim Han'ın onarımdan geçirilen kaftanının açılışını gerçekleştirdi.Erdoğan ile TBMM Başkanı İsmail Kahraman, restorasyonu tamamlanan türbede kaftanın üzerindeki örtüyü kaldırdılar. Sultan Selim Han, Mısır'ın Osmanlı idaresine geçmesinden sonra Kahire'den geri dönüş yolunda yağmurlu bir havada yolda giderken sohbet etmek üzere Anadolu kazaskeri Kemalpaşazade'yi yanına davet etmiş Kemalpaşazade'nin atından padişahın kaftanına çamur sıçramıştı. Sultan Selim:“Bir âlimin atının ayağından sıçrayan çamur benim için şereftir. Öldüğüm zaman bu kaftanı böylece sandukamın üstüne koysunlar" diye vasiyete bulunmuştu. Padişah vefat ettiğinde de vasiyeti gereği bu kaftan sandukanın üstüne örtüldü.
Necmettin Erbakan'ın kabrine ziyaret: Erbakan hocaya vefa
Erdoğan, Topkapı’da anıt mezardan eski başbakanlardan merhum Necmettin Erbakan’ın kabrine geçti. Burada dualar okundu. Erdoğan, yıllarca birlikte siyaset yaptığı Erbakan’ın Milli Nizam Partisi’nden başlayarak savunduğ başkanlık sistemini hayata geçiren lider olarak da tarihe geçti. Erdoğan, ziyaretiyle Hoca’sına Türkiye’yi büyük ve güçlü ülke yapacak sistem değişikliğine katkıları nedeniyle vefasını sergiledi.
Necmettin Erbakan'ın kabrine ziyaret: Erbakan hocaya vefa Erdoğan, Topkapı’da anıt mezardan eski başbakanlardan merhum Necmettin Erbakan’ın kabrine geçti. Burada dualar okundu. Erdoğan, yıllarca birlikte siyaset yaptığı Erbakan’ın Milli Nizam Partisi’nden başlayarak savunduğ başkanlık sistemini hayata geçiren lider olarak da tarihe geçti. Erdoğan, ziyaretiyle Hoca’sına Türkiye’yi büyük ve güçlü ülke yapacak sistem değişikliğine katkıları nedeniyle vefasını sergiledi.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >