Evde çalışırken interneti hızlandırmak için 6 ipucu

Evden çalışma
Evden çalışma

Dünya genelinde milyonlarca kişi COVID-19 salgını nedeniyle evlerinden çalışıyor. Dolayısıyla internet hızı da önemli oranda düşüyor.

Belirli optimizasyonlarla evde çalışırken internet hızını yükseltmek mümkün.

İnternete kablolu bağlanmak, web tarayıcıyı güncellemek, ağa bağlı cihaz sayısını düşürmek ve buna benzer öneriler aslında büyük önem taşıyor.

Koronavirüssalgını, milyonlarca kişinin evinden çalışmasına neden oluyor. Evet; evden çalışmak kolay gibi gözükebilir. Ama beraberinde yepyeni disiplinler de getiriyor. Yani dikkat edilmesi gereken çok fazla şey var. Özellikle üretkenliği korumak için planlama yapmak, iş arkadaşlarıyla sık sık iletişim kurmak, egzersiz yapmak ve çalışma sonlandırma saatini belirlemek gibi hususlar büyük önem taşıyor.

Salgın nedeniyle evden çalışanların sayısı artmaya devam ediyor.
Salgın nedeniyle evden çalışanların sayısı artmaya devam ediyor.

Evden çalışırken mutlaka görevleri bölün ve planlama yapın.

Geçtiğimiz gün yayınladığımız makalemizde tüm detaylardan bahsetmiştik ama yine de bu başlık altında tekrardan üzerinden geçmekte yarar var.

  • 1- Çalışmaya hazır olun
    2- Günlük çalışma planı yapın
    3- Görevlerinizi parçalara bölün
    4- Dijital alışkanlıklarınızı sınırlandırın
    5- Evden çalışmak için ihtiyacınız olan araçlara yatırım yapın
    6- Çalışma masanızı düzenleyin
    7- İş arkadaşlarınızla sık iletişim kurun
    8- Odaklanmayı artırmak için müzik dinleyin
    9- Egzersiz yapın
    10- Çalışmayı sonlandıracağınız saati belirleyin

Video konferans eşliğinde minik toplantılar yapın.

Bu süreçte elbette insanlar arasındaki iletişim de çok önemli. Zira yüz yüze gelemediğiniz için ekip arkadaşlarınızla internet üzerinden yazılı, sesli ya da görüntülü olarak irtibata geçebilirsiniz. İletişim kazaları yaşamamak için minik toplantılar yapmak ve süreyi iyi yönetmek şart.

Toplantı için Rocket Chat, Skype, Microsoft Teams, Zoom ve GoogleHangouts gibi uygulamalardan yararlanabilirsiniz.

İnternet hızını artırmak için yapılacak çok fazla şey var. Hem şirket hem de evlerde çalışırken bu maddelere dikkat ederek internet bağlantısının daha verimli çalışmasını sağlayabilirsiniz.

İçerikte neler var?

  • 1- İnternet hızını kontrol edin
    2- Kablolu şekilde bağlanın
    3- Cihazların sayısını azaltın
    4- Web tarayıcıyı güncelleyin
    5- Web tarayıcı önbelleğini temizleyin
    6- Web tarayıcıdaki araç çubuklarını silin

Listelemeyi yaptıktan hemen sonra şimdi ayrıntılara geçebiliriz.

İnternet hızını SpeedTest.net adresinden ölçebilirsiniz.
İnternet hızını SpeedTest.net adresinden ölçebilirsiniz.

1- İnternet hızını kontrol edin

Bu aşamayı aslında bir 'tanı' gibi düşünebilirsiniz. Anlık olarak internet hızınızı görebileceğiniz çok fazla servis var. Ama bunlar arasında en doğru sonuçları verenlerden biri SpeedTest.net. Dolayısıyla bu internet sitesinden yararlanarak internet hızınızı ölçebilirsiniz. Eğer çok düşük bir hızla karşı karşıya kalıyorsanız mutlaka servis sağlayıcınızla bağlantı kurup test yapılmasını isteyin.

2- Kablolu şekilde bağlanın

Bir diğer unsur kablolu ve kablosuz internet. Şu anda neredeyse tüm evlerdeki internet kablosuz modemlerle sağlanıyor. Ama bu noktada modemin ağ bağlantısı yuvasıyla birlikte interneti kablolukullanarak problemlerin önüne geçebilirsiniz. Zira kablosuz bağlantıda zaman zaman çeşitli problemler yaşanabiliyor.

3- Cihazların sayısını azaltın

Ağa bağlı ne kadar çok cihaz varsa internet hızı o oranda düşüyor. Çünkü masaüstü bilgisayar, dizüstü bilgisayar, tablet ya da akıllı telefonların tamamı internet üzerinden veripaketleriçekmeyen devam ediyor. Dolayısıyla iş yaptığınız ana bilgisayarı ya da akıllı telefonu baz alarak diğer elektronik aygıtlarda internet bağlantısını kesebilirsiniz.

4- Web tarayıcıyı güncelleyin

Basit gibi gözükse de önemli maddelerden bir diğeri de web tarayıcıyı güncellemek. Zira eski bir web tarayıcı hem güvenlik hem de hız açısından sorun çıkarabiliyor. Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox ya da Opera fark etmeksizin web tarayıcınızı her daim en güncel sürümde tutun.

5- Web tarayıcı önbelleğini temizleyin

Web tarayıcılarda zaman içinde şişen önbellek, web sayfalarına erişimde sorun çıkarabiliyor. Kısaca sayfaların açılma süresini ve bekleme süresini uzatabiliyor. Bu yüzden Ayarlar üzerinden belirli periyotlarla cache şeklinde de geçen önbelleği temizleyin.

Web tarayıcılarını güncel tutmak, araç çubuklarını silmek ve önbelleği temizlemek de büyük önem taşıyor.
Web tarayıcılarını güncel tutmak, araç çubuklarını silmek ve önbelleği temizlemek de büyük önem taşıyor.

6- Web tarayıcıdaki araç çubuklarını silin

Evet; kabul ediyoruz araç çubukları işleri kolaylaştırıyor. Ancak ne yazık ki bir yandan da web tarayıcıları hantallaştırabiliyor. Bu da bizde 'internet deneyiminin zedelenmesi' şeklinde karşılık buluyor. En azından bu süreçte web tarayıcılardaki araç çubuklarını silip daha basit ve sade bir uygulama haline getirmekte yarar var.

Elbette bu süreçte Koronavirüs hakkındaki her türlü gerçek bilgiyi de takip edip bilinçli olmak gerekiyor. Bill Gates, geçtiğimiz günlerde Reddit hesabından Koronavirüs hakkında en fazla merak edilenleri cevapladı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >