Elektrikten yiyecek üretildi

Food shopping
Food shopping

Bilim insanları, biyoreaktör kullanarak elektrikten yiyecek üretebilen yepyeni bir sistem geliştirdi. Sistem, tarıma duyulan ihtiyacı azaltarak yeni gıda kaynağı olarak karşımıza çıkabilir.

Finlandiya’da faaliyet gösteren araştırmacılar, yenilenebilir enerjiyle güçlendirilmiş bir sistem vasıtasıyla akşam yemeği için servis verecek kadar besleyici, tek hücreli bir protein topluluğu ortaya çıkardı. Tüm süreç yalnızca elektrik, su, karbondioksit ve bakteriye ihtiyaç duyuyor. Bu buluş, sentetik gıda konusunda atılmış büyük bir adım olarak değerlendiriliyor.

Sentetik gıda, Lappeenranta Teknoloji Üniversitesi ile Finlandiya'nın VTT Teknik Araştırma Merkezi arasında yapılan bir iş birliği olan Food From Electricity projesinin bir parçası olarak dizayn edildi. Ham maddeler bir biyoreaktörde elektroliz edildikten sonra, %50’den fazla protein ve %25’lik karbonhidrattan oluşan bir toz ortaya çıkıyor.

Elektrik sistemi ile oluşturulan gıda, besin maddelerini almamız için daha küçük, daha ucuz ve yenilenebilir bir yöntem sunarken karnımızı doyurmak için gereken sürdürülemez tarım miktarını azaltabilir.

Sistemin ticari ölçekte etkili olabilmesi için yaklaşık 10 yıllık süreye ihtiyaç duyuluyor. Bu sistem, geliştirme çalışmalarının sonrasında iki farklı amaç için kullanılabilir. İlk olarak; açlık çeken insanlara beslenme ve tarımsal üretime uygun olmayan alanlarda bir gıda kaynağı sağlayan bir araç olarak, ikinci olarak ise gıda hayvancılığı ve bunları beslemek için gerekli bitkilere olan talebi azaltarak küresel emisyonları azaltmanın bir aracı olarak kullanılabilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >