5 adımda Ukrayna turu: Nasıl gidilir?

Doğu Avrupa'da yer alan Ukrayna, 603.628 kilometrekare yüz ölçümü ile Avrupa'nın en geniş ülkesidir.
Doğu Avrupa'da yer alan Ukrayna, 603.628 kilometrekare yüz ölçümü ile Avrupa'nın en geniş ülkesidir.

M.Ö. 3. yy.’dan beri şu anki topraklarında bulunan Ukrayna, Avrupa’nın doğusunda Rusya ve Beyaz Rusya ile ortak atalardan geliyor. Ukrayna tarihi, yeme içme kültürünü gezip görmek, insanının nasıl yaşadığını ve alışkanlıklarını yerinde izleyip yaşamak için sizin için 5 adım planladık. Bu tavsiye sürecinin, Ukrayna seyahati için meraklarınızı gidereceğini umuyoruz.

Ukrayna özellikle pasaport ile seyahat zorunluluğunu 2017 yılında Türkiye ile birlikte kaldırınca biz Türkler açısından Ukrayna seyahatleri daha maliyetsiz ve çekici bir hal aldı.

Durumu böyle olunca da bu yazıyı ele almak boynumuza borç oldu, ki şu an Rusya ile Ukrayna arasında pek hoş şeyler olmasa da biz Türklerin asla geri adım atmadığını Facebook ve Instagram’da seyahat üzerine kurulmuş grup ve hesaplar üzerinde dönen tartışmalardan takip edebilirsiniz.


  • Bu süreçte bizi de Facebookve Instagramhesaplarımızdan takibi ihmal etmeyin lütfen :)

Lafı fazla uzatmadan başlayalım…

5 adımda Ukrayna’ya nasıl gidilir?

  • Veeeee… Haberimizi okuduktan sonra, Ukrayna'nın sizin için mükemmel bir tatil sunacağından eminiz. Şimdiden iyi tatiller.

 Ukrayna para birimi: 'Harca harca bitmez' diyorlar, doğru mu?*​

                                    
                                    
                                    
                                    Ukrayna güzellikleri ve kültürünün yanı sıra Türk Lirasına karşı olan ekonomik olarak düşük değeri ve Avrupa’nın aksine Amerikan Dolarının daha çok hatırının sayıldığı nadir ülkelerden birisidir. Türk lirası karşısında en az 5 kat değersiz olan UAH kısaltmalı Ukrayna Parası Grivna biz Türk turistlere özgürce para harcama alanı açıyor. Nasıl yani derseniz; 1 TL’ye yakın ücretleri toplu taşıma kullanabilirken 20 TL’ye havalimanından otelinize lük bir Uber ile seyahat edip öğün yemeklerinizi her gün dışarıda yiyebilir ve eğer öğrenciyseniz bir çok yere de ücretsiz girebilirsiniz. Ayrıca Ukrayna’da bulunan Türk GSM şirketinden hat satın alarak 30 GB interneti 30 TL veya civarı bir fiyata kullanıp dönüşünde atabilirsiniz. Uzun lafın kısası gereksiz harcamadıkça krallar gibi bir tatil Ukrayna da sizi bekliyor.
Ukrayna para birimi: 'Harca harca bitmez' diyorlar, doğru mu?*​ Ukrayna güzellikleri ve kültürünün yanı sıra Türk Lirasına karşı olan ekonomik olarak düşük değeri ve Avrupa’nın aksine Amerikan Dolarının daha çok hatırının sayıldığı nadir ülkelerden birisidir. Türk lirası karşısında en az 5 kat değersiz olan UAH kısaltmalı Ukrayna Parası Grivna biz Türk turistlere özgürce para harcama alanı açıyor. Nasıl yani derseniz; 1 TL’ye yakın ücretleri toplu taşıma kullanabilirken 20 TL’ye havalimanından otelinize lük bir Uber ile seyahat edip öğün yemeklerinizi her gün dışarıda yiyebilir ve eğer öğrenciyseniz bir çok yere de ücretsiz girebilirsiniz. Ayrıca Ukrayna’da bulunan Türk GSM şirketinden hat satın alarak 30 GB interneti 30 TL veya civarı bir fiyata kullanıp dönüşünde atabilirsiniz. Uzun lafın kısası gereksiz harcamadıkça krallar gibi bir tatil Ukrayna da sizi bekliyor.
Seyahat planı: Ukrayna’ya ne zaman gidilmeli?

