Bakan Koca'nın açıkladığı filyasyon yöntemi nedir, nasıl uygulanıyor?

Arşiv
Arşiv

Bilim Kurulu ile yaptığı toplantının ardından açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, diğer ülkelerde yedinci, sekizinci haftalarda gözlenen vaka artış hızının düşüşe geçmesinin Türkiye'de dördüncü haftada başladığını ve bunun 'Filyasyon' ile sağlandığını söyledi. Peki filyasyon yöntemi nedir, kimlere uygulanır?

Bulaşıcı bir hastalıkla ilgili temas zincirinin taranması işlemine filyasyon deniyor. Bakan Koca filyasyonun artık gündelik hayatta da kullanılacak bir terim olduğu söyledi. Türkiye'de vakaların hızlıca tespit edilmesi bu yöntemle sağlandı.

Filyasyon süreci nasıl işliyor?

İlk önce pozitif tanı konulan hastaların temas ettiği kişilere ulaşılıyor, irtibat kurulan kişiler izlemeye alınıyor. İzleme sırasında tanı konulanlar izole ediliyor ve tedavilerine başlanıyor.

Filyasyon ile kaç kişiye ulaşıldı?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugüne kadar tanı konan hastaların temas zincirindeki 261 bin 969 kişiyi tespit ettiklerini ve bu kişilerin %95,8'ine ulaştıklarını ifade etti. Bu yöntemle 251 bin 28 kişi incelendi.

"Filyasyon ile nokta atışı yapıyoruz"

"Vaka artış hızının erkenden düşüşe geçmesini filyasyonla sağladık" diyen Fahrettin Koca detayları paylaştı:

  • Filyasyon yöntemini bizim uyguladığımız şekilde uygulayan başka hiçbir ülke henüz olmadı. 11 Mart'ta açıkladığımız ilk vakadan itibaren tespit ettiğimiz her vakada biz filyasyon yöntemini uyguladık. Pozitif tanı konan hastaların her birinin son üç gün içinde temas ettiği bütün kişilere ulaşıp, onları taramaya çalıştık. Bunun ne denli dikkat ve titizlik gerektiren bir süreç olduğunu dışarıdan anlamak zor. Filyasyon ile nokta atışı yaparak ilerliyoruz. Hastalığın bulaşma ihtimali olan kişileri tespit ediyoruz.

Filyasyon ile tespitler nasıl yapılıyor?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca filyasyon ile hastanın temas zincirindeki kişilerin nasıl tespit edildiğini anlattı:

"Yeni bir tanı konduğunda hastanın detaylı bir hikayesini, kimle ne zaman görüştüğü yakınlarındaki insanların bilgileri toplanıyor. Bir vaka tespit edildiğinde iş ve ailesi otomatik sisteme düşüyor. Filyasyon ekibi de harekete geçiyor. 3 kişiden oluşan ekipler vaka ortaya çıkar çıkmaz 48 saat zaman zarfında taramaları gerçekleştiriyor.

Filyasyon ekipleri doğrudan adrese ulaşıyor. Her yeni vakada hastalığa karşılık ağ yeniden kurulmaktadır. Filyasyon çalışması 81 ilimizde yapılmaktadır. Temaslı takibin en yüksek %99'la Zonguldak'tır. Vakaların en yoğun olduğu İstanbul'da 1200 ekip görev almaktadır. Toplam 4600 kişilik ekibimiz bulunmaktadır.

Filyasyon çalışmamızın bir kısmı aile hekimleri tarafından yürütülüyor. Belirtilerin çıkıp çıkmadığı aile hekimleri tarafından araştırılıyor. Sahip olduğumuz veri kaynağımızın bir kısmı aile hekimleri ile kurduğumuz bu ağdır. Filyasyon sağlam veri kaynağına ihtiyaç vardır.

Dünyada filyasyon yöntemini uygulayan ülkeler var mı?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca konuyla ilgili olarak, "Dünyadaki ülkeler filyasyon yerine şikayetlere göre test yapıyor. Dünyada Güney Kore ve Singapur gibi birkaç ülke ise genel tarama yapıyor." dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >