Tüm dünyanın aklında aynı soru: Süleymani nasıl vuruldu?

Süleymani'nin de bulunduğu konvoy füzeyle vuruldu
Süleymani'nin de bulunduğu konvoy füzeyle vuruldu

Irak'ın başkenti Bağdat'ta ABD saldırısı sonrası İran Devrim Muhafızları komutanı Kasım Süleymani'nin ve İran destekli Haşdi Şabi örgütünün Başkan Yardımcısı el-Mühendis'in öldürülmesinin yankıları dünyada devam ederken Süleymani’nin hangi tür füze ile öldürüldüğü ise hala belirsizliğini koruyor. Irak hükümeti saldırının katyuşa füzeleriyle yapıldığını açıkladı. Fakat uzmanlar böyle bir hassas saldırının katyuşa ile yapılamayacağını belirtiyor. Peki Süleymani hangi tür füzeyle vuruldu? İşte detaylar...

İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in, ABD'nin Bağdat Havaalanı'nda araçlarına düzenlediği füze saldırısında öldürülmesi birçok tartışmayı da beraberinde getirdi. Irak hükümeti saldırının katyuşa füzeleriyle yapıldığını açıkladı. Fakat uzmanlar böyle bir hassas saldırının katyuşa ile yapılamayacağını belirtiyor. Peki Irak hükümeti neden Katyuşa dedi? Kasım Süleymani hangi tür füzeyle vurulmuş olabilir? Askeri Havacılık Araştırmacısı Hakan Kılıç, Süleymani’nin bulunduğu konvoyun UCAV/SİHA ile vurulduğunu öne sürdü.

ABD ve Irak farklı duyurdu

Olayı ilk duyduğunda saldırının AH-64 Apache veya drone (Predatör SİHA/UCAV) ile yapıldığını düşündüğünü belirten Askeri Havacılık Araştırmacısı Hakan Kılıç, "Irak yönetimi Kasım Süleymani'nin de ölenler arasında olduğu havaalanı güzergahındaki konvoya yapılan saldırının 3 adet Katyuşa roketi ile yapıldığını duyurmuş. Oysa ABD birkaç saat önce drone saldırısı olduğunu duyurdu. Yani muhtemelen Predator bir SİHA/UCAV ile yapılmış olabilir.

Hedef neden katyuşa ile vurulamaz?

Hakan Kılıç
Hakan Kılıç

Katyuşa ile böyle bir hassas saldırının yapılmasının imkansız olduğunu belirten Kılıç nedenini ise şu ifadelerle anlatıyor:

1-Hedef zamana duyarlı

2-Hedef mobil ve üstelik hızlı araçlar

3-Sivil bölgesi, sadece hedef vurulmalı

4-Hedef çok değerli tüm konvoyun vurulup sadece hedefin kalması bile başarısızlık.

  • Bu yüzden drone (UCAV/SİHA) ve yüzde 99 ihtimal ile Hellfire tanksavar füzesi kullanıldı. AH-64 Apache de bunu kullanıyor. Lazer güdümlü,çok fazla büyük olmayan ancak yeterli büyüklükte harp başlığı var ve hareketli hedefi takip edecek kadar hızlı. Dolayısı ile katil muhtemelen yüzde 99 Hellfire. Yani Katyuşa olması akıl dışı.

Irak hükümeti neden Katyuşa dedi?

Kılıç Irak hükümetinin katyuşa açıklamasını şu ifadelerle değerlendiriyor:

1-Katyuşa çok kısa menzilli topçu roketleri 3-5 dakika uçar ve nereden geldiğini bilmek, bulmak zordur. Dolayısı ile Irak'tan kimse ispatlamasını isteyemez.

2-Irak yönetimi, ABD'ye izin vermiş olmakla İran ile karşı karşıya gelmemek için yalan söylüyor olabilir.

3-Resmi olarak kabul etmesi demek İran ile Savaş sebebi olabilir. Çünkü yıllardır yakından takip ettiğim Süleymani, İran'ın aslında manevi olarak 2 numarasıdır.

4-Kimse drone saldırısını ispatlayamadığı gibi Katyuşa saldırısı olmadığını da ispatlayamaz. Bunun için o bölgeyi tarayan etkili balistik füze erken uyarı sensörlerine ihtiyaç var ki, bölgede bunlar da sadece ABD kontrolünde olanlar.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >