Dünya doğal gaz müjdesine ne tepki verdi?

(Arşiv)
(Arşiv)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Dolmabahçe Ofisi'nde 'eksen değiştirecek' müjdeyi açıkladı, Karadeniz'de 320 milyar metreküp doğal gaz keşfedildiğini duyurdu. Bloomberg ve Reuters haricinde de bütün dünyaya gelişmeyi yakından takip etti.

Türkiye'nin Karadeniz'deki doğal gaz keşfine dünya basını da kayıtsız kalmadı.

Associated Press (AP), Türkiye'nin enerji ithalatına bağımlı olduğunu hatırlatarak, "Bu keşif Türkiye'nin yükünü hafifletecektir" dedi. AP, bu açıklamanın Doğu Akdeniz gerginliği sonrası geldiğine dikkati çekti.

The Spectator Index de büyük müjdeyi Cumhurbaşkanı'nın, "Türk tarihinin en büyük doğal gaz rezervi keşfi" sözleriyle son dakika olarak geçti.

Ruptly, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasını canlı yayınla verdi. Yayında, "Erdoğan'ın açıklaması, Ankara ve Atina arasındaki gerginlikten sonra geldi" ifadesi kullanıldı.

Yunan medyasından büyük ilgi

Yunan ERT 1 televizyonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının hemen ardından uzmanlardan görüş alındı, değerlendirmeler yapıldı. Erdoğan'ın konuşması da canlı olarak Yunan ekranlarına yansıdı.

Fransa merkezli Euronews AP'nin servis ettiği metni kullandı. Habere ekleme yapan Euronews, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Bir sonraki enerji ihracatçısı olana dek durmak ve dinlenmek yok" sözlerine yer verdi.

Al Jazerra da Erdoğan'ı canlı takip eden diğer bir kanal oldu. Konuşmayı başından sonuna kadar ekranlarında dakikalar boyunca veren kanalda, program sonrasında da Türkiye'nin keşfine ilişkin değerlendirmeler yapıldı.

Yunanistan merkezli Kathimerini de manşette yer alan haberi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Dev bir gaz sahası keşfettik" sözleriyle verdi.

Rusya merkezli Sputnik'te ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bölgede başka doğal gaz kaynaklarının bulunma ihtimalinin yüksek olduğu açıklamasına dikkat çekildi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >