Doğada bulunan 2 mantardan 1’i ölümcül: Zehirli mantarları ancakuzmanlar ayırt edebilir

Doğada bulunan mantarların birçoğu zehirli olabiliyor
Doğada bulunan mantarların birçoğu zehirli olabiliyor

Mantar toplama mevsiminin gelmesiyle birlikte hastaneler zehirlenme şikayetleriyle dolmaya başladı. Doğada rastgele toplanan mantarlar telafisi olmayan hastalıklara hatta ölümlere sebep olabiliyor. Ziraat Mühendisleri Odası’ndan Mine Pakkaner durumun ciddiyetini ‘’Mantar toplamak Rus ruletinden daha riskli’’ sözleriyle anlatıyor. Öyle ki; Rus ruletinde bile 6’da 1 şansımız varken rastgele toplanan her 2 mantardan 1’inin zehirli çıkma ihtimali bulunuyor.

Sofralara kattığı renk ve lezzetiyle tartışılmaz olan mantar, mevsiminin gelmesiyle birçok bölgede filizlenmeye başladı. Marketlerde ve pazarlarda çokça bulunsa da bazı vatandaşlar çevre ormanlarda doğal olarak toplamayı tercih ediyor. Fakat mantarın zehirli olup olmadığını anlamak; mantarı toplamak kadar kolay değil.

Mantarların zehirli olup olmadığını şekilleri ve renklerine göre ayırt etmek mümkün değil
Mantarların zehirli olup olmadığını şekilleri ve renklerine göre ayırt etmek mümkün değil

Uzmanlar uyarıyor: Mantar zehirlenmelerinin dönüşü yok

Uzmanlar, meraklılarının ormanların derinliklerinde toplayarak tükettiği mantarların sağlıksız olduğu, kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini vurguluyor. Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Mine Pakkaner, pazar tezgahlarındaki kültür mantarlarından hiçbirisinin zehirli olmadığını, bunların da üreticiler tarafından salatalık, domates, patlıcan gibi yetiştirildiğini belirterek, kültür mantarlarının tüketici tarafından her dönemde, her mevsimde güvenli şekilde tüketebileceğini kaydetti.

Doğada 150 binden fazla mantar türü bulunuyor

Dünya genelinde 150 binden fazla mantar türü bulunuyor
Dünya genelinde 150 binden fazla mantar türü bulunuyor

Dünya genelinde 150 binden fazla çeşitli mantar türü bulunuyor. Bunların bir çoğu da 'zehirli' mantarlar kategorisinde yer alıyor. Nemli ve yağmurlu hava koşullarının birçok bölgede mevcut olduğu Türkiye'de ise mantartoplamak bir gelenek haline gelmiş durumda. Fakat işin uzmanlarının dahi ayırt etmekte ve toplamakta güçlük çektiği mantarlar, gelişi güzel şekilde tüketiliyor. Bu da dönem dönem zehirlenmelere hatta ölümlere sebebiyet veriyor. Uzmanlar bu ayrımın önemini her yıl olduğu gibi bu yıl da üstüne basarak vurguluyor:

Bilmediğimiz mantarı yemek Rus ruletinden tehlikeli

Halk arasında bazı şehir efsanelerinin dolaştığını ifade eden Mine Pakkaner, sözlerini şöyle sürdürdü: Toplanan mantarı evde 10 dakika kaynatır, sonra suyunu dökerseniz zehirlemez', ya da, 'Metalkaşıkla karıştırırsanız zehirlemez' gibi doğru bilinen yanlışlar var. Bunların hepsi şehirefsanesi. Böyle bir şey yok. Rus ruleti gibi düşünün. Rus ruletinde bile 6 kurşundan bir tanesi size gelebilir, ama topladığınız iki mantardan biri zehirli olabilir. Çok uzman olmak gerekiyor. Mantar zehirlenmelerinin geri dönüşü de yok. Ağır karaciğer ve böbrek tahribatına neden olabilir. Organ nakli yapılsa bile geri dönülemeyenler var...

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >