Google ve Facebook personelleri 2020 sonuna kadar evden çalışabilir

Facebook
Facebook

Google ve Facebook, personellerini yılın geri kalanında evden çalışma sistemine devam etmesini sağlayabilir.

Bu kararın arkasında ABD'de eyalet yönetimlerinin aldığı kararların etkisi büyük.

Her iki şirket de personellerini riske atmak istemiyor.

Koronavirüsetkisiyle birlikte dünya genelinde yüz milyonlarca kişi evlerinden çalışıyor. Bu süreçte üretime zincirine dayalı birçok fabrika kapalı ya da belirli prosedürleri yerine getirerek 'kısmen' hizmet veriyor. Zaruri ihtiyaçların üretiminin gerçekleştiği fabrikaların yanı sıra elektronik sektörü için de benzer durum geçerli. Her ne kadar çok fazla fiziksel ürünleri olmasa da şu anda Google ve Facebook, 'evden çalışma' sürecini uzatıyor.

Google ve Facebook'un bu kararlarının arkasında aslında büyük ölçüde ABD'deki eyalet yönetimlerinin kuralları yatıyor.
Google ve Facebook'un bu kararlarının arkasında aslında büyük ölçüde ABD'deki eyalet yönetimlerinin kuralları yatıyor.
Google ve Facebook personelinin büyük kısmı yıl sonuna kadar evlerinden çalışabilir.

Google, personeline yılın geri kalanında da evden çalışmayı beklemelerini söylüyor. Ancak bazı personellerin Haziran'da ofislerine dönmesine izin verileceği de belirtiliyor. Facebook'ta da aynı durum söz konusu. Zira şirket, personelin büyük kısmının yıl sonuna kadar evden çalışmasına izin verecek gibi görünüyor.

Zaten mevcut düzende şu anda 6 Temmuz'dan önce Facebook'un ofislerinin açılması gibi bir durum söz konusu değil. Yani aslında Facebook için 2 aylık bir süreç daha var. Ancak daha sonrasında da yıl sonuna kadar sosyal izolasyon gereği personelin evlerden çalışması gündemde.

Birçok farklı faktör göz önünde bulunduruluyor

Google, koronavirüs tedbirleri kapsamında personelini yılın geri kalanında evden çalıştırabilir.
Google, koronavirüs tedbirleri kapsamında personelini yılın geri kalanında evden çalıştırabilir.

Hem Google hem de Facebook'un uzaktan çalışmayla alakalı birçok farklı faktörü göz önünde bulundurduğu biliniyor. Tabii alınan bu kararda ABD'deki eyalet yönetimlerinin aldığı kararların da etkili olduğu aşikar. En basitinden Kaliforniya eyaletinde sosyal mesafe kurallarının en azından şimdilik tamamen esnetilmesi gibi bir durum söz konusu değil. Sürecin en başında her iki şirketin de bu anlamda hızlı davrandığı ve personellerini doğrudan 'evden çalışma sistemine geçirmesi' yönündeki adımları attılar. Ayrıca önlemlerin gelecek yıl da devam ediyor olması aslında dev isimlerin gevşetme planı üzerinde titizlikle durduğunu gösteriyor. Zira Facebook'un tüm fiziksel etkinlikleri Haziran 2021'e kadar iptal etmesi de bunun en somut örneklerinden biri.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >