Google için zor günler: 'AB ile karşı karşıya'

Google'ın başı dertte.

Dünya teknoloji devi Google’ın çevrimiçi reklamcılığa ilişkin muhatap olduğu soruşturma sonrası önümüzdeki hafta içerisinde Avrupa Birliği cephesinden ciddi bir ceza gelmesi bekleniyor. Google yöneticileri, süreci yakından takip ediyor…

Avrupa Birliği Rekabet Komisyon Üyesi Margrethe Vestager, Google’ın AdSense kaynaklarını kullanarak web sitelerinde bulunduğunu ve rekabet kurallarını ‘kendi lehine’ alt üst ettiğini resmen açıkladı. Avrupa Birliği yetkilileri, gerçekdışı seçenekler oluşturularak ve çeşitliliğin azalmasına yol açarak Google’ın pazardaki rekabeti bir anda kısıtladığını da ifade etti.

Avrupa Birliği Rekabet Komisyon Üyesi Margrethe Vestager, Google'a ceza vermek konusunda oldukça kararlı.
Avrupa Birliği Rekabet Komisyon Üyesi Margrethe Vestager, Google'a ceza vermek konusunda oldukça kararlı.

2006 yılı sonlarında hayata geçirilen ‘aramalarda AdSense’ kullanma teknolojisi, kullanıcıların üçüncü parti web sitelerini kolayca arayabilmesi üzerine kurgulanmış durumda. Buna ek olarak, yapılan aramalarda da hızlı ve yoğun biçimde Google reklamları gösterildiğini de hatırlatalım. ABD’li şirket, daha önce rakip reklamcılık şirketlerinin çeşitli iddialarıyla da karşı karşıya kalmıştı. Hatta, haksız rekabet başlıklı iki farklı dava neticesinde AB’den tam 7 milyar avro değerinde bir ceza alan Google, teknoloji tarihinin en yüksek tazminatlarından birini ödemeye mahkum edilmişti.

AdSense davası, Google'ın ilk vukuatı değil...
AdSense davası, Google'ın ilk vukuatı değil...

2017'de iki farklı ceza kesilmişti

Avrupa Komisyonu’nun Google’a kestiği iki ceza da 2017 yılında ortaya çıkmıştı. Google, 2017 yılında çevrimiçi alışveriş arama motoru aracı ve rakiplerinin ürünleri ile ilgili sponsorlu arama sonuçları gösterme biçimi nedeniyle 2017 yılında 2,4 milyar avro para cezasına çarptırıldı. Geçtiğimiz yıl da Google, Android işletim sistemine baskınlık kurmasından dolayı 4.3 milyaravro para cezasına çarptırıldı.

Google'ın haksız rekabete yol açan 'AdSense' hamleleri her geçen gün daha problemli süreçler doğuruyor.
Google'ın haksız rekabete yol açan 'AdSense' hamleleri her geçen gün daha problemli süreçler doğuruyor.

Ceza, 13 milyar avro seviyesine çıkabilir

Avrupa Komisyonu, Google’ın çatı şirketi Alphabet gelirlerinin onda biri seviyesinde bir para cezasını Google için aktif hale getirebilir. Bu durum da Google’a önümüzdeki hafta içerisinde 13 milyar dolara yakın bir cezanın kesilmesi anlamına geliyor. AB Rekabet Komisyon Üyesi Vestager, bu hafta başında Spotify'ın Apple'ın iPhone uygulamaları üzerinden yaptığı 30 adet satın alım kesintisi nedeniyle yaptığı şikayete takiben, Apple ile rekabet soruşturması başlatabileceğini de belirtti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >