Gelmiş geçmiş en meşhur 20 tablo

Dünyanın en meşhur 20 tablosu​
Dünyanın en meşhur 20 tablosu​

Dünyanın dört bir yanında bilinen, tanınan, aşina olunan tablolar.

Dünyanın dört bir yanındaki galerilerde ve müzelerde sergilenen milyonlarca resim arasında az sayıda olanı var ki zamanı ve mekanı aşıyorlar. Bunlar, dünyanın hemen her yerinde bilinen, tanınan, aşina olunan, insanlar üzerinde etki bırakan ve gelecek nesillere de ilham kaynağı olmaya devam edecek eserler. Dünyaca ünlü bu tablolardan 20'sini bir araya getirdik.

Poker Oynayan Köpekler

                                    1903 yılında Cassius Marcellus Coolidge tarafından, bir puro firmasının reklamları için hazırlan "insanlaştırılmış köpekli" yağlı boya tablo serisi. Toplam 16 tane tablo vardır; dokuz tanesi, Amerikan işçi sınıfının ev döşeme zevkini yansıtmalarıyla ünlenmişlerdir.
Poker Oynayan Köpekler 1903 yılında Cassius Marcellus Coolidge tarafından, bir puro firmasının reklamları için hazırlan "insanlaştırılmış köpekli" yağlı boya tablo serisi. Toplam 16 tane tablo vardır; dokuz tanesi, Amerikan işçi sınıfının ev döşeme zevkini yansıtmalarıyla ünlenmişlerdir.
Gece Kuşları

                                    Sanatçının eserlerinde daha çok günlük Amerikan hayatının yalnızlığı yer aldı. Barlar, restoranlar ve hatta benzin istasyonları bile Hopper’ın ilgi odağı oldu. Manhattan’daki bir restorandan esinlenerek çizdiği ‘Gece Kuşları’ tablosu, Amerikan resim tarihinin önemli eserlerinden biridir.
Gece Kuşları Sanatçının eserlerinde daha çok günlük Amerikan hayatının yalnızlığı yer aldı. Barlar, restoranlar ve hatta benzin istasyonları bile Hopper’ın ilgi odağı oldu. Manhattan’daki bir restorandan esinlenerek çizdiği ‘Gece Kuşları’ tablosu, Amerikan resim tarihinin önemli eserlerinden biridir.
No. 5

                                    Son derece kaotik ve derinlikli bir düzlem kesiti olan bu tablo 2006 yılında 140 milyon dolara alıcı bulmuş ve dünyanın en pahalı tablolarından biri olmuştur.
No. 5 Son derece kaotik ve derinlikli bir düzlem kesiti olan bu tablo 2006 yılında 140 milyon dolara alıcı bulmuş ve dünyanın en pahalı tablolarından biri olmuştur.
İnsanın Oğlu

                                    Magritte ‘nin bu çalışması bir otoportredir. Magritte’nin resimler her zaman sembollerle dolu gizemli resimlerdir. Yeşil elma ve yüzün kapanması ile ilgili Magritte şunları söylemiştir: “Herkes bir şeyler saklar ve sakladığını görmek isteriz. Bu gizli olana duyulan meraktır, ama karşıdaki bunu hiçbir zaman bilemez.”
İnsanın Oğlu Magritte ‘nin bu çalışması bir otoportredir. Magritte’nin resimler her zaman sembollerle dolu gizemli resimlerdir. Yeşil elma ve yüzün kapanması ile ilgili Magritte şunları söylemiştir: “Herkes bir şeyler saklar ve sakladığını görmek isteriz. Bu gizli olana duyulan meraktır, ama karşıdaki bunu hiçbir zaman bilemez.”
Kafe Terasta Gece

                                    Eser, ressamın Paris'te bir dönem yaşadıktan sonra taşındığı
Arles'da yapılmıştır. Arles'ın Place de Forum isimli meydanında
bulunan Café Terrace'ın görünümünü içeren tabloda gece
karanlığında parlayan yıldızların altında bir sokak ve sokağa
açılan kafenin terasının aydınlanmış hali yer alır.
Kafe Terasta Gece Eser, ressamın Paris'te bir dönem yaşadıktan sonra taşındığı Arles'da yapılmıştır. Arles'ın Place de Forum isimli meydanında bulunan Café Terrace'ın görünümünü içeren tabloda gece karanlığında parlayan yıldızların altında bir sokak ve sokağa açılan kafenin terasının aydınlanmış hali yer alır.
Amerikan Gotik

                                    Grant Wood'un 1930 tarihli eseri Amerikan resim sanatının en
ünlü eserlerinden biri olarak kabul edilir. Amerikan küçük kasaba
kültürünü en güzel yansıtan eser olarak görülmesi günümüzdeki
popülerliğine de katkıda bulunmuştur.
Amerikan Gotik Grant Wood'un 1930 tarihli eseri Amerikan resim sanatının en ünlü eserlerinden biri olarak kabul edilir. Amerikan küçük kasaba kültürünü en güzel yansıtan eser olarak görülmesi günümüzdeki popülerliğine de katkıda bulunmuştur.
Çiçek Hamalı

                                    Diego Rivera, 20. yüzyılın başlarında ünlenmiş, Meksika'nın en
büyük ressamlarından biridir. Özellikle çok geniş ölçülerdeki
duvar resimleri (mural) ile tanınan ressam başta Meksiko olmak
üzere birçok Meksika şehrinde ve ABD'de San Fransisko, Detroit
ve New York'ta görkemli duvar resimleri yapmıştır.
Çiçek Hamalı Diego Rivera, 20. yüzyılın başlarında ünlenmiş, Meksika'nın en büyük ressamlarından biridir. Özellikle çok geniş ölçülerdeki duvar resimleri (mural) ile tanınan ressam başta Meksiko olmak üzere birçok Meksika şehrinde ve ABD'de San Fransisko, Detroit ve New York'ta görkemli duvar resimleri yapmıştır.
Le Moulin de la Galette'te Dans

                                    19. Yüzyılda İzlenimcilik akımının en ünlü resimlerinden biri olan
Le Moulin de la Galette'te Dans, Renoir'ın da en görkemli
çalışmalarından biridir. Renoir İzlenimcilik akımının diğer büyük
ressamı Claude Monet ile yakın çalışmış, birlikte su ve ışık üzerine
çalışmalar yapmışlardır.
Le Moulin de la Galette'te Dans 19. Yüzyılda İzlenimcilik akımının en ünlü resimlerinden biri olan Le Moulin de la Galette'te Dans, Renoir'ın da en görkemli çalışmalarından biridir. Renoir İzlenimcilik akımının diğer büyük ressamı Claude Monet ile yakın çalışmış, birlikte su ve ışık üzerine çalışmalar yapmışlardır.
Öpücük

                                    Gustav Klimt tarafından çizilen tablo, modern dönemin en iyi eserlerinden biri olarak bilinir. Yağlı boya ile çizilmiştir ve günümüzde Viyana'da bulunan Belvedere galerisinde sergilenmektedir.
Öpücük Gustav Klimt tarafından çizilen tablo, modern dönemin en iyi eserlerinden biri olarak bilinir. Yağlı boya ile çizilmiştir ve günümüzde Viyana'da bulunan Belvedere galerisinde sergilenmektedir.
Gece Devriyesi

                                    Yüzbaşı Frans Banning Cocq ve Teğmen Willem van Ruytenbuch komutasındaki şehir muhafızlarının gece devriyesinin anlatıldığı tablonun en önemli özelliği, ışık oyunları sayesinde esrarlı bir hava yaratılmış olmasıdır.
Gece Devriyesi Yüzbaşı Frans Banning Cocq ve Teğmen Willem van Ruytenbuch komutasındaki şehir muhafızlarının gece devriyesinin anlatıldığı tablonun en önemli özelliği, ışık oyunları sayesinde esrarlı bir hava yaratılmış olmasıdır.
Ölümün Zaferi

                                    Ölümün Zaferi, Flaman ressam Pieter Brueghel tarafından çizilmiş bir tablodur. Yaklaşık 1562'de, ahşap üzerine yağlıboya ile çizilmiştir. 117 x 162 cm boyutlarındaki tablo Madrid'deki Prado Müzesi'nde sergilenmektedir.
Ölümün Zaferi Ölümün Zaferi, Flaman ressam Pieter Brueghel tarafından çizilmiş bir tablodur. Yaklaşık 1562'de, ahşap üzerine yağlıboya ile çizilmiştir. 117 x 162 cm boyutlarındaki tablo Madrid'deki Prado Müzesi'nde sergilenmektedir.
Whistler'in Annesi

                                    İsmi her ne kadar “Arrangement in Grey and Black No.1” olsa da “Whistler’s Mother” olarak bilinen tabloya ressamın annesi Anna Whistler modellik etmiştir.
Whistler'in Annesi İsmi her ne kadar “Arrangement in Grey and Black No.1” olsa da “Whistler’s Mother” olarak bilinen tabloya ressamın annesi Anna Whistler modellik etmiştir.
İnci Küpeli Kız

                                    ‘Kuzey’in Mona Lisa’sı’ olarak adlandırılan ‘İnci Küpeli Kız’ tablosundaki genç kızın masumiyeti ve bakışlarındaki etkileyicilik, ressamın başarısını arttırmıştır. Tablonun ana objesi inci küpe ön plana çıkarken, ressamın tablolarında eksik olmayan mavi ve sarı renkteki örtü dikkat çeker.
İnci Küpeli Kız ‘Kuzey’in Mona Lisa’sı’ olarak adlandırılan ‘İnci Küpeli Kız’ tablosundaki genç kızın masumiyeti ve bakışlarındaki etkileyicilik, ressamın başarısını arttırmıştır. Tablonun ana objesi inci küpe ön plana çıkarken, ressamın tablolarında eksik olmayan mavi ve sarı renkteki örtü dikkat çeker.
Son Akşam Yemeği

                                    Leonardo da Vinci‘ nin 1495 yılında Milano’da, Duke Lodovico Sforza’ ın isteği üzerine Santa Maria Dele Grazie manastırının duvarında resmetmeye başlayıp ve 1498′ te tamamladığı ünlü eseri, Hristiyan inanışına göre Hz. İsa’nın son akşam yemeğini anlatıyor.
Son Akşam Yemeği Leonardo da Vinci‘ nin 1495 yılında Milano’da, Duke Lodovico Sforza’ ın isteği üzerine Santa Maria Dele Grazie manastırının duvarında resmetmeye başlayıp ve 1498′ te tamamladığı ünlü eseri, Hristiyan inanışına göre Hz. İsa’nın son akşam yemeğini anlatıyor.
3 Mayıs

                                    Goya, eserini Fransızların 1808’de Madrid’i işgali sırasında, Napolyon’un askerlerine direnen ve çaresiz kalan İspanyolların anısına resmetmiştir. Tablo, kanlı bir savaşı resmederek, tarihe ışık tuttuğu için önemlidir.
3 Mayıs Goya, eserini Fransızların 1808’de Madrid’i işgali sırasında, Napolyon’un askerlerine direnen ve çaresiz kalan İspanyolların anısına resmetmiştir. Tablo, kanlı bir savaşı resmederek, tarihe ışık tuttuğu için önemlidir.
Belleğin Azmi

                                    Salvador Dali'nin 'Eriyen Saatler' adıyla da bilinen en ünlü çalışması. Tabloda, yumuşaklık ve sertlik anlayışına ışık tutulmuştur. Resmin merkezinde canavara betimlemesine rastlanır ve bu Dali'nin birçok eserinde bulunur. New York'ta The Moders Art Galery'de sergilenmektedir.
Belleğin Azmi Salvador Dali'nin 'Eriyen Saatler' adıyla da bilinen en ünlü çalışması. Tabloda, yumuşaklık ve sertlik anlayışına ışık tutulmuştur. Resmin merkezinde canavara betimlemesine rastlanır ve bu Dali'nin birçok eserinde bulunur. New York'ta The Moders Art Galery'de sergilenmektedir.
Guernica

                                    Ünlü İspanyol ressam Pablo Picasso‘nun en bilindik eserlerinden olan Guernica, İspanya iç savaşı sırasında Nazi Almanyası’na ait bombardıman uçaklarının Guernica şehrini bombalamasını ve orada yaşanan trajediyi anlatıyor.
Guernica Ünlü İspanyol ressam Pablo Picasso‘nun en bilindik eserlerinden olan Guernica, İspanya iç savaşı sırasında Nazi Almanyası’na ait bombardıman uçaklarının Guernica şehrini bombalamasını ve orada yaşanan trajediyi anlatıyor.
Çığlık

                                    Norveçli ressam  Edvard Munch‘ ün en önemli eseri ve orijinal adı “Skrik” olan ama daha çok “Çığlık” olarak bilinen tablo, 1893 yılında yapılmıştır.
Çığlık Norveçli ressam Edvard Munch‘ ün en önemli eseri ve orijinal adı “Skrik” olan ama daha çok “Çığlık” olarak bilinen tablo, 1893 yılında yapılmıştır.
Yıldızlı Gece

                                    Vincent van Gogh‘un 1889 yılında sanatoryumdaki odasının penceresinden Fransa’da ki Saint-Rémy-de-Provence köyünün gece saatlerindeki görünümünü aktardığı tablo, New York’ ta Museum of Modern Art’ ta sergilenmektedir.
Yıldızlı Gece Vincent van Gogh‘un 1889 yılında sanatoryumdaki odasının penceresinden Fransa’da ki Saint-Rémy-de-Provence köyünün gece saatlerindeki görünümünü aktardığı tablo, New York’ ta Museum of Modern Art’ ta sergilenmektedir.
Mona Lisa

                                    Rönesans dönemine ait bir çok ünlü eserin sergilendiği, bizim de en iyi müzeler listesinde 2. sırada yer verdiğimiz Fransa’nın Paris şehrindeki Louvre Müzesinde sergilenen tablo, tartışmasız dünyanın en çok bilinen ve en ünlü eseri unvanını açık ara elinde bulunduruyor.
Mona Lisa Rönesans dönemine ait bir çok ünlü eserin sergilendiği, bizim de en iyi müzeler listesinde 2. sırada yer verdiğimiz Fransa’nın Paris şehrindeki Louvre Müzesinde sergilenen tablo, tartışmasız dünyanın en çok bilinen ve en ünlü eseri unvanını açık ara elinde bulunduruyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >