Foxconn, Coronavirüs sebebiyle fabrikaları 10 Şubat'a kadar kapattı

Foxconn üretim kapak
Foxconn üretim kapak

En büyük iPhone tedarikçisi Foxconn, Çin'deki Coronavirüs salgını sonrası fabrikaları 10 Şubat'a kadar kapattığını duyurdu.

Doğal olarak bu durum en çok Apple'ı olumsuz etkiliyor. Mart'ta çıkması beklenen yeni nesil ekonomik fiyatlı modelin gecikmesi söz konusu.

Foxconn, üretim dursa dahi farklı şehirlerdeki fabrikalar ve ek mesailerle üretimde sorun olmayacağı üzerinde duruyor.

Çin'in Wuhan kentinden başlayarak dünyanın dört bir yanına dağılan Koronavirüs salgını hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Devletler gibi teknoloji şirketleri de önlemlerini artırıyor.

Apple, Google, Facebook ve Razer gibi şirketler Çin'deki ofislerini ve mağazalarını geçici olarak kapattı. Ama daha önemlisi Güney Koreli LG, Şubat sonunda Barselona'da düzenlenecek olan Mobile World Congress'ten çekilme kararı aldı.

LG, Şubat sonunda Barselona'da düzenlenecek olan Mobile World Congress'te yer almayacağını duyurdu.
LG, Şubat sonunda Barselona'da düzenlenecek olan Mobile World Congress'te yer almayacağını duyurdu.

Şirket, hem çalışanların hem de genel olarak halkın sağlığını düşündükleri için bu bir karar aldığını da açıkladı. Tam metin şu şekilde:

  • LG, çalışanları ve genel halk sağlığını göz önünde bulundurarak, bu ay İspanya'nın Barselona şehrinde düzenlenecek olan MWC 2020'ye katılmamaya karar verdi. Bu da sağlık uzmanlarının tavsiyeleriyle uluslararası seyahat gerçekleşmeyeceği anlamına geliyor.

Yayınlanan yeni rapor, Çin'in Hubei eyaletindeki Coronavirüs salgını sebebiyle Foxconn fabrikalarının 10 Şubat'a kadar kapalı olacağını gösteriyor. Bu da aslında doğrudan yeni iPhone'u yani Apple'ı olumsuz etkiliyor.

Mart'ta çıkması beklenen ekonomik fiyatlı iPhone için üretimlerin bu ay içinde başlayacağı düşünülürse fabrikanın kapalı kalması şirketi zora sokabilir. Ama

Foxconn bir yandan da konuyla alakalı gerekli önlemleri almaya devam ediyor.

Apple, Çin'deki mağaza ve ofislerini 9 Şubat'a kadar kapalı tutuyor.

Foxconn aslında geçen hafta konuyla alakalı bir açıklama yapmış ve üretimin devam edeceğini bildirmişti. Yani 'üretim' konusunda Apple'a gereken yükümlülüğün yerine getirileceğini bildirmişti.

Foxconn, Çin'deki üretim dursa dahi diğer bölgelerden takviye yapılacağını belirtiyor.
Foxconn, Çin'deki üretim dursa dahi diğer bölgelerden takviye yapılacağını belirtiyor.

Yaşanan bu gelişme sonrasında Hindistan, Meksika ve Vietnam'daki fabrikalarda üretim yapılacağı ve Çin'deki fabrikanın kapalı kalması durumunda iPhonetedariğinde bir sıkıntı yaşanmayacağını açıklamıştı. Ayrıca oluşacak açığın bir şekilde mesailerle kapatılacağı da konuşuluyor.

Çok hızlı yayılan bu virüs sebebiyle tüm ülkeler tetikte. Havayolu şirketleri, Çin'e gidiş ve dönüşleri tamamen askıya aldı. Virüsün nereden geldiği; ne kadar hızlı yayıldığı ve koruma yollarını içeren bilgileri makalemizde bulabilirsiniz.