                                    
                                    
                                    
                                    Seyahat planınız sizin için Ukrayna’da çok önemli olmalıdır; çünkü Ukrayna tarihi, kültürü, yerel tatları ve kesin ziyaret edilmesi gereken mekanları ile inanılmaz bir ülkedir. Gördüm, bu bana yeter diyen gezginlerden değilseniz sadece Lviv için 4 gece 5 gün kalmanızı öneririz ve seyahatlerinizi planlarken şunlara dikkat etmenizi öneririz;
1-) Otel şehir merkezine veya ziyaret edilecek yerlere yakın mı?
2-) Gittiğimin Şehirde Uber veya türevi uygulamalar var mı?3-) Tren ile ülkede ki diğer yerlere ulaşım sağlamam ne kadar kolay?4-) Şehir içi ulaşımda toplu taşıma ne seviyede ve ne kadar?5-) Ülke de yerel tatlar dışında atıştırmalık alacağım market veya büfeler var mı varsa neler?
Seyahat planı: Ukrayna’ya ne zaman gidilmeli? Seyahat planınız sizin için Ukrayna’da çok önemli olmalıdır; çünkü Ukrayna tarihi, kültürü, yerel tatları ve kesin ziyaret edilmesi gereken mekanları ile inanılmaz bir ülkedir. Gördüm, bu bana yeter diyen gezginlerden değilseniz sadece Lviv için 4 gece 5 gün kalmanızı öneririz ve seyahatlerinizi planlarken şunlara dikkat etmenizi öneririz; 1-) Otel şehir merkezine veya ziyaret edilecek yerlere yakın mı? 2-) Gittiğimin Şehirde Uber veya türevi uygulamalar var mı?3-) Tren ile ülkede ki diğer yerlere ulaşım sağlamam ne kadar kolay?4-) Şehir içi ulaşımda toplu taşıma ne seviyede ve ne kadar?5-) Ülke de yerel tatlar dışında atıştırmalık alacağım market veya büfeler var mı varsa neler?
Otel ve tren rezervasyonlarını gerçek zamanlı planlamak

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Özellikle kimlikle seyahat dönemi başladıktan sonra güvenlik kaygıları ve ülkeye girip çıkan turistleri kontrol etmek adına Ukrayna bazı işlemler uyguluyor, bunlardan biriside her ülkenin ilk olarak pasaport kontrolünde baktığı “Turist ülkemde nerede kalacak” sorusunun cevabı oluyor. Özellikle şu sıralar Ortadoğu'da olan olumsuz ortam oralarda yaşayan insanların göç edip yeni yaşam alanları araması ve bütün ülkelerin olaylara Türkiye gibi yaklaşmamasından dolayı ilk kontrol edilen evraklar otel rezervasyonu evrakları oluyor. 
Rezervasyonlarınızı internet üzerinden gitmeden en az 1 ay önce yapıp ardından en az 2 kopyasını hem Ukrayna dili veya Rusça hem de Türkçe olarak yazdırıp elinizde hazır bulundurmanız önemlidir. Çünkü dediğimiz gibi ilk kontrol edilen evraklarınız olacak ama görevlinin güvenini hareketlerinizle kazanırsanız kontrol etmeme inisiyatifine sahiptir. 

Tren konusuna gelirsek tren Ukrayna’da şehirleri otobüs gibi birbirine bağlayan inanılmaz bir ağa sahip ve ucuz olduğu gibi sizi Ukrayna halkı ile iç içe seyahat etmek isteyenler özelinde baya mutlu edecek bir ulaşım arası. Yaptığımız gözlemler sonucunda gördük ki, Türk turistler özellikle Lviv-Kiev-Odesa şehirleri arasında seyahat ederken tren kullanıyorlar ve en az 1 hafta önceden biletleri Ukrayna demiryollarının internet sitesinden satın alıyorlar. Neden 1 hafta derseniz de sadece Türk turistler değil diğer şehirler arası seyahat eden Ukrayna halkı ve turistlerde trenleri tercih ediyor çünkü 2 şehir arasını 30 tl’ye seyahat etme fırsatı bulabiliyorsunuz ama geç kalırsanız almak konusunda 350 TL’ye kadar fiyatların çıktığını gördüm.Oteller için öneriTrenler için öneriUkrayna Devlet Demiryolları
Otel ve tren rezervasyonlarını gerçek zamanlı planlamak Özellikle kimlikle seyahat dönemi başladıktan sonra güvenlik kaygıları ve ülkeye girip çıkan turistleri kontrol etmek adına Ukrayna bazı işlemler uyguluyor, bunlardan biriside her ülkenin ilk olarak pasaport kontrolünde baktığı “Turist ülkemde nerede kalacak” sorusunun cevabı oluyor. Özellikle şu sıralar Ortadoğu'da olan olumsuz ortam oralarda yaşayan insanların göç edip yeni yaşam alanları araması ve bütün ülkelerin olaylara Türkiye gibi yaklaşmamasından dolayı ilk kontrol edilen evraklar otel rezervasyonu evrakları oluyor. Rezervasyonlarınızı internet üzerinden gitmeden en az 1 ay önce yapıp ardından en az 2 kopyasını hem Ukrayna dili veya Rusça hem de Türkçe olarak yazdırıp elinizde hazır bulundurmanız önemlidir. Çünkü dediğimiz gibi ilk kontrol edilen evraklarınız olacak ama görevlinin güvenini hareketlerinizle kazanırsanız kontrol etmeme inisiyatifine sahiptir. Tren konusuna gelirsek tren Ukrayna’da şehirleri otobüs gibi birbirine bağlayan inanılmaz bir ağa sahip ve ucuz olduğu gibi sizi Ukrayna halkı ile iç içe seyahat etmek isteyenler özelinde baya mutlu edecek bir ulaşım arası. Yaptığımız gözlemler sonucunda gördük ki, Türk turistler özellikle Lviv-Kiev-Odesa şehirleri arasında seyahat ederken tren kullanıyorlar ve en az 1 hafta önceden biletleri Ukrayna demiryollarının internet sitesinden satın alıyorlar. Neden 1 hafta derseniz de sadece Türk turistler değil diğer şehirler arası seyahat eden Ukrayna halkı ve turistlerde trenleri tercih ediyor çünkü 2 şehir arasını 30 tl’ye seyahat etme fırsatı bulabiliyorsunuz ama geç kalırsanız almak konusunda 350 TL’ye kadar fiyatların çıktığını gördüm.Oteller için öneriTrenler için öneriUkrayna Devlet Demiryolları
 Önemli ikinci adım: Ukrayna’ya ucuz uçak bileti almak

                                    
                                    
                                    
                                    Ukrayna Türkiye’den gün içerisinde çok sayıda uçuş yapılan ve uçakların boş kalmadığı Türk turist tarafından sevilen yabancı ülkelerden birisi bu yüzden Ukrayna için uçak bileti almak istediğinizde 1 ay öncesinden ucuz gidiş-dönüş fiyatları bulabiliyorsunuz özellikle Ukrayna’nın kendi havayolu şirketi çok sayıda kampanya ile Türkiye’ye uçuş gerçekleştiriyor. Asıl değinmemiz gereken konu ise, Ukrayna vize serbesti olan bir ülke olduğu için ülkesine gelen turistlerin mülteci olmadıklarına inanmak adına onların uçak biletlerinin gidi-dönüş mü yoksa sadece gidiş mi olduğunu ülkeye daha girmeden pasaport kontrolünde göstermenizi isteyebiliyor. Bu yüzden biletinizi gidiş-dönüş almak çok yüksek bir önem arz ediyor ki eğer biletinizi gidiş dönüş almadıysanız indiğiniz havalimanı veya Ukrayna’da bulunan başka bir havalimanından planınızı pasaport kontrol polisini ikna edecek şekilde mülteci olmadığınızı anlatmanız gerekiyor çünkü diğer türlü deport edilirsiniz.
Önerdiğimiz Siteler:https://www.skyscanner.com.trhttps://www.ucuzabilet.com/
Önemli ikinci adım: Ukrayna’ya ucuz uçak bileti almak Ukrayna Türkiye’den gün içerisinde çok sayıda uçuş yapılan ve uçakların boş kalmadığı Türk turist tarafından sevilen yabancı ülkelerden birisi bu yüzden Ukrayna için uçak bileti almak istediğinizde 1 ay öncesinden ucuz gidiş-dönüş fiyatları bulabiliyorsunuz özellikle Ukrayna’nın kendi havayolu şirketi çok sayıda kampanya ile Türkiye’ye uçuş gerçekleştiriyor. Asıl değinmemiz gereken konu ise, Ukrayna vize serbesti olan bir ülke olduğu için ülkesine gelen turistlerin mülteci olmadıklarına inanmak adına onların uçak biletlerinin gidi-dönüş mü yoksa sadece gidiş mi olduğunu ülkeye daha girmeden pasaport kontrolünde göstermenizi isteyebiliyor. Bu yüzden biletinizi gidiş-dönüş almak çok yüksek bir önem arz ediyor ki eğer biletinizi gidiş dönüş almadıysanız indiğiniz havalimanı veya Ukrayna’da bulunan başka bir havalimanından planınızı pasaport kontrol polisini ikna edecek şekilde mülteci olmadığınızı anlatmanız gerekiyor çünkü diğer türlü deport edilirsiniz. Önerdiğimiz Siteler:https://www.skyscanner.com.trhttps://www.ucuzabilet.com/
Yeni TC kimliği veya geçerlilik süresi 6 aydan fazla pasaport sahibi olmak

                                    
                                    
                                    
                                    Ukrayna ile Türkiye vatandaşları iki ülke arasında vizesi seyahat edebiliyorlardı yani pasaportları ile birlikte uçak bileti satın alıp Türkiye’nin herhangi bir iline gider gibi gidebiliyordu ama 2017 yılında iki devlet arasında yapılan anlaşma ile artık iki ülke vatandaşları pasaporta da ihtiyaç durmadan gene kendi ülkesinde bir şehre gider gibi seyahat edebilir hale geldi ama burada ki fark artık pasaporta ihtiyacı yok ve Ukrayna’ya girerken kimlikle geldiği için bir form doldurması gerekiyor. Not : Yeni Kimlik Kartı ve Pasaportlarınızı Dilediğiniz İlçe Nüfus Müdürlüklerinden Çıkartabilirsiniz.
Yeni TC kimliği veya geçerlilik süresi 6 aydan fazla pasaport sahibi olmak Ukrayna ile Türkiye vatandaşları iki ülke arasında vizesi seyahat edebiliyorlardı yani pasaportları ile birlikte uçak bileti satın alıp Türkiye’nin herhangi bir iline gider gibi gidebiliyordu ama 2017 yılında iki devlet arasında yapılan anlaşma ile artık iki ülke vatandaşları pasaporta da ihtiyaç durmadan gene kendi ülkesinde bir şehre gider gibi seyahat edebilir hale geldi ama burada ki fark artık pasaporta ihtiyacı yok ve Ukrayna’ya girerken kimlikle geldiği için bir form doldurması gerekiyor. Not : Yeni Kimlik Kartı ve Pasaportlarınızı Dilediğiniz İlçe Nüfus Müdürlüklerinden Çıkartabilirsiniz.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >