F-35'ler onlara emanet! Türkiye'nin ilk F-35 pilotlarının hikayesi

F-35
F-35

Türkiye'nin ilk F-35 pilotları Binbaşı Halit Oktay ve Binbaşı Mustafa Onur Kara oldu. F-35'ler ile ilk uçuşu geçtiğimiz hafta Binbaşı Halit Oktay yapmıştı ikinci uçuş ise Binbaşı Mustafa Onur Kara tarafından gerçekleştirildi. Uzun yıllar F-16'ları kullanan ve uçuş eğitimi veren öğretmen pilotlarımız şimdi F-35'ler ile eğitim vermeye hazırlanıyor.

1996 yılında Türkiye, ABD ve İngiltere gibi ülkelerin oluşturduğu '5. Nesil Savaş Uçağı F-35 projesi' kapsamında satın alınan iki savaş uçağı geçtiğimiz haziran ayında Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edilmişti.

Teslim edilen uçaklar ABD'deki Luke Hava Üssü'ne götürülerek Türk pilotların eğitimine başlanmıştı.

338 kişilik ekip Luke'de

THK personeli ABD'deki törene katılmıştı
THK personeli ABD'deki törene katılmıştı

Luke Hava Üssünde Türkiye'den 13 pilot, 325 bakım personeli bulunuyor. Kafilede yer alan pilotlar 4-6 ay arası uçuş eğitimi alıyor. Bu eğitim süresi yer hizmetleriyle beraber bir yılı buluyor.

F-35'ler F-16'ların aksine tek kişilik kabinlere sahip bu nedenle eğitimlerin büyük kısmı simülatörlerle yapılıyor.

İlk uçuşu Binbaşı Halit Oktay yaptı

Türk pilotlar şimdiye kadar F-35'ler ile iki uçuş yaptı. İlk uçuş geçtiğimiz hafta Binbaşı Halit Oktay tarafından yapılmıştı. Oktay uçuş sonrasında “F-35 ile düşmana daha çok yaklaşabiliyorum ve bunu yaparken ona görünmüyorum. Beni göremezseniz sizi vururum” demişti.

Binbaşı Halit Oktay Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine giren 18-0001 kuyruk numaralı uçağı kullanmıştı.

İkinci uçuş yapıldı

Türk Silahlı Kuvvetleri tarihine geçecek olan ikinci F-35 uçuşunu da Binbaşı Mustafa Onur Kara yaptı. Pilot Binbaşı Kara'nın adı 18-0002 kuyruk numaralı uçağın iniş takım kapağına yazıldı.

Öğretmen pilotlar

THK kurumu kapsamına giren ilk F-35
THK kurumu kapsamına giren ilk F-35

Her iki pilotumuzda yıllarca F-16 pilotluğu yapmış yurt içinde ve yurt dışında terörle mücadele etkin rol oynamıştır. Ayrıca Türk Hava Kuvvetleri içerisinde yeni F-16 pilotlarının eğitiminlerini gerçekleştirerek ihtiyaç duyulan yeni pilotların Türk Hava Kurumu'nun bünyesine katılmasının sağlamışlardır.

Şimdi ise F-35 eğitimlerini tamamlayarak Erhaç-Malatya 7. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda ve Eskişehir 1. Ana Jet Üs Komutanlığında kurulacak F-35 üsslerinde 5. Nesil Savaş Uçağı F-35'ler için pilot eğitimi verecekler.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >
KAYNAK / WWW.KOKPİT.AERO