Dünya ABD-İran geriliminden endişeli: İşte ilk tepkiler

ABD-İran gerilimi tırmanıyor
ABD-İran gerilimi tırmanıyor

ABD’nin İran Devrim Muhafızları’nın Kudüs Gücü birimi komutanı General Kasım Süleymani’yi Bağdat’ta düzenlediği füze saldırısıyla öldürmesinin yankıları dünyada duyulmaya devam ediyor. Saldırıyla birlikte Ortadoğu’daki gerilim tavan yaptı. İran yönetimi intikam yemini etti. Saldırı emrini bizzat veren ABD Başkanı Trump, ise Süleymani’nin doğrudan veya dolaylı milyonlarca kişinin ölümünden sorumlu olduğunu iddia ederek ‘çok daha önce ortadan kaldırılmalıydı’ dedi. Başta Türkiye olmak üzere birçok ülke, tarafları sağduyuya çağırdı.

Irak’ta Washington ile Tahran arasında bir süredir devam eden gerginlik, ABD’nin İran Devrim Muhafızları’nın Kudüs Gücü komutanı General Kasım Süleymani’yi öldürmesiyle adeta patlama noktasına geldi. Süleymani, İran’ın Ortadoğu’daki politikalarının baş mimarıydı. Saldırıyla bölgedeki gerilim tavan yaptı. İran yönetimi intikam yemini etti. ABD ise Ortadoğu’ya 3 bin ek asker daha göndererek gözdağı verdi. Bölgede gerilim tırmanırken Türkiye dahil olmak üzere birçok ülkeden itidal çağrısı yapıldı.

Türkiye: Tarafları sağduyu ve itidale davet ediyoruz

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında “ABD-İran gerginliğinden derin endişe duyuyoruz. Özellikle Irak’ın çatışma alanı haline getirilmesinin hem Irak’ın, hem de bölgemizin barış ve istikrarına zarar vereceği uyarısını kuvvetle tekrar vurguluyoruz” dendi. Taraflar sağduyu ve itidale davet edildi.


AB: Misillemeler döngüsüne son verilmeli

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, “Irak’ta son haftalarda gördüğümüz şiddet, kışkırtmalar ve misillemeler döngüsüne son verilmesi gerekiyor” dedi.

İngiltere: ABD'yi anlıyoruz

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, ABD'nin İranlı General Kasım Süleymani'yi Irak topraklarında öldürmesini nefsi müdafaa diye nitelendirdi ve ABD'yi "anladıklarını" dile getirdi. Raab, Ortadoğu'da büyük bir savaş görmek istemediklerine de değindi.

Almanya: Tansiyon düşmeli

Almanya Hükümet Sözcü Yardımcısı Ulrike Demmer, Irak’ta artan tansiyonun düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Rusya: Böylesi daha önce görülmemiştir

Rusya Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova, “Ülkelerden biri başka bir ülkenin resmi görevlisini hukuki temel aramadan sorgusuz sualsiz öldürmüştür. Böylesi daha önce görülmemişti” dedi.

Çin: Soğukkanlılığınızı sürdürün

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang, “İlgili tüm tarafları özellikle ABD’yi soğukkanlılığı sürdürmeye ve gerilimi tırmandırmaktan kaçınmaya çağırıyoruz” açıklaması yaptı.

İsrail: Trump, takdiri hak ediyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu,yarıda kestiği Yunanistan ziyaretinin dönüş yolunda İsrailli gazetecilere değerlendirmelerde bulundu. Netanyahu, Süleymani’nin öldürüldüğü saldırıda “hızlı, kararlı ve güçlü şekilde hareket ettiği” için tüm takdiri ABD Başkanı Trump’ın hak ettiğini söyledi.

Suriyeli Muhalifler: Savaş suçlusunun sonu

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), ABD’nin hava saldırısında hayatını kaybeden İranlı komutan Kasım Süleymani’nin öldürülmesini, “Suriye’deki sivillere yönelik ihlallerden sorumlu savaş suçlusunun sonu” olarak değerlendirdi.

Esed rejimi ABD'yi kınadı

Beşar Esed rejimi Süleymani'ye sahip çıkarak, saldırıyı kınadı.

Katar: Krizin dozunu düşürmek için çaba sarf ediyoruz

Irak'ta son günlerde yaşanan olayların ABD-İran arasındaki gerilimi yeni bir aşamaya taşıdığını belirten Al Sani, krizin dozunu düşürmek için Katar olarak her türlü çabayı sarf ettiklerini anlattı.

Mısır: Karmaşadan kaçınılmalı

Mısır, ABD’nin Kasım Süleymani’yi öldürmesinin ardından durumu kontrol altına alma ve karmaşadan kaçınma çağrısında bulundu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >