Emekli NASA astronotu Scott Kelly, 'sosyal izolasyon' ipuçlarını paylaştı

NASA
NASA

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda uzun zaman geçiren NASA astronotu Scott Kelly, 'sosyal izolasyon' süreciyle alakalı deneyimlerini paylaştı.

Plan yapmak, günlük tutmak, hobi edinmek ve daha diğer birçok ipucu aslında bu süreçte insanları iyi hissettirecek unsurların başında geliyor.

Koronavirüsnedeniyle dünya genelinde milyonlarcakişi evlerinden çıkmıyor. Evde sıkışmak zor olsa da, süreci zorunlu da olsa keyifli hale getirmek sizin elinizde. Emekli NASA astronotu ScottKelly'nin Uluslararası Uzayİstasyonu'nda geçirdiği 1 yıl ardından 'sosyal izolasyon' süreciyle alakalı çeşitli önerileri var.

Scott Kelly, hem NASA hem de uzay görevleri açısından büyük önem taşıyan isimlerden biri.
Scott Kelly, hem NASA hem de uzay görevleri açısından büyük önem taşıyan isimlerden biri.
  • Scott Kelly kimdir?

    Scott Joseph Kelly (d. 21 Şubat 1964), Amerikalı NASA astronotu ve uçuş mühendisi. Ağustos 2016 itibarıyla Uluslararası Uzay İstasyonu'nda kesintisiz en uzun süre kalan ikinci astronot, Wikipedia.

Kelly, durumu şu şekilde özetliyor:

  • Uyumaya gittiğimde işteydim, uzayda uçmak muhtemelen kesinlikle vazgeçemeyeceğiniz tem iş. Ama orada geçirdiğim zaman boyunca paylaşmak istediğim bazı şeyler öğrendim. Hepimiz evde kendimizi hapsettiğimiz için bu öneriler işlevsel hale geliyor.

İçerikte neler var?

  • - Bir program yapın.
    - Kendinize ayak uydurun.
    - Hobi edinin.- Günlük tutun.
    - Görüntülü görüşmeler yapın.
    - Uzmanları dinleyin.

Bir program yapın

Emekli NASA astronotu, uzay istasyonunda uyandığı andan uyuduğu zamana kadar zamanının tamamen bir plan eşliğinde yürüdüğünü belirtiyor. Doğal olarak şu anda sosyal izolasyon nedeniyle evlerinden çıkamayan insanlara da bunu öneriyor. Yani gününüzü planlayın.

Kendinize ayak uydurun

Günlerce aynı yerde yaşıyor ve çalışıyorken işi bırakmak zor geliyor olabilir. Ancak işi sonlandırdığınızda farklı şeylere yönelmeniz şart. İşte Scott Kelly de tasm olarak bunları söylüyor; eğlenceliaktiviteler için zaman ayırın: film izleyin.

Hobi edinmek bu süreci 'verimli' geçirmek anlamına geliyor.
Hobi edinmek bu süreci 'verimli' geçirmek anlamına geliyor.

Keyifli zaman geçirmek için başvurabileceğiniz yöntemler arasında hobi edinmek de geliyor. Kelly bu süreçte kitaplardan çok yardım aldığını söylüyor. Üstelik akıllı telefon ya da diğer elektronik aletlerden bildirim gelmiyor oluşunu 'paha biçilmez' olarak ifade ediyor. Ayrıca sosyal izolasyon sürecinde enstürman çalmayıöğrenme gibi bir önerisi de var. Hatta kendisi dijital bir gitar eğitimi de satın almış.

Günlük tutun

NASA, yıllardır tecritin insanlar üzerindeki etkilerini araştırıyor ve bulgular bir günlük tutmanın çok değerli olduğunu gösteriyor. Bu aslında gelecekte açıp okumak için sosyal izolasyon sürecinde de günlük tutulmasının önemini gösteriyor.

Görüntülü görüşmeler yapın

Arkadaşlarınızla ya da aile bireylerinizle video konferans yapın. Bilim adamları, izolasyonun sadece zihinsel sağlığımıza değil, fiziksel sağlığımıza da zarar verdiğini özellikle belirtiyor. Hatta bu süreçte 'bağışıklık sistemi' epey zorlanıyor.

Uzmanları dinleyin

Kelly, 'uzayda yaşamak; bilim, mühendislik, tıp ya da beni canlı tutan inanılmaz derecede karmaşık uzay istasyonunun tasarımı olsun, konular hakkında benden daha fazla şey bilen insanlara güvenmenin önemi hakkında çok fazla şey öğretti' diyor. Bu süreçten bizim çıkaracağımız pay ise uzmanları dinlemek. Çünkü konuda çalışmalar yapanlardan bilgi almak ve onları dinlemek zorundayız. Sosyal medya ve diğer kötü amaçlı kaynaklar farklı bilgiler verebilirler. Ancak yetkililerin açıklamalarına harfiyen uymakta yarar var.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >