El-Kaide lideri Eymen El Zevahiri kimdir?

Eymen ez-Zevahiri
Eymen ez-Zevahiri

ABD Başkanı Joe Biden, El-Kaide lideri Eymen ez-Zevahiri'nin Afganistan'da düzenlenen hava saldırısı ile öldürüldüğünü açıkladı. ABD Başkanı Biden, Kabil’de ailesi ile saklandığı tespit edilen Zevahiri’ye yönelik operasyonun pazar günü kendisinin onayı ile gerçekleştirildiğini söyledi. Peki Eymen El Zevahiri kimdir? İşte detaylar...

Dünya gündemi El-Kaide lideri Eymen ez-Zevahiri’nin ölümü ile çalkalanıyor. CIA tarafından hafta sonu düzenlenen Afganistan'daki operasyonda El Kaide liderinin öldürüldüğü söylendi. ABD Başkanı Biden yaptığı açıklamada Zevahiri'nin öldürüldüğünü doğruladı. Peki Eymen El Zevahiri kimdir? El-Kaide için önemi ne?

Eymen ez-Zevahiri kimdir?

Eymen ez-Zevahiri, 19 Haziran 1951 tarihinde Kahire'de doğdu. Genel cerrahi uzmanı, tıp doktoru ve el-Kaide'nin şu anki lideridir. Eşi ve altı çocuğundan üçü Afganistan'da 11 Eylül saldırılarının ardından, 2001 sonlarında gerçekleşen bir hava saldırısında öldürüldü. Ancak öldü haberinden sonra birçok kez konuşmaları ve video kayıtları yayınlandı. 2 Mayıs 2011'de Usame bin Ladin'in ölümüyle birlikte El-Kaide'nin yeni lideri olduğu öne sürülmüş, bu 16 Haziran günü El-Kaide'den yapılan bir basın bildirisiyle doğrulanmıştı. 11 Eylül saldırılarından sonra ABD Dışişleri Bakanlığı ez-Zevahiri'nin yakalanmasını sağlayacak bilgiyi verene 25 milyon dolar ödül vadetmişti.

Eymen ez-Zevahiri, Kahire'de tıp okudu. Başarılı bir şekilde çalışmalarını 1974 yılında tamamladı. Üç yıl boyunca Mısır ordusunda cerrah olarak görev aldı. Bundan sonra Kahire'deki bir hastanede çalıştı. 1980 ve 1981 yıllarında Eymen ez-Zevahiri, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi'ne yardım etmek amacıyla Pakistan'a gitti. Eymen ez-Zevahiri, çok sayıda El-Kaide raporları dahil birkaç eserin yazarıdır. Arapça, İngilizce ve Fransızca konuşabilmektedir. Zevahiri 2 Ağustos'ta ABD tarafından Afganistan'da düzenlenen saldırı sonrası öldüğü iddia edildi.

Yemen'de 2000 yılında 17 ABD askerinin öldürüldüğü saldırıyı ve 1998 yılında 224 kişinin ölümüyle sonuçlanan Kenya ve Tanzanya'daki ABD elçiliklerine düzenlenen bombalı saldırıları organize ettiğine inanılıyordu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >