Google, çalışanlarına Zoom uygulamasını kullanmayı yasaklıyor

Zoom
Zoom

Google, çalışanlarına e-postayla yaptığı duyuruda iş bilgisayarlarında Zoom kullanmayı yasakladı.

Güvenlik ve gizlilik skandallarıyla gündemden düşmeyen Zoom, SpaceX; New York City okulları, Almanya Sağlık Bakanlığı ve Tayvan Hükümeti'nin ardından Google tarafından da yasaklanmış oldu.

Sosyali zolasyon sürecinde en fazla tercih edilen video konferans uygulamalarından biri Zoom. Bu uygulama aslında hem sesli hem de görüntülü görüşmeler için aktif olarak kullanılıyor.

Kullanıcı verileri Facebook ile paylaşılıyordu

Geçen haftalarda 'iOS uygulaması kullanıcı verilerini Facebook'a aktarıyor' analizlerinin ardından şirket genel bir güncelleme yapmış ve özür dilemişti.

    Zoom, kullanıcıların gizliliğini son derece ciddiye alıyor. Kullanıcılarımıza, platformumuza erişmenin başka bir yolunu sunmak için başlangıçta Facebook SDK'yı kullanarak 'Facebook ile giriş yap' özelliğini uyguladık. Ancak yakın zamanda Facebook SDK'nın gereksiz cihaz verileri topladığını fark ettik. Facebook SDK tarafından toplanan veriler herhangi bir kişisel kullanıcı verisi içermiyor, bunun yerine kullanıcıların mobil işletim sistemi sürümü, cihazın saat dilimi, cihaz modeli ve operatörü, ekran boyutu / işlemci gibi teknik veriler içeriyor. Facebook SDK'sını kaldıracağız ve kullanıcıların tarayıcıları üzerinden Facebook ile giriş yapabilmeleri için bu özelliği yeniden yapılandıracağız. Kullanıcıların bu değişikliklerden yararlanmaları için en son sürüme yükseltme yapmaları gerekecek. Bu gözetim için özür dileriz ver kullanıcıların verilerini koruma konusunda kararlıyız.

Daha sonra çıkan yeni güvenlik problemleri ise şirketleri harekete geçiriyor: Google, çalışanlarına Zoom kullanmayı yasakladı.

Google, çalışanlarına Zoom'un 'şirket güvenlik politikalarına' ters olduğunu söylüyor.
Google, çalışanlarına Zoom'un 'şirket güvenlik politikalarına' ters olduğunu söylüyor.
Google'ın güvenlik gereksinimlerini karşılamıyor.

Google güvenlik uzmanları, geçen hafta çalışanlarına 'Zoom'un iş bilgisayarlarında çalışmayı durduracağını' e-postayla bildirmiş, bunun nedeni olarak da 'güvenlik endişelerini' göstermiş. Bir Google sözcüsü, Zoom'un masaüstü istemcisinin şirketin güvenlik standartlarını karşılamadığını; çalışanlar, aile ve arkadaşlarınızda iletişim kalmak için bu uygulamayı kullanmaya devam edilebileceğini açıklıyor.

Birçok şirket ve bakanlık da yasakladı

Google'ın Google Meet (daha önceden HangoutMeet şeklinde de biliniyordu) uygulaması olduğunu da belirtmek gerekiyor. Şirket çalışanları kendi iş bilgisayarlarında bu uygulamayı tercih edecek gibi görünüyor. Ayrıca Zoom'u yasaklayanlar arasında SpaceX, New York City okulları, Almanya Sağlık Bakanlığı ve Tayvan Hükümeti de yer alıyor. Yakın geçmişte birçok gizlilik ve güvenlik sorununun ortaya çıkmasıyla Zoom aslında ciddi bir tepkiyle karşı karşıya kaldı. Bu haftanın başlarında ABD'deki bir hissedar, güvenlik endişelerinin hisse fiyatlarında düşüşe neden olduğunu bildirdi.

Zoom durumu düzeltmek için neler yapıyor?

Zoom CEO'su Eric Yuan durumu toparlayacaklarını söylüyor.
Zoom CEO'su Eric Yuan durumu toparlayacaklarını söylüyor.

Şirket CEO'su ve sözcüleri işleri yoluna koyup güvenliği yeniden sağlayacaklarını özellikle belirtiyor. Geçen hafta, şirket CEO'su Eric Yuan, az önce de bahsettiğimiz gibi tüm bu aksilikler için özür diledi ve 90 gün boyunca yeni özellikler üzerinde çalışmayacaklarını, bunun yerine tamamen güvenliğe odaklanacaklarını duyurdu. Şirket ayrıca dün Facebook'un eski güvenlik uzmanı AlexStamos'u da işe aldı.

Koronavirüs (KOVID-19) salgını nedeniyle milyonlarca kişi evlerinden çalışıyor. Evden çalışmak her ne kadar 'kolay gibi' görünse de beraberinde yepyeni disiplinler getiriyor. Haliyle dikkat edilmesi gerekenler çok fazla. Özellikle ekip halinde çalışan kişilerde 'iletişim problemi' yaşanmaması adına sürekli kontakta kalmakta yarar var. Üstelik yazışmanın dışında sesli ya da görüntülü görüşmeler ve kısatoplantılar evde çalışmada verimi artıran önemli unsurlardan birkaçı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >