Her gün 22 saat çalışabilen robot laboratuvar asistanı geliştirildi

Robot laboratuvar asistanı
Robot laboratuvar asistanı

Liverpool Üniversitesi'nden bilim adamlarının geliştirdiği robotik laboratuvar asistanı, araştırma yürütmede insanlara oranla 1000 kat daha hızlı sonuca ulaşabiliyor.

Her gün 22 saat çalışabilen robot, işlemler için özel olarak programlandıktan sonra görevleri başarılı bir şekilde yerine getirebiliyor.

Asıl hedef, laboratuvar asistanlarının yanı sıra robot bilim adamları geliştirmek.

Liverpool Üniversitesi'nden bilim adamları, laboratuvarda hareketli şekilde çalışıp tıpkı bir insan gibi bilimsel deneyler yapabilen yeni bir 'robotik laboratuvar asistanı' üzerinde çalıştıklarını duyurdular. Tasarlanan bu robot, aslında özerk olmaktan çok uzak. Zira laboratuvar ekipmanlarının konulduğu yerler ve diğer detaylar için programlanması gerekiyor. Ancak programlama tamamlandığında günde her gün 22 saat çalışabiliyor. Geri kalan 2 saat ise şarj olması gerekiyor.

Deneyleri insana oranla 1000 kat daha hızlı gerçekleştiriyor.

Yapılan denemelerde bu robotun deneyleri bir insana oranla 1000 kat daha hızlı gerçekleştirebildiği özellikle belirtiliyor. Aralıksız çalışma sisteminin bu noktada önemi çok büyük elbette. Çünkü az önce de bahsettiğimiz gibi robot yalnızca şarj edilirken programlanan görevleri yerine getiremiyor. Ama bunun dışında hiç boşluk vermeden sorunsuzca çalışabiliyor.

İnsanlar farklı görevlere odaklanabiliyor

Laboratuvar robotunun geliştiricisi Profesör Andy Cooper, şu ana kadar gerçekleştirdiği araştırmalarla birçok farklı kategoride ödüller almış önemli bir isim.
Laboratuvar robotunun geliştiricisi Profesör Andy Cooper, şu ana kadar gerçekleştirdiği araştırmalarla birçok farklı kategoride ödüller almış önemli bir isim.

Robotu geliştiren Andy Cooper, en büyük yararının bilim insanlarının zamanını boşa harcamasını engellemesi şeklinde belirtiyor.

Yani aslına bakılırsa programlama yapıldığında insanların gerçekleştireceği birçok görevi bu robot üstleniyor.

Böylece geriye kalan süre zarfında insanlar daha önemli görevler için kafa yorabiliyor.

Bilim adamları ise bu sürede farklı görevlere odaklanabiliyor. Cooper, konuyla alakalı şu açıklamayı yapıyor:

    Ana fikir, daha hızlı şeyler yapmak değil. Asıl konu bu zaman zarfında daha büyük ve daha iddialı şeyler yapmak.

Kimyasal reaksiyonları hızlandırabilecek çalışmalar için görevlendirilmiş

Robot, kimyasal reaksiyonları hızlandırabilecek maddeler bulmakla görevlendirilmiş. Ayrıca bunun için de temel parametrelerle programlanmış. Ayrıca kimyasal reaktiflerin konsantrasyonu ve oranı gibi 10 farklı değişkenin nasıl değiştirileceğine karar vermek için de çeşitli algoritmalar kullanılmış. Bu aşamadan sonra 8 günlük süre boyunca makine daha verimli reaksiyonların nasıl oluşturulacağını bulmak için toplamda 688 deney gerçekleştirmiş ve cam şişelerdeki örnekleri karıştırarak analiz yapmış. Testlerin sonuçları epey umut verici. Ancak Cooper bunun bir insandan beklenmesine gerek kalmadığının altını çiziyor.

    LIDAR nedir? LIDAR sensörler her türlü hava koşulunda tam performans sergiliyor. Böylece yağmur ve kar olduğunda dahi otomobile yerleştirilen sensörler sorunsuz bir şekilde görev yaparak çevredeki nesneleri algılayabiliyor.

Robot, laboratuvarda gece boyunca çalışıyor. GIF: Nature.
Robot, laboratuvarda gece boyunca çalışıyor. GIF: Nature.

LIDAR sensörlerden yararlanıyor

Robotun masrafları da yok değil. Cooper, temel donanım maliyetinin 125 bin dolar ila 150 bin dolar arasında değiştiğini ve kontrol yazılımı geliştirmenin de toplamda 3 yıl sürdüğünü belirtiyor. Robot, kendi kendine giden araçlarda bulunan lazer tabanlı teknoloji olan LIDAR'ı kullanarak laboratuvarlarda dolaşıyor. Bu, karanlıkta çalışabileceği ve değişen aydınlatma koşullarında da tam performans vereceği anlamına geliyor. Laboratuvar ekipmanının Alman robotik şirketi Kuka tarafından üretilen bir endüstriyel kol kullanarak hazırlıyor.

Fikir, enstürmanı değil araştırmayı otomatikleştirmekti.

Kimya profesörü Lee Cronin, herhangi bir araştırmanın ilerlemesi için robotun hareketliliği ve insanların kullandığı ekipmanları kullanabilmesine bağlı olduğunu söylüyor.
Kimya profesörü Lee Cronin, herhangi bir araştırmanın ilerlemesi için robotun hareketliliği ve insanların kullandığı ekipmanları kullanabilmesine bağlı olduğunu söylüyor.

Glasgow Üniversitesi'nde çalışmalarında otomatik ekipman kullanan bir kimya profesörü Lee Cronin, araştırmanın ana ilerlemesinin robotun hareketliliği ve ekipmanları kullanma yeteneği olduğunu söylüyor.

Cooper, maliyetlerin pahalı olsa da bu tür çeşitli görevlerin otomatikleştirilmesinin büyük fayda sağladığını söylüyor.

Cooper ve meslektaşları, işi ticarileştirmek için Mobotix isimli bir şirket de kurdular ve yaklaşık 1.5 yılda somut bir ürün hazırlamayı planlıyorlar.

Hedefler arasında farklı yeteneklere sahip robot teknisyenleri, bir robot araştırmacısı ve bir robot bilim adamı olduğu da özellikle belirtiliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >