Dünyanın en zengin 10 ismi bütün dünyayı aşılayabilecek varlığa sahip

Arşiv
Arşiv

İnsani yardım örgütü Oxfam'ın yayınladığı eşitsizlik raporunda dünyanın en zengin 10 isminin COVID-19 salgını boyunca elde ettiği kazancın, tüm dünya nüfusunun aşılanmasına ve hiç kimsenin salgın nedeniyle yoksulluğa düşmemesi için yeterli olduğu belirtildi.

Londra merkezli uluslararası insani yardım örgütü Oxfam'ın yayınladığı eşitsizlik raporuna göre, koronavirüs salgını dünya çapındaki ekonomik eşitsizliği büyüttü.

Yoksulların toparlanması 10 yılı bulacak


Raporda, "Gezegen üzerindeki en zengin 1000 kişi COVID-19 nedeniyle yaşadıkları kayıpları sadece 9 ay içerisinde telafi edebilirken, dünyanın en yoksullarının ekonomik olarak toparlanması on yıldan fazla sürebilir" denildi. Ekonomik eşitsizliğin tüm ülkelerde eş zamanlı olarak şiddetlendiği belirtilen raporda bunun yüz yıl sonra ilk kez gerçekleştiğine dikkat çekildi.

Oxfam'ın 79 ülkeden 300 iktisatçının görüşüne başvurarak hazırladığı rapor "Eşitsizlik Virüsü" başlığını taşıyor. Rapor bu yıl ilk kez tamamen dijital olarak düzenlenen Davos Dünya Ekonomik Forumu'nun açılışında kamuoyuyla paylaşıldı.

En zenginlerin serveti mücadele için yeterli


Deutsche Welle'de yer alan habere göre dünyadaki milyarderlerin toplam serveti Mart 2020 ile Aralık 2020 arasında 3 trilyon 900 milyar dolarlık artışla 11 trilyon 950 milyar dolara yükseldi. Jeff Bezos, Bernard Arnault, Bill Gates, Mark Zuckerberg gibi isimlerin bulunduğu dünyanın en zengin 10 kişisinin serveti aynı dönemde net olarak 540 milyar dolar arttı.

Raporda bu toplamın tüm dünya nüfusunun aşılanmasına ve hiç kimsenin salgın nedeniyle yoksulluğa düşmemesi için yeterli olduğu belirtildi.

Zengin ve fakir arasındaki uçurum artıyor

Oxfam İcra Direktörü Gabriela Bucher raporla ilgili olarak, "Kayıt tutulmaya başlanmasından bu yana eşitsizlikteki en büyük artışa tanık oluyoruz" dedi. Bucher, "Hileli ekonomiler salgını lüks içinde atlatan zengin bir elite varlık akıtırken salgının ön cephesinde yer alan tezgahtarlar, sağlık çalışanları ve market satıcıları faturalarını ödemeye çalışıyor" diye konuştu.

İstihdam krizi

Rapora göre dünya 90 yıldır gördüğü en büyük istihdam krizini yaşıyor. 100 milyonlarca insanın gelirini ya da işini kaybettiği belirtiliyor. Bu durumdan etkilenen kesimlerin başında da kadınlar geliyor. Salgının olumsuz etkilediği önde gelen ekonomik branşlar arasında telcilik ve lokantacılık ile büro yönetimi var. Kadınların yüzde 49'u ve erkeklerin yüzde 40'ı bu branşlarda istihdam ediliyor. Öte yandan sağlık ve sosyal hizmet alanlarında istihdamın yüzde 70'ini oluşturan kadınlar COVID-19 hastalığına yakalanma riskiyle daha fazla karşı karşıya.

Düşük gelirlilerin COVID-19'dan ölüm oranı iki daha fazla

İngiltere'de yapılan araştırmalara göre, COVID-19 hastalığından ölüm oranlarının düşük gelirli bölgelerde varlıklı kesimlerin yaşadığı bölgelerin iki katı olduğu belirtiliyor. Fransa, İspanya ve Hindistan'da yapılan çalışmalardan da benzer sonuçlar elde edildi. Oxfam raporunda ayrıca bazı ülkelerde etnik azınlıklar arasında da ölüm oranlarının belirgin bir biçimde daha yüksek olduğu ifade edildi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >