GZT seyahat notları: 48 saatte Odessa

Ukrayna'nın tarihi liman şehri: Odessa
Ukrayna'nın tarihi liman şehri: Odessa

Hafta sonu müsaitseniz ve gezmek istiyorsanız uçakla çok kısa bir yolculukla Ukrayna’nın liman şehri Odessa’ya gidiyoruz. Tabii gitmeden önce içerisinde birçok detayı ve gezi notlarımı paylaştığım bu yazıyı okumayı ihmal etmiyoruz.

Odessa’nın Osmanlı zamanına dayanan bir tarihi mevcut ve şehir Osmanlı zamanında şu an olduğu gibi önemli bir liman şehri olarak kullanılıyormuş. Şehrin ilk hali küçük bir Tatar köyü olarak ortaya çıkmış ama yönetiminde Litvanya söz sahibi olmuş. 1529 yılına kadar bu böyle sürdükten sonra Osmanlılar şehri fethederek, 1792 yılına kadar Hacıbey ismiyle anılmış. 1792 yılında Rus-Türk savaşı ile şehir Osmanlı'nın hakimiyetinden çıkmış ve Çariçe Büyük Katerina tarafından Odessa olarak anılmış ve günümüze kadar Odessa olarak gelmiştir.

Odesa opera ve balon salonu.
Odesa opera ve balon salonu.

Şehir için aslında gerekli süre üç gün ama 48 saatte dolu dolu yeterli olacaktır. Odessa içerisinde gezilebilecek harika plajları ve tarihi dokuyla tamamen entegre olmuş modern dükkan ve kafeleri ile adeta turistler için harika bir merkez haline gelmiş. Ukrayna para birimi Grivna’nın değerinin Türk Lirası ve diğer para birimleri karşısında ki kur farkı ile harmanlanınca biz Türk turistler tarafından da büyük ilgi gören bir merkez haline gelmiş durumda.

Odessa ziyareti için gerekenler:

  • 1- Pasaport veya Yeni Kimlik.
  • 2- Gidiş Dönüş Uçak Bileti.
  • 3- Kalacağınız Süreyi Kapsayan Uçak Bileti.
  • 4- Harcayacağınız Kadar Döviz (TR’den Dolar satın alıp çıkmanızı öneririm).
  • 5- Bu yazımızın çıktısı.
  • Yukarıdaki maddelerin ilk dördü için 5 adımda Ukrayna yazımızı okuyabilirsin.

Ek bilgi: Yurt dışına çıkış için kişi başı 15 TL’ye pul almanız gerekmektedir.

Odesa tarihi kent meydanının panoramik görünümü.
Odesa tarihi kent meydanının panoramik görünümü.

Odessa Para Birimi Ukrayna Grivnasıdır ve kısaltması UAH’dır. Günümüzde 1 Türk Lirası 5.25 UAH’a denktir.

Odessa konaklama önerilerimiz

Odessa incelememiz toplam 3 gün sürdü ve bu 3 günde Odessa’da meşhur Mozart oteller zincirinin farklı isimle hizmet veren tarihi ve inanılmaz güzel manzaralı bir otelinde konakladık, otelimizde olumsuz şeyler vardı ama sizlere kesinlikle öneriyoruz.

Odesa'da konakladığımız otel, Tsentralnaya Hotel.
Odesa'da konakladığımız otel, Tsentralnaya Hotel.

Otelimiz orta fiyatlı oteller arasında Odessa otel fiyatları ile kıyaslandığında ve ismi “Tsentralnaya Hotel” olarak rezervasyon sitelerinde geçiyor. Otele 3 gün2 Gece ve 2 kahvaltı dahil olacak şekilde toplam 960 Grivna ücret ödedim. Fazlasıyla iyi bir manzaraya bununla birlikte rahat yataklara ve dar denemeyecek güzel bir odaya sahip otelimiz, gezilecek yerlere yürüme mesafesinde aynı zamanda da devasa koridorlarla birbirine bağlanan saray görünümlü bekleme alanlarına sahipti. Otelin camlarından direk olarak Odessa’da bulunan en büyük kilise olan ve kesinlikle görmeniz gereken Transfiguration Katedrali bulunuyor.

Kötü yanları da elbette vardı otelin mesela odanızda otel terliği olmadığı gibi talep etmedikçe saç kurutma makinesi vb. ekstra hizmetler size sağlanmıyor. Bir çift otel terliği 25 grivna fiyata resepsiyonda satılıyor. Bunlarla birlikte otel tamamen ahşap olduğu içinde küçük bir böcek problemi var her an bir böcek görebilirsiniz ama bu durum göz ardı edilebilir yani en azından benim için göz ardı edilebilirdi ta ki kahvaltı yaparken duvarda bir tane görene kadar, zaten bir sonra ki gün otelde parasını ödediğim kahvaltıyı yapmayıp size birazdan önereceğim mükemmel bir mekan da kahvaltımızı yaptık.

Odesa'da ulaşım sıklıkla Rus marka eski model otobüslerle sağlanıyor.
Odesa'da ulaşım sıklıkla Rus marka eski model otobüslerle sağlanıyor.

Odessa'da ulaşım

Şehir içinde ulaşım sağlamak için sağlanan hizmetler tramvay, otobüs ve bizde olan minibüslerle benzer bir sistemde çalışan diğer otobüsler şeklinde. Ortalama kişi başı ücret 3.5 Grivna olarak ücretlendiriliyor. Birde turistler için en önemli ulaşım aracı olan Uber var fiyatları ise örnek vermek gerekirse Odessa tren istasyonundan şehir merkezinde popüler bir restorana 60 Grivna gibi bir fiyata gidebiliyorsunuz.

Odessa opera ve bale tiyatrosu.
Odessa opera ve bale tiyatrosu.

Odessa'da gezilecek yerler

  • Deribasovskaya Caddesi: Bu cadde başından sonuna kadar müzisyenler, restoranlar ve bir çok dükkan ile doludur. Şehrin alışveriş caddesi olması ile birlikte üzerinde yürürken sağlı sollu tarhi eserlerle ve görülmesi gereken yerlerle karşılaşmanız muhtemeldir.
  • Potemkin Merdivenleri: Odessa denince akla ilk gelen ve bir filmde üzerinde çekilen sahne ile de popülerliği artmış aynı zamanda yapısal özelliği olan yukardan ve aşağıdan farklı uzunluktaki merdivenlerin hep aynı boyda görünmesi gibi değişik özelliklere de sahiptir.
  • Odessa Limanı: Potemkin merdivenlerinden aşağı baktığınızda görebileceğiniz devasa bir konteynır limanıdır.
  • Odessa Opera Binası: İnternet üzerinden düzenlenen etkinliklere bilet alabileceğiniz inanılmaz tarihi ve Lviv operasından daha güzel olan sanat ve opera binasıdır.
  • Odessa Fine Arts Museum (Güzel Sanatlar Müzesi): Şehre geldiğinizde kesinlikle ziyaret etmenizi önerdiğim harika bir müzedir. Fiyatı 70 UAH’tır ama öğrenciye indirim yapılmaktadır.
  • Odessa Şehir Bahçesi: Şehrin kalbinde olan bu bahçe gezerken sık sık karşınıza çıkacaktır. İçerisinde yemek yemek için güzel yerler ve kafeler mevcuttur. Bahçeye giriş ücretsizidir.
  • Primorsky Bulvarı
  • Privoz Pazarı
  • Duke De Richelieu Anıtı
  • Puşkin Müzesi
  • İstanbul Park: Potemkin Merdivenlerine giderken hemen yolunuzun üzerinde bulunan devasa bir park ve İBB tarafından yaptırılmış

Odessa'da bulunan şiddetle gidilmesini tavsiye ettiğim 'Kompot' restoran.
Odessa'da bulunan şiddetle gidilmesini tavsiye ettiğim 'Kompot' restoran.

Odessa'da yeme-içme önerileri

Kahvaltı için;

Kompot: Bu restoran, gezdiğim 17 ülke içerisinde en beğendim restoran oldu ve gerçekten aşık oldum hatta size şöyle anlatayım bütçemizin 1000 TL’sini bu restoranda yediğimiz birkaç öğün yemeğe harcamışım. Övgü kısmını geçersek Odesa merkezli bir restoran zinciri Kompot ve Kiev’de de şubesi mevcut. Konumu itibari ile Deribasovska'ya Caddesi üzerinde ve dış görünüşü ile hemen dikkatinizi çekecektir. Kahvaltısı harika ve doyurucu, birkaç seçenek arasından dinen yenmesi uygun olanı seçtim ki önüme yumurtaya bulanarak kızartılmış bir büyük tavuk göğsü geldi bunun yanında kurutulmuş ve çikolata sürülmüş 3 dilim ekmek ve bunlarla birlikte devasa birer bardak çay aldık kişi başı 190 Grivna ödeyerek ayrıldık. Ayrıca sütlü kahvesi de lezzetli fiyatı ise 28 UAH olarak içilmeyi bekliyor.

Benedikt cafe restoran.
Benedikt cafe restoran.

Benedikt: Bu restoran kahvaltıları ile şehirde ve tursitler arasında ün salmış durumda. Şöyle ki içerisinde inanılmaz sayıda dünya mutfaklarından seçenekler bulunan devasa menüye sahip. Bizim tek seferde kahvaltıya en çok para ödediğimiz yer burası oluyor. Çünkü baya tuzlu fiyatlara sahip. Örneğin bir adet Alman kahvaltısı (Dana etli hamburger, patates kızartması) 195 Grivna ödedim. Bir diğer denediğim menüde İskandinav menüsüydü ( Balıklı hamburger, sebzeli garnitür) bu menü içinde 179 UAH ödedim. Toplam : 655 Grivna ödedik ekstralar var tabiî ki.

Normal öğünler için;

Lviv Kruvasan:Kruvasancı şehir parkının hemen girişinde ve fiyatları Lviv şehrindeki fiyatlarla aynı. Çok ucuza doymak ve vakit geçirmek için ideal bir mekan.

Amsterdam: Baya pahalı ama aynı zamanda lezzetli mekandır.

Pasta&Pizza: Bir İtalyan restoranı, pizzaları harika öneririm.


Odessa'da iletişim

Odesa’da telefonunuzu kullanmak ve internete bağlı kalmanın ucuz yolları vardır ki bunlardan en mantıklısı kır-at hat satın almaktır. Vodafone, Lifecell hatlar alabileceğiniz gibi diğer firmalardan da alabilirsiniz. Biz gezimizde Lifecell kullandık ve 20 GB internet için 150 UAH ödedim.

Odesa hakkında verilen tüm bilgilerin videoları için İnstagramdan, receptcelik hesabını kontrol edebilirsiniz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >