Google, Türkiye'nin yeni hareketlilik raporunu yayınladı

Google takip uygulaması
Google takip uygulaması

Google, ilk kez Mart'ta yayınladığı hareketlilik raporunu güncelledi.

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 131 ülke için yayınlanan rapor, 6 farklı kategoride istatistikler içeriyor.

Türkiye'nin yeni raporu başta konut / iş yeri, market / eczane ve toplu taşıma olmak üzere birçok farklı veriyi kapsıyor.

Google ve Apple, bir süredir konumhareketlerini takip ederek 'topluluk hareketlilik raporu' yayınlıyor. Koronavirüs pandemisi nedeniyle topluluk hareketlerini izleyen iki şirket de özel raporlamalar yapıp bu bilgileri servis ediyor. Ülkelerin park, sinema, alışveriş merkezlerine ziyaret oranlarının ne derece düştüğünü gösteren bu raporlar, işe gidip gelmeye yönelik ayrıntılı bilgiler de veriyor.

Asıl koruma kalkanı sosyal izolasyon.

Sosyal izolasyon kurallarını uygulayan milyonlarca kişi evde kalarak koronavirüs yayılma hızının düşmesini sağlıyor.
Sosyal izolasyon kurallarını uygulayan milyonlarca kişi evde kalarak koronavirüs yayılma hızının düşmesini sağlıyor.

Koronavirüs salgını kapsamında vaka sayısının daha da artmaması için Dünya Sağlık Örgütü; Sağlık Bakanlıkları ve diğer kuruluşlar önemli açıklamalar yaparak 'evde kalmanın' önemini vurguluyor. Google ise bu süreçte hükümetlerin taleplerini karşılayarak tüm dünyadaki kullanıcıların konum verileri üzerinden yeni bir rapor paylaşıyor. Şu anda bu 'konum verileri üzerinden takip' sistemi toplamda 131 ülkede uygulanıyor. Bu nedenle izin verilmediği halde kullanıcı verileri kullanılmaya devam ediliyor.

Güncellenen rapor, Türkiye'nin topluluk hareketlerinin ne derece düştüğünü gösteriyor. Özellikle hafta sonları sokağa çıkma yasağının uygulanıyor olmasının bunda etkisi çok büyük.

Ancak uzmanların sürecin en başından beri belirttiği gibi en önemli korunma yöntemi sosyal izolasyon. Yani bu süreçte kesinlikle evlerde kalıp sosyal izolasyon kurallarını uygulamak gerekiyor.

Google Topluluk Hareketleri raporunun yeni versiyonu, en büyük düşüşün %91 ile alışveriş ve eğlence merkezleri için gerçekleştiğini gösteriyor.
Google Topluluk Hareketleri raporunun yeni versiyonu, en büyük düşüşün %91 ile alışveriş ve eğlence merkezleri için gerçekleştiğini gösteriyor.

Google Topluluk Hareketliliği verileri neleri kapsıyor?

Az önce kısaca bir bahsettik ama detaylandırmakta yarar var. Şu anda toplam 131 ülkede yaşayan kişilerden elde edilen verilere ilişkin toplamda 6 farklı filtreleme ve kategoriye yer veriliyor.

    -Konutlar
    -İş yerleri
    -Market / eczane
    -Alışveriş / eğlence
    -Toplu taşıma ve duraklar
    -Kamuya açık alanlar
Sokağa çıkma kısıtlamaları hareketlilik raporunu ve sosyal izolasyonu olumlu etkiliyor.

Yeni yayınlanan Google raporu, işte bu 6 kategoriye ilişkin hareketliliğin ne denli düştüğünü gösteriyor.Türkiye'de 15 Mart - 26 Nisan arasını kapsayan raporda alışveriş / eğlence merkezlerinde geçirdiği süre %91 azalmış olarak görülüyor. Market ve eczane için bu rakam %82, parklar için ise %75 civarında azalmış.

Toplu taşıma araçlarındaki yoğunluk ve buna ek olarak duraklardaki yoğunluk ise %88 oranında düşmüş. İş yerlerinde geçirilen süre %63 civarında düşerken evde geçirilen süre ise %23 oranında artmış.

Koronavirüs sonrası takip uygulamaları rafa kaldırılacak.

En çok merak edilen ayrıntılardan bir diğeri ise takip uygulamasının pandemi sonrası ne olacağı... Çünkü milyonlarca kişi aslında kullanıcıverilerinin ve konum bilgilerinin bu sayede arka planda depolandığını düşünüyor. Hem Google hem de Apple bu verilerin hiçbir şekilde kullanılmayacağının altını çiziyor ve koronavirüssonrasında takip uygulamasının rafa kaldırılacağı bilgisini veriyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >