Endonezya'da düşen uçağın karakutusu açıldı

Endonezya'da denize düşen uçağın bulunan karakutusuna ait ilk detaylar belli oldu.
Endonezya'da denize düşen uçağın bulunan karakutusuna ait ilk detaylar belli oldu.

Endonezya'da 189 kişiye mezar olan Lion Havayollarına ait yolcu uçağının karakutusundaki ilk verilere ulaşıldı. Uçağın son dört uçuşunda 'hava hız göstergesi' sorunu yaşadığı ortaya çıktı.

Endonezya'da geçen hafta düşen uçakta, denize çarpma anına kadar herhangi bir patlama yaşanmadığı açıkladı.

  • Ulusal Ulaştırma Güvenlik Komitesi Başkanı Soerjanto Tjahjono, yaptığı açıklamada, düşen Lion Havayollarına ait JT 610 sefer sayılı Boeing 737 MAX 8 tipi yolcu uçağına ait enkaz parçalarının incelemesinde uçağın havadayken patlamadığının tespit edildiğini söyledi.

Düşen uçağa ait karakutu geçtiğimiz Perşembe günü bulunmuştu.
Düşen uçağa ait karakutu geçtiğimiz Perşembe günü bulunmuştu.

"Teknik bir arıza"

Çarpmaya kadar uçağın bütün halde olduğunu aktaran Tjahjono, uçakta teknik bir arıza meydana geldiğini belirtse de detaylı bilgi vermedi.

Ayrıca yetkililer, bölgede yürütülen çalışmalarda içinde kurbanlara ait ceset parçaları ve eşyaların bulunduğu ceset torba sayısının 104'ten 138'e yükseldiğini açıkladı.

Perşembe günü bulunan ve verilerine dün ulaşılan ilk karakutuya ilişkin de incelemeler devam ederken, bölgede aranan ikinci karakutuya hala ulaşılamadı.

  • Lion Havayolları Genel Direktörü Edward Sirait de düşen uçağın bir önceki seferi olan Denpasar - Cengkareng (Cakarta) uçuşunda teknik arıza yaşadığını ve bakım raporlarında bunun giderilmiş olduğunu açıklamıştı.

Uçağa ve yolculara ait çok sayıda ürün denizden çıkarıldı.
Uçağa ve yolculara ait çok sayıda ürün denizden çıkarıldı.

İlk karakutu açıldı

Uçağın karakutusundan alınan veriler kazanın nedenini de net bir şekilde gözler önüne serdi. Daha önce dört defa arıza yapan uçağın hız göstergesinde sorun olduğu tespit edildi.

Endonezya Ulusal Taşımacılık Güvenlik Konseyi Başkanı Soerjanto Tjahjono, düzenlediği konferansta uçağın karakutusundaki verileri gazeteciler ile paylaştı. Tjahjono, "Karakutu veri kaydı uçağın son dört uçuşunda da aynı "hava hızı göstergesi" problemini olduğunu ortaya çıkardı" açıklamasında bulundu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >