Gelecek iPhone'lar için OLED ekran üretimine Çinli talip

BOE
BOE

Çin'in bir numaralı LCD üreticisi BOE, geçen ay başlayan esnek OLED üretim operasyonlarını hızla genişletiyor. Daha önce 10 Çinli akıllı telefon firmasıyla tedarik anlaşması imzalayan ekran teknolojileri uzmanı, Apple ile gelecek iPhone'lar için ekran tedariği üzerine görüşüyor.

Çin hükümetinin yeni nesil ekran teknolojileri ve yarı iletken çip sektörüne yönelik yüzlerce milyar dolarlık yatırımları meyvesini vermeye başlıyor. Bu yatırımlardan nasibini alan ülkedeki bir numaralı LCD üreticisi BOE, geçen ay esnek OLED üretimine başlamıştı. İki yeni fabrika daha inşa edecek olan firma, endüstri kaynaklarına göre gözünü Apple'ın yeni nesil iPhone'larına dikti.

BOE, 2015'te Çin'in Chengdu şehrinde 7 milyar dolar yatırımla inşasına başladığı ilk esnek OLED üretim tesisinde geçen ay seri üretime başlamıştı. Üretilecek panelleri tedarik etmek üzere Oppo, vivo, Xiaomi, Huawei, ZTE/Nubia gibi ondan fazla Çinli akıllı telefon üreticisiyle anlaşan Pekin merkezli teknoloji şirketi, inşasına başladığı ikinci fabrikayla 2019'da üretim kapasitesini ikiye katlayacak. İddiaya göre üçüncü bir fabrika için de yatırım planı hazırlığındaki BOE, bu fabrikayı sadece iPhone için üretim yapacak şekilde özelleştirmek istiyor.

BOE'nin ilk esnek OLED üretim tesisinin açılışında düzenlenen etkinlikte, katlanabilen ekranlar ve kavisli telefon prototipleri arasında belki de sıradan panel örneği iPhone X'i andıran bu çözüm olmuştu.
BOE'nin ilk esnek OLED üretim tesisinin açılışında düzenlenen etkinlikte, katlanabilen ekranlar ve kavisli telefon prototipleri arasında belki de sıradan panel örneği iPhone X'i andıran bu çözüm olmuştu.

Yeni iPhone'ların esnek ekranı Çin'den

Günümüzde küçük ölçekli OLED panel piyasasının yüzde 90'dan fazlasını elinde bulunduran Samsung, iPhone X gibi satış hacmi birkaç günde on milyonlara ulaşabilecek bir ürün için OLED ekran tedarik edebilecek tek isim konumunda. Bu durumdan rahatsız olan Apple'ın geçtiğimiz temmuz ayında LG'nin OLED üretim faaliyetlerine 2,7 milyar dolar yatırım bütçesi ayırdığı duyurulmuştu. Bir yandan kendi içerisinde Foxconn ile OLED üretimi üzerine çalışmalar yürüten Apple, aradığı tedarikçi seçeneğini Çin'de bulmuş olabilir.

Üçüncü OLED fabrikası için sene başından beri Apple ile görüşme halinde olduğu ileri sürülen BOE, gelecek iPhone'lara ekran tedariği için bir anlaşma üzerinde çalışıyor. Zaten Çinli üreticileri yanına çekmiş olan ekran teknolojileri uzmanı, istediği gibi bir Apple anlaşması imzalayabilirse OLED piyasasında Samsung hakimiyetini zayıflatabilecek ilk üretici olmayı başarabilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >