E-devlet'te miras sorgulama nasıl yapılır?

E-devlet, vatandaşın hayatını kolaylaştırmaya devam ediyor.
E-devlet, vatandaşın hayatını kolaylaştırmaya devam ediyor.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının hayatını kolaylaştıran ve devlet hizmetlerinden faydalandığı e-devlet, şimdi de miras sorgulama ile gündeme geldi. Peki e-devlet üzerinden miras sorgulama nasıl yapılır? İşte cevabı...

Soy ağacı sorgulama, sefer görev emri ve halk kütüphanelerinde katalog tarama uygulamalarıyla dikkati üzerine çeken e-devlet, yakınlarından miras kalıp kalmadığını merak eden vatandaşlar tarafından büyük bir merakla bekleniyordu.

E-devlet'te miras sorgulama nasıl yapılır?

Vatandaşlar miras kalıp kalmadığını e-devlet üzerinden sorgulayabilecek. Peki, e-devlet üzerinden mirasçılık belgesi nasıl alınır? Veraset İlami Sorgulama nasıl yapılır? İşte miras sorgulama için bilmemiz gerekenler.

Geçtiğimiz dönemde Alt-üst Soy Sorgulama, Sefer Görev Emri gibi hizmetlere aşırı ilgi nedeniyle kilitlenen e-devlet'te artık yakınlarınızdan miras kalıp kalmadığını da rahatlıkla öğrenebileceksiniz.

E-devlet uygulamaları sürekli olarak geliştiriliyor.
E-devlet uygulamaları sürekli olarak geliştiriliyor.

Mirasçılık Belgesi hizmeti, 6 Mart 2018 itibariyle hizmete girdi. Hizmetle ilgili e-devlet'te bir de açıklama yer aldı, açıklamada şu ifadelere yer verildi:

  • "Yargı birimlerinden alınan “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” talepleri UYAP üzerinden elektronik ortamda 06.03.2015 tarihinden itibaren verilmeye başlanmıştır. 16.12.2016 tarihinden itibaren yargılamayı gerektiren durumlar hariç olmak üzere ölüm tarihi 1990 yılı sonrası olan kişiler için “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” talebinin UYAP sisteminden yapılması zorunlu hale getirilmiştir. Bu kapsamda yukarıdaki koşula uyan “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” ve Mirasçılık Belgesinin İptali” kararları bu hizmet üzerinden görüntülenebilecektir."

E-devlet uygulaması
E-devlet uygulaması

İşte adım adım e-devlet üzerinden miras sorgulama

  • 1- Yakınlarından miras kalıp kalmadığını öğrenmek isteyenlerin ilk olarak e-devlet şifresi kullanarak e-Devlet resmi internet sitesi olan https://www.turkiye.gov.tr/ internet sitesine girmesi gerekiyor.
  • 2- Sonrasında kullanıcı bölümünden T.C kimlik numaranızı ve şifrenizi yazarak kullanıcı girişi yapın.
  • 3- Anasayfada bulunan arama butonuna "Veraset İlami Sorgulama" yazmanız yeterli olacaktır.
  • 6 Mart tarihinden itibaren verilmeye başlanan hizmet ile ölüm tarihi 1990 yılı sonrası olan kişiler için “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” talebinin UYAP sisteminden yapılması zorunlu hale getirildi.

Miras çıkanlar dikkat!

Sorgulama sonucunda tarafınıza bırakılan bir miras varsa şayet burası önemli bir hale gelmiş oluyor. Bu miras için Veraset ve İntikal Vergisi ödemeniz gerekiyor.

2018'de başlayan uygulamaya göre, 240 bin liraya kadar olan miraslarda yüzde 1 vergi uygulanıyor. Bu oran, bırakılan miras tutarına göre yüzde 10'a kadar çıkabiliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >