Elazığ'da deprem: 41 kişi hayatını kaybetti, binin üzerinde yaralı var

Elazığ'daki depremde arama kurtarma çalışmaları devam ediyor
Elazığ'daki depremde arama kurtarma çalışmaları devam ediyor

Elazığ'da merkez üssü Sivrice ilçesi olan 6,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.Şu ana kadar toplam 41 kişi hayatını kaybetti, 1607 kişi yaralandı.Depremin olduğu ilk andan itibaren 45 kişinin göçük altından sağ çıkarıldığı bildirildi.

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 6,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) Twitter hesabından yapılan bilgilendirmede, Sivrice ilçesinde saat 20.55'te 6,8 büyüklüğünde deprem kaydedildiği ifade edildi. Deprem, yerin 6,75 kilometre derinliğinde gerçekleşti.

Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Elazığ Sivrice merkezli deprem, Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya, Tunceli, Samsun, Tokat, Çorum, Sivas, Niğde, Kayseri Kırşehir, Trabzon, Ordu ve Giresun'da da hissedildi.

Cumhurbaşkanlığı depremde ölenlerin sayısını açıkladı

"Gayretlerimizin sahaya nasıl yansıdığını görerek geldik. Elazığ ve Malatya'daki vatandaşlarımız adına size yürekten teşekkür ediyorum. Harika bir iş çıkardınız. Tüm kurumlarımızın anında her türlü konuda arama kurtarma olayı da lojistik anlamda beslenmesi barınması yangını ulaşımı her türlü destekleri 28 çalışma grubuna başladınız her birinize yürekten teşekkür ediyorum. Sahada çok profesyonel bir çalışma var. Hayatını kaybedenlerin sayısı şu an itibari ile 35, 45 kişi ise enkazdan sağ olarak çıkarıldı."

Elazığ depreminin ikinci gününde üç bakan son durumu aktardı

İçişleri Bakanı Soylu: Sürsürü'de 6 kişi enkaz altında

İçişleri Bakanı Soylu, "Şu ana kadar 31 vatandaşımız Elazığ'da 4 vatandaşımız da Malatya'da olmak üzere toplam 35 vatandaşımız hayatını kaybetti. Ayrıca toplam 45 kişinin de sağ olarak kurtarıldı.Şu anda Sürsürü'de 6 kişi enkaz altında.Halen umut saatleri içerisindeyiz. Onları da sağ salim çıkaracağımıza inanıyorum. AFAD yönlendirmesi olmadan bölgeye yardım yollanmamalı. AFAD ve bakanlıklardan valiliğe nakit akışı sağlanmıştır. İhtiyaç duyacak ailelere nakit yardımı da sağlanacaktır" açıklamasını yaptı.

Sağlık Bakanı Koca: Yaralı sayısı 104'e kadar düştü

Deprem bölgesiyle ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Hastanelerimizde tedavileri devam eden yaralılarımızın sayısı 104'e kadar düştü." açıklaması yaptı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum: 31 yıkık, 249 ağır hasarlı bina tespit ettik

"Elazığ merkez ve Sivrice ilçesinde 31 yıkık, 249 ağır hasarlı, 56 orta hasarlı 349 da az hasarlı bina tespit ettik.Acil yıkılması gereken 12 bina var. Yıkım sürecini başlatmış durumdayız."

Hayatını kaybedenlerin sayısı 41' yükseldi

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesi olan 6,8 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 41'e yükseldiğini bildirdi.

AFAD'dan yapılan açıklamada, başkanlık tarafından bölgeye 9 bin 545 çadır gönderildiği, ihtiyaç duyulan diğer gıda ve yaşam malzemelerinin de depremzedelere ulaştırıldığı belirtildi.

Hasar tespit analizleri sonucunda 76 binanın yıkıldığı, 642'sinin ağır hasar aldığı, 425'inin de az ve orta hasarlı olduğunun belirlendiği ifade edildi.

Deprem sonrası AFAD koordinasyonunda enkazdan kurtarılan kişi sayısının 45'e yükseldiği, hayatını kaybedenlerin sayısının ise 36 olduğu belirtilen açıklamada, 1607 kişinin depremden sonra hastanelere başvurduğu aktarıldı.

Alandaki çalışmalarda 3 bin 433 arama kurtarma personeli ile beslenme, barınma, enerji, haberleşme ve psikososyal çalışma gruplarından 192 personelin görev yaptığı bilgisine yer verilen açıklamada, "Yapılan çalışmalarda 17 bin sıcak yemek, 5 bin kahvaltı, 7 bin çorba, 13 bin 550 bardak çay, 6 bin 275 su, 6 bin 495 ekmek, 6 bin 286 kutu ikram malzemesi, 1251 battaniye, 1211 ısıtıcı, 23 çadır ve 286 yatak dağıtımı yapılmıştır." ifadesi yer aldı.

599 artçı deprem meydana geldi

Depremden sonra meydana gelen toplam artçı sayısının 599 olduğu kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan deprem açıklaması

Cumhurhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Elazığ'da incelemelerde bulundu. Depremde ölenlerin cenazelerine katıldı. Bugün ise Cezayir'e hareketi öncesi Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gece saat 20.55'te yaşanan Elazığ Sivrice merkezli 6,8 şiddetindeki deprem için bölge halkına ve tüm millete geçmiş olsun dileklerini iletti.

"Yerin 7 kilometre derinliğinde meydana gelen depremde şu ana kadar 31 vatandaşımız hayatını kaybetti, 1.607 vatandaşımız da yaralandı. Enkaz altından kurtarılan vatandaşlarımızın sayısı ise 45'tir. Hayatını kaybeden kardeşlerime Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılarımıza Rabbimden acil şifalar diliyorum." diyen Erdoğan, devletin deprem anından itibaren tüm kurumları ve imkanlarıyla vatandaşların yanına koştuğunu vurguladı.

Telefonla konuşulan azize kurtarıldı

Elazığ'daki depremde sağlık personelinin telefonla görüştüğü "Azize" isimli kadın ve bir çocuk enkaz altından 17 saat sonra kurtarıldı.

Soruşturma başlatıldı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, sosyal medyada yer alan provokatif paylaşımlara yönelik soruşturma başlatıldı.

Bakanlardan ortak açıklama

  • İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Bu an itibariyle Malatya Doğanyol’da 4 vatandaşımız deprem nedeniyle hayatını kaybetti. Ve Elazığ’da da 18 vatandaşımız deprem nedeniyle hayatını kaybetti. Kendilerine Allah’tan rahmet diliyorum. 39 vatandaşımız da enkaz altından sağ olarak kurtarıldı" dedi.

Bakan Kurum: Ailelere nakdi yardım yapılacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, "Valiliğimiz ailelere acil nakdi yardım yapacaktır. Ziraat Bankası, bankamızı faaliyete geçirmiştir" açıklamasında bulundu.

Bakan Soylu: Enkaz altında dört ses duyduk

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Elazığ Mustafa Paşa Mahallesi'nde çöken binadaki enkazdan dört ses duyduk, biri kurtuldu, üçünü kurtarmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

12 saat sonra mucize kurtuluş

Bölgede yıkılan 5 katlı apartmanın enkazından iki kadın biri 7 saat, diğeri, 8 saat sonra sağ çıkarıldı. Devam eden arama kurtarma çalışmaları sonucunda enkaz altından 12 saat sonra bir kişi daha sağ çıkarıldı.

22 kişi hayatını kaybetti

Deprem nedeniyle Elazığ'da, 18 Malatya'da 4 kişi hayatını kaybetti. AFAD depreme ve kurtarma çalışmalarına ilişkin bilgileri sürekli olarak yeniliyor. Saat 09.00 sıralarında yapılan son açıklamaya göre, depremde yaralı sayısı 1243'e yükseldi.

Elazığ şehir merkezinde 4 binanın yıkıldığı, AFAD ekiplerinin enkazda arama kurtarma çalışmalarının sürdüğü vurgulanan açıklamada, Elazığ ile çevre illerde arama tarama çalışmalarının devam ettiği, yurtlarda kalanların da spor salonlarına alındığı aktarıldı.

AFAD'dan paylaşılan veriler
AFAD'dan paylaşılan veriler

Bakan Koca: Ölü sayısı artabilir

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremin yaşandığı bölgede incelemelerde bulunduğu esnada basın mensuplarına açıklama yaptı. "Elazığ'da 30'a yakın göçük altında vatandaşımızın olduğunu biliyoruz" diyen Koca, ölü sayısının artabileceğini söyledi.

AFAD'dan açıklama

  • AFAD Başkanlığı, bölgeye 6.065 aile çadırı, 400 genel maksatlı çadır, 11.532 yatak ve 18.720 battaniye sevk etmiştir.
  • Türk Kızılay, bölgeye 202 personel, 35 araç, 7 ikram aracı ve 4 mobil mutfak ile 2 sahra mutfak kiti, 15.747 battaniye, 5.656 yatak, 1.563 ısıtıcı, 2.500 çadır, 193.420 kg un ve 3.200 adet gıda kolisi sevk etmiştir.

Deprem sonrasında tüm iller ve birlikler teyakkuz haline geçirilmiştir. Genelkurmay Başkanlığı başta olmak üzere tüm Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezleri (AADYM) aktif hale getirilmiştir.

Acil ihtiyaçlar nedeniyle Barınma, Beslenme, Enerji, Haberleşme, Hasar Tespit ve Psikososyal çalışma gruplarından ekipler bölgeye sevk edilmeye başlamıştır. Bu kapsamda 143 personel ve 47 araç bölgeye yönlendirilmiştir.

Arama kurtarma çalışmaları yapılırken nelere dikkat edilmeli?

Türkiye Afet Müdahale Planı'na göre, arama-kurtarma, sağlık, destek çalışmalarının kesintisiz olarak yürütülmesi amacıyla, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda, 28 çalışma grubu, 7 gün 24 saat çalışma esasına göre faaliyete geçirilmiştir."

Geceyi spor salonunda geçirdiler

Deprem sonrası evleri güvenli olmadığı için dışarıda kalan vatandaşlar, kentteki spor salonları, park ve bahçeler ile konferans salonlarına sığındı.


Kan bağışı çağrısı

Elazığ Belediyesi 6.5 büyüklüğündeki depremin ardından twitter adresinden acil kan çağrısında bulundu.

Daha sonra Belediyenin resmi twitter adresinden yapılan açıklamada kan ihtiyacının giderildiği bildirildi.

İnsanlı ve insansız keşif uçağı destek verecek

Milli Savunma Bakanlığı, Elazığ'daki depremde hasar tespit faaliyetlerine destek için insanlı keşif uçağının görevlendirildiğini duyurdu.

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Elazığ’da meydana gelen deprem sonrası bölgede hasar tespit faaliyetlerine destek veren ANKA insansız hava aracımızın yanı sıra 1 adet insanlı keşif uçağımız da havadan hasar tespit çalışmalarına destek sağlaması için görevlendirildi" denildi.

Bakanlık, yardım personeli ve ihtiyaç duyulan malzemeleri Elazığ’a ulaştırmak amacıyla Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait 9 nakliye uçağı ile 10 görev icra edildiğini de açıkladı.

Adıyaman Ceza İnfaz Kurumu'ndan tahliyeler

Adalet Bakanlığınca, Elazığ'daki deprem sonrası kısmi çatlaklar oluşan Adıyaman Kapalı Ceza İnfaz Kurumundaki 814 hükümlü ve tutuklunun Gaziantep, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş'taki cezaevlerine nakledilmeye başlandığı bildirildi.

Adalet Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, deprem haberi alınır alınmaz Bakanlık bünyesinde kriz merkezi oluşturulduğu belirtildi.

Bu kapsamda, deprem bölgesindeki adliye ve ceza infaz kurumlarında uzmanlar eşliğinde detaylı incelemeler yapıldığı ifade edilen açıklamada, şu değerlendirmelere yer verildi:

"İncelenen bina ve kurumlarımızda küçük çaplı hasarlar görülmüş, herhangi bir can kaybı ya da yaralanmanın bulunmadığı tespit edilmiştir. Adıyaman Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda bazı bölmelerde kısmi çatlaklar oluştuğu için 814 hükümlü ve tutuklu tedbiren Gaziantep, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş'taki cezaevlerine nakledilmeye başlanmıştır."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >