Donald Trump için 'zor süreç': Salgının gölgesinde ABD seçimleri

ABD Başkanı Donald Trump ve Başkan Yardımcısı Mike Pence aynı karede görünüyor.
ABD Başkanı Donald Trump ve Başkan Yardımcısı Mike Pence aynı karede görünüyor.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle küresel endişe devam ederken ABD'de salgının yıkıcı etkileri 3 Kasım 2020'de yapılması planlanan ABD Başkanlık Seçimleri'nin de belirsizliğe sürüklenmesine yol açtı.

ABD, salgının toplumsal ve ekonomik olumsuz sonuçlarını yoğun şekilde yaşayan ülkelerin başında geliyor. Salgına karşı yetersiz önlemler ve sağlık sistemindeki problemlere test sayısının yetersiz olduğu yönündeki eleştiriler de eklenince vaka sayısında bir patlama yaşanması kaçınılmaz oldu.

Salgın nedeniyle ABD ekonomisi durma noktasına gelirken başkanlık seçimlerinin de olumsuz etkilenmesi bekleniyor. Cumhuriyetçilerin adayı olan Başkan Donald Trump, koronavirüs salgını ve ekonomik performansı nedeniyle eleştiriliyor.

ABD'de 2020 başkanlık seçimleri için Demokratlar'ın aday adayı Bernie Sanders'ın seçim kampanyasını askıya aldığını açıklamasıyla diğer aday bildirildi. Sanders'ın çekilmesiyle esi ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden Demokrat cephede tek aday adayı olarak kaldı.

ABD Başkanı Donald Trump
ABD Başkanı Donald Trump

Koronavirüs salgını nedeniyle yoğun bir ekonomik duraklama yaşanan ABD'de 3 Kasım 2020'de yapılması planlanan başkanlık seçiminin 'ertelenme' ihtimali yüksek sesle dile getirilmeye başlandı. Salgının devam etmesi durumunda seçimin yapılıp yapılmayacağı ülke genelinde gündemi meşgul eden bir konu olarak konuşuluyor.

Ülke genelinde seçim mitingleri salgın nedeniyle ipatl edilirken 3 Kasım'daki seçimlerde 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi ve 100 sandalyeli Senato'nun da 33'ü için oy kullanılacak.

Cumhuriyetçilerin adayı mevcut Başkan Donald Trump iken Demokratların adayının belirlenmesi için yapılan ön seçimlerin bir kısmı temmuz ayından ağustosa ertelenmişti. Demokratlarda tek aday adayı olarak kalan Joe Biden'ın Trump'ın rakibi olarak yarışma ihtimali artıyor.

Seçimler ertelenebilir mi?

BBC Türkçe'de yer alan habere göre; toplam 15 eyalette ön seçimler en erken hazirana kadar ertelendi. Bu da kasımdaki seçimlerin de teknik olarak ertelenebileceği yorumuna neden oldu.

1845 tarihli bir kanuna göre, ABD'de başkanı belirleyecek olarak seçiciler kurulunun seçildiği 'Başkanlık seçimi' her 4 yılda bir kasım ayının ilk pazartesisini takip eden salı günü yapılır. Bu yıl bu tarih 3 Kasım'a denk geliyor.

Bunun değişmesi için Kongre'de hem Senato hem de Temsilciler Meclisi'nin çoğunluk kararı gerekiyor. Senato'da bu dönem çoğunluk Cumhuriyetçilerde, Temsilciler Meclisi'nde ise Demokratlarda. Ancak iki partinin oy çokluğuyla bir karara varması normal şartlarda pek mümkün olmuyor.

Oy kullanan bir ABD'li böyle görüntülenmişti.
Oy kullanan bir ABD'li böyle görüntülenmişti.

Seçim ertelenirse Trump seçimler olana kadar göreve devam edecek mi?

Salgın nedeniyle ülke gündeminde olan 'erteleme'nin gerçekleşmesi halinde Trump'ın göreve devam edip etmeyeceği de merak konusuydu. Seçim gününün değiştirilmesi halinde; ABD Anayasası'na göre bir seçimle gelen başkan ve yönetimi sadece 4 yıl görev yapabilir. Yani 20 Ocak 2017'de göreve gelen başkan Donald Trump'ın, ne olursa olsun 20 Ocak 2021'de görevi bırakması gerekiyor.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Donald Trump ve eşi Melania Trump ile birlikte görünüyor.
ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Donald Trump ve eşi Melania Trump ile birlikte görünüyor.

Bu durumda Trump'ın görevi bırakması ve yerine geçici olarak başkan yardımcısının gelmesi bekleniyor. Fakat, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in görevi 20 Ocak 2021'de biteceğinden görevin Pence'ye devredilmesi ihtimali ortadan kalkıyor. Birçok seçenek olmasına karşın kimin 'geçici başkan' olacağını söylemek güç.

Trump'a destek salgından önce miydi?

Geçtiğimiz şubat ayında Gallup araştırma şirketinin anketine göre ABD Başkanı Donald Trump'a kamuoyu desteği yüzde 49'a çıkmıştı. Bu oran Trump'ın başkan seçildiği 2017'den bu yana yapılan kamuoyu yoklamalarındaki ilk net pozitif sonuç olmuştu.

Fakat son 2 aydır Kovid-19 salgını ve ekonomik performans nedeniyle eleştirilerin hedefine oturtulan Donald Trump'ın ikinci kez başkan seçilme ihtimali 'koronavirüs' nedeniyle düşüşe geçmiş durumda.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >