Fetih sonrası İstanbul'a ne oldu?

Fatih Sultan Mehmed
Fatih Sultan Mehmed

İstanbul'un Fethi'nin 570. yılı başta Ayasofya olmak üzere ülkenin çeşitli yerlerinde coşkuyla kutlanıyor. Bugün İstanbul'da gördüğümüz tarihi yapıların ve düzenin temellerini şehri fetheden Sultan II. Mehmed, yeniden atmıştı. Fatih Sultan Mehmed'in bunu nasıl yaptığını kısaca anlattık.

Fatih Sultan Mehmed İstanbul'u aldığında, şehir Haçlı Seferleri ve Doğu Roma İmparatorluğu güçsüzlüğünü sebebiyle eski ihtişamını yitirmişti. Fatih, şehirde devasa bir imar faaliyeti başlattı.

İstanbul'un ilk kadısını ve subaşısını vakit kaybetmeden atadı. Askerlerine şehrin hiçbir yapısına zarar vermeyecekleri yönünde emir verdi.

Nüfusun azalmasına engel olmak için çabaladı. Çok sayıda Rum'un, sahiplerine fidyelerini ödemeleri şartıyla serbest bırakıldıklarını duyurdu.

Bundan sonra payitahtım İstanbul'dur

Yedikule üzerine müstahkem kale yapılmasını emretti. Aynı zamanda şehrin merkezinde, şimdiki Üniversite arsasında kendisi için bir saray inşa edilmesini buyurdu. Ardından vezirlere, beylere ve kapıkulu erkânına "Bundan sonra payitahtım İstanbul'dur" diye buyurdu.

Anadolu ve Rumeli'den pek çok insanın İstanbul'a iskan edilmesini emretti. Dukas'ın kayıtlarına göre iki taraftan da 4 bin aile İstanbul'a getirilip yerleştirildi. Boş evler yeni gelen ailelere ücretsiz şekilde verildi.

İstanbul'un kültür başkenti olmasını sağladı

Şehre bol miktarda su temin etmek gayesiyle zarar görmüş eski kanalların ve su kemerlerinin tamir edilmesini emretti. İstanbul'un dört bir yanına camiler, hanlar, hamamlar yaptırdı. İlim insanlarının İstanbul'a getirilmesini ve buranın bir kültür başkenti olmasını sağladı.

Fethin 570. yılında, bu muazzam şehri bize miras bırakan Fatih Sultan Mehmed'i rahmetle anıyoruz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >