Donald Trump, ZTE'yi yeniden ABD'ye getirmeye çalışınca herkesin kafası karıştı

Donald Trump
Donald Trump

Çinli akıllı telefon üreticisi ZTE, daha önce ABD’de büyük baskılara maruz kalarak operasyonlarını durdurma kararı almıştı. Trump’ın son çıkışı ise markayı ABD’ye geri döndürmeye yönelik oldu.

ABD’li güvenlik uzmanları, ZTE modellerini kullanılmaması gereken markalar arasında göstermiş ve markaya büyük bir darbe vurmuşlardı.

Kuzey Kore ve İran ile iş yaptığını keşfeden ABD, şirkete dava açtı ve şirket bu dava sonucunda 1.2 milyar dolarlık bir para cezasına çarptırıldı. Aynı zamanda üst yetkililere ceza uygulanması da beklenenler arasında. ABD’de ZTE’ye yapılan bu nitelendirmelerin benzeri Huawei şirketine de yapılmıştı.

ZTE merkezi çevresinden çekilen bir fotoğraf.
ZTE merkezi çevresinden çekilen bir fotoğraf.

Ticaret Bakanlığı başvuruyu reddetti

Amerikan istihbarat servisleri de markaya güvenlik problemi eleştirisi yapınca, şirket baskılara daha fazla dayanamadı ve operasyonlarını durdurma kararı aldı. Suçlamaları reddeden ve yasağın geri alınması için çabalayan ZTE yetkilileri, Ticaret Bakanlığı’na başvuru yapsa da herhangi bir sonuç alamadı.

New York Times’a göre ZTE şirketi 75 bin çalışanıyla Çin’deki en büyük akıllı telefon üreticilerinden biri. Şirket, diğer telefon üreticilerinin aksine birçok özellik bulunan Android telefonları düşük maliyetle akıllı telefon pazarına sunmayı başarıyor. Şirket ayrıca Golden State Warriors dahil toplam 5 NBA takımına da sponsorluk yapıyor. ZTE, bu sayede ABD’de olan popülaritesini daha da artırdı.

Konuyla ilgili tweet atan ABD Başkanı Donald Trump, ZTE’nin ABD’ye yeniden getirilmesi için çalışmaların yapıldığını açıkladı. Trump, Ticaret Departmanı’na bunu halletmek için talimat verildiğini belirtti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